Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Síť TN (vysvětlení)


Document Actions
Síť TN (vysvětlení)
U této ochrany musí být nulový nebo střední bod silové napájecí sítě (střed uzlu zdroje) spojen se zemí (uzemněn). Neživé části (NČ) instalace musí být spojeny pomocí ochranného vodiče s hlavní uzemňovací přípojnicí instalace, která musí být spojena s uzemněným bodem silové napájecí sítě. V případě poruchy (například při zkratu), kdy se objeví napětí na neživé části ...
Jiří Sluka, ze dne: 1.07.2008
reklama

Síť TN

U této ochrany musí být nulový nebo střední bod silové napájecí sítě (střed uzlu zdroje) spojen se zemí (uzemněn).

Neživé části (NČ) instalace musí být spojeny pomocí ochranného vodiče s hlavní uzemňovací přípojnicí instalace, která musí být spojena s uzemněným bodem silové napájecí sítě. V případě poruchy (například při zkratu), kdy se objeví napětí na neživé části (NČ) dojde k uzavření poruchové smyčky, kterou protéká při jmenovitém napětí poruchový proud.Tato poruchová impedanční smyčka je vyjádřena hodnotou v ohmech a označuje se jako Zs.

Charakteristiky ochranných přístrojů a impedance obvodů musí být takové, aby došlo v případě poruchy o zanedbatelné impedanci, která může vzniknout kdekoliv v instalaci mezi fázovým vodičem a ochranným vodičem nebo neživou částí, k samočinnému odpojení od zdroje v předepsaném čase. Přitom musí být splněna tato podmínka:

Zs x Ia ≤ U0

Kde:

Zs je impedance poruchové smyčky zahrnující zdroj, pracovní vodič k místu poruchy a ochranný vodič mezi místem poruchy a zdrojem,

Ia proud zajišťující samočinné působení odpojovacího ochranného prvku v době stanovené v tabulce 41A jako funkce jmenovitého napětí U0 (viz 413.1.3.4), nebo za podmínky uvedené v 413.1.3.5, v dohodnuté době nepřekračující 5s. Jestliže se použije proudový chránič, je Ia rovno jmenovitému reziduálnímu proudu IAN,

U0 jmenovité střídavé napětí proti zemi (efektivní hodnota).

POZNÁMKY N

N1 Impedance poruchové smyčky (Zs) stanovená výpočtem (Zsv) nebo měřením (Zsm) se musí zvýšit příslušným impedančním součinitelem respektujícím chybu výpočtu respektive měření impedance.

Protože se vychází z předpokladu plně zatížené sítě, musí se i jmenovité napětí proti zemi (U0) snížit příslušným napěťovým součinitelem respektujícím zatíženou síť.

Sloučením impedančního a napěťového součinitele se získá bezpečnostní součinitel kv pro vypočtenou impedanci nebo km pro změřenou impedanci.

Podmínka, která podle 413.1.3.3 musí být splněna pak je:

buď

(kv . Zsv) x Ia ≤ U0 respektive 1,25Zsv x Ia ≤ U0, (Zsv ≤ 0,8 U 0 / Ia)

nebo

( km . Zsm ) x Ia ≤ U0 respektive 1,5 Zsm x Ia ≤ U0 , (Zsm ≤ 2 U0 / 3Ia)

kde:

Zsv je vypočtená hodnota Zs z rezistancí a reaktancí vodičů nebo pomocí jejich sousledných, zpětných a netočivých složek, při maximální provozní teplotě vodičů (viz též ČSN IEC 781) se zanedbáním impedance vložených prvků (např. vypínačů, pojistek, jisticích relé, jističů, měřících přístrojů) a části přípojnic uvnitř rozváděčů, přechodových odporů spojů a případných paralelních cest přes zemniče ochranných vodičů nebo přes jiné vodivé části tvořící pospojování podle 413.1.2 apod.

Zsm změřená hodnota Zs při teplotě vodičů obvykle shodné s teplotou okolí, tedy se zanedbáním maximální provozní teploty apod.

kv bezpečnostní součinitel rovný 1,25 zahrnující zanedbané hodnoty impedancí při výpočtu i napěťový součinitel zatížené sítě (viz též ČSN IEC 781) a je v souladu s ČSN 33 2000-5-523 článek 523N50.

km bezpečnostní součinitel 1,5 se zahrnuje součinitel oteplení vedení 1,2 a tzv. bezpečnostní součinitel 1,25 zahrnující velmi malé hodnoty impedance ve spojích apod. i napěťový součinitel zatížení sítě a chybu měřicího přístroje.

V sítích TN mohou být pro ochranu při poruše (ochranu před nepřímým dotykem neboli před dotykem neživých částí) použity následující ochranné přístroje:

nadproudové ochranné přístroje,

proudové chrániče.

Jestliže je pro ochranu při poruše použit proudový chránič, měl by být obvod chráněn stejně ještě nadproudovým ochranným přístrojem.

Proudový chránič nesmí být používán v sítích TN-C.

Jestliže je proudový chránič používán v síti TN-C-S, nesmí být vodič PEN použit za chráničem na straně zátěže. Spojení ochranného vodiče s vodičem PEN musí být provedeno před chráničem, tj. na straně zdroje.

Odpor uzemnění nulového bodu (uzlu) zdroje nebo pracovně uzemněného místa zdroje RA nemá být větší než 5Ω. Nelze-li tuto hodnotu ve ztížených půdních podmínkách dosáhnout obvyklým způsobem, dovoluje se odpor uzemnění větší, avšak maximálně 15Ω.

Celkový odpor uzemnění RB vodičů PEN odcházejících vedení z transformovny včetně uzemnění středu uzlu zdroje, nemá však být pro sítě o jmenovitém napětí Uo = 230V větší než 2Ω.

Hodnota celkového odporu uzemnění 2Ω v sítích o jmenovitém napětí 230V se nemusí dodržet tam, kde je v místech pro zřizování uzemnění rezistivita půdy v hloubce 1 až 3m větší než 200Ω m. Zde se stanoví nejvyšší dovolená hodnota zemního odporu všech vodičů PEN odcházejících z transformovny dle vztahu:

RB < ρmin / 100

Pozn.: Rezistivita půdy je v podstatě vodivost půdy a je vyjádřena hodnotou Ω/m. Průměrné hodnoty rezistivity půdy jsou uvedeny v ČSN 33 2000-5-54 ed.2. V původním vydání této normy nebyly tyto hodnoty rezistivity uvedeny, ale domnívám se, že orientační hodnoty pro daný druh půdy je dobré z praktických důvodů znát.

V původní normě byla problematika uzemnění v síti TN řešena přímo v rámci kapitoly, ale v nové normě jsou „Podmínky uzemnění v síti TN“ řešeny mimo kapitolu sítě TN a to v příloze NB.

Uzemnění v bodech sítě TN

a)      Venkovní rozvod:

▪ u vrchního vedení každých 500m a na jeho konci a u odboček delších než 200m na jejich koncích,

▪ u kabelového vedení delšího než 200m od místa předchozího uzemnění a na jeho konci,

▪ u přípojkových skříní (například hlavních domovních), jsou-li vzdáleny od nejbližšího místa uzemnění více než 100m,

▪ u dočasných pracovišť krátkodobého použití umístěných mimo trvalé objekty a obdobných pohyblivých zařízení a v objektech, kde se kladou na ochranu před dotykem zvláštní požadavky (například prádelny, veřejné lázně apod.).

b)       Vnitřní rozvod:

▪ u objektů s vlastním transformátorem vždy u hlavních rozváděčů,

▪ u objektů bez vlastního transformátoru, je-li hlavní rozváděč přímo připojen na síť, tak u hlavních rozváděčů vždy u hlavních rozváděčů, jsou-li vzdáleny od nejbližšího místa uzemnění více než 100m,

▪ u podružných rozváděčů, jsou-li vzdáleny od nejbližšího místa uzemnění více než 100m

▪ na konci odboček delších než 200m od místa předchozího uzemnění.

Jednotlivá uzemnění vodiče PEN v síti TN-C nebo vodiče PE v síti TN-S mají mít odpor uzemnění nejvýše 15 Ώ, není třeba klást zemnící pásky o celkové délce větší než 20m nebo jiné rovnocenné zemniče

Na konci vedení a odboček sítě v uzlu zdroje má být odpor uzemnění nejvýše 5Ώ, není třeba klást zemnící pásky o celkové délce větší než 50m nebo jiné rovnocenné zemniče.

Dimenzování ochranného vodiče je uvedeno v ČSN 33 2000-5-54 ed.2.

Více informací z oblasti naleznete zde ...

 
 

 



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933