Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Síť TN – charakteristiky ochrany (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 4.04.2014
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Síť TN – charakteristiky ochrany


Síť TN – charakteristiky ochrany
Na čem záleží celistvost uzemnění instalace? Může v pevných instalacích sloužit jediný vodič zároveň jako ochranný i jako nulový vodič? Jaká je podmínka na impedanci poruchové smyčky? Čím zajistíme, aby se odpojilo zařízení s poruchou? Pokud ovšem paměť selhává nebo jste zrovna v tu dobu ve škole chyběli, doporučujeme toto malé opakování ...
Michal Kříž, ze dne: 4.04.2014



Celistvost uzemnění instalace závisí na spolehlivosti a účinnosti spojení vodičů PEN nebo PE se zemí.
V pevných instalacích může jediný vodič sloužit zároveň jako ochranný i jako nulový vodič (vodič PEN), a to za předpokladu, že jsou splněny požadavky na jeho průřez (10 mm2 Cu, 16 mm2 Al); přitom do vodiče PEN nesmějí být zařazovány žádná spínací ani odpojovací zařízení.

Musí být splněna podmínka na impedanci poruchové smyčky  (podmínky s ohledem na oteplení vodičů apod. jsou stručně rozebrány v národní poznámce). Jako ochranné přístroje zajišťující odpojování mohou být použity:

Síť TN - znázornění poruchové smyčky

 
Při poruše, tj. průrazu napětí ze živé na neživou část, dojde vlastně ke zkratu. Zkratový proud prochází ze zdroje fázovým vodičem až do místa poruchy a odtud ochranným vodičem ke zdroji. Aby bylo zajištěno odpojení zařízení s poruchou, musí být ve vedení před tímto zařízením zařazen prvek, který na zkratový proud zareaguje a zařízení odpojí. K otázce vybavovacího proudu Ia: Nejedná se obecně o proud jmenovitý jisticího přístroje. Příklady vybavovacího proudu pro pojistky a jističe jsou znázorněny na následujícím vyobrazení:



Nutno podotknout, že uvedený přístup se uplatňuje u ochrany automatickým odpojením nejen v síti TN, ale i v síti TT, a dokonce i v síti IT v případě druhé poruchy.


Je vám jasná "ochrana v síti TN"?
Pokud ne, využijte níže uvedené diskuse k doplňujícím dotazům!
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.