Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Síť IT


Document Actions
Síť IT
Pokud jste ze školy déle, je dobré si připomenout základní informace o sítích. Jaká jsou pravidla pro zapojení sítě IT? Které přístroje v síti IT mohou být použity pro monitorování, hlídání a ochranu? Která podmínka musí být splněna pro neživé části? Jaké jsou podmínky pro automatické odpojení? Čtěte dále v tomto článku.
Michal Kříž, ze dne: 6.06.2014
reklama


  • Živé části musí být izolovány od země nebo spojeny se zemí přes dostatečně vysokou impedanci. V případě jedné poruchy mezi živou a neživou částí se automatické odpojení nevyžaduje.
  • Neživé části musí být uzemněny individuálně, po skupinách nebo společně. Musí být splněna podmínka (ve střídavých sítích) RA×Id=<50V.
  • V síti IT mohou být pro monitorování, hlídání a ochranu použity následující přístroje:
  • hlídače izolačního stavu,
  • přístroje pro monitorování reziduálního proudu,
  • systémy pro vyhledávání izolačních poruch,
  • nadproudové ochranné přístroje,
  • proudové chrániče.

Neživé části musí být uzemněny individuálně, po skupinách nebo společně. Musí být splněna podmínka (ve střídavých sítích) RA×Id<=50V.

V případech, kdy je síť IT použita z důvodu zajištění kontinuity napájení, musí být použit hlídač izolačního stavu. Ten musí při prvé poruše spustit zvukový a/nebo vizuální signál. Doporučuje se, aby první porucha byla co nejdříve odstraněna.

Po té, co se objeví první porucha, musí být splněny podmínky pro automatické odpojení v případě výskytu druhé poruchy na jiném živém vodiči: Kde jsou neživé části propojeny ochranným vodičem:
  • v případě, že nulový bod není vyveden: 2Ia×Zs=<U,
  • v případě, že nulový bod je vyveden: 2Ia×Zs=<Uo,
  • kde jsou neživé části uzemněny po skupinách nebo jednotlivě Ra×Is=<50V.
 

Síť IT bez poruchy.




Síť IT s jednou poruchou.




Síť IT se dvěma poruchami.



Ochrana automatickým odpojením – měření
(podle ČSN 33 2000-6-61)
K výše uvedeným podmínkám se vztahují:
  • měření impedance smyčky,
  • měření odporu zemniče.
Impedance smyčky Zs v síti TN musí (jak vyplývá ze základního vzorce v ČSN 33 20004-41) během poruchy vyhovovat této nerovnosti.


Splnění uvedené podmínky je zaručeno, jestliže se naměří.


Další podmínky se vztahují k otázce větších hodnot této impedance a odporu pospojování.
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 9)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933