Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Síť IT (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 6.06.2014
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Síť IT


Síť IT
Pokud jste ze školy déle, je dobré si připomenout základní informace o sítích. Jaká jsou pravidla pro zapojení sítě IT? Které přístroje v síti IT mohou být použity pro monitorování, hlídání a ochranu? Která podmínka musí být splněna pro neživé části? Jaké jsou podmínky pro automatické odpojení? Čtěte dále v tomto článku.
Michal Kříž, ze dne: 6.06.2014


Neživé části musí být uzemněny individuálně, po skupinách nebo společně. Musí být splněna podmínka (ve střídavých sítích) RA×Id<=50V.

V případech, kdy je síť IT použita z důvodu zajištění kontinuity napájení, musí být použit hlídač izolačního stavu. Ten musí při prvé poruše spustit zvukový a/nebo vizuální signál. Doporučuje se, aby první porucha byla co nejdříve odstraněna.

Po té, co se objeví první porucha, musí být splněny podmínky pro automatické odpojení v případě výskytu druhé poruchy na jiném živém vodiči: Kde jsou neživé části propojeny ochranným vodičem:
 

Síť IT bez poruchy.




Síť IT s jednou poruchou.




Síť IT se dvěma poruchami.



Ochrana automatickým odpojením – měření
(podle ČSN 33 2000-6-61)
K výše uvedeným podmínkám se vztahují:
Impedance smyčky Zs v síti TN musí (jak vyplývá ze základního vzorce v ČSN 33 20004-41) během poruchy vyhovovat této nerovnosti.


Splnění uvedené podmínky je zaručeno, jestliže se naměří.


Další podmínky se vztahují k otázce větších hodnot této impedance a odporu pospojování.
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.