Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Silové kabely a vodiče nkt cables (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 20.07.2017
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Silové kabely a vodiče nkt cables


Silové kabely a vodiče nkt cables
Znáte parametry kabelů a vodičů z továren kladenské produkce a produkce Velkého Meziříčí? V této malé rezenci jsme se podívali na zoubek katalogu silových vodičů a kabelů. Pokud pracujete s kabely, ať je navrhujete, instalujete nebo revidujete, pak se technické parametry uváděné výrobcem pro vás stávají důležitou informací v rozhodovacích procesech. Co naleznete v tomto téměř 260. stránkovém katalogu popisujeme zde ...
František Tuček, ze dne: 20.07.2017



Silové kabely a vodiče NKT patří do skupiny "denního chleba" elektrikářů. Možná proto se tako značka neobjevuje v médiích jinak, než brandem, popřípadě novinkami. Přitom, když se podívám kolem sebe, mohla by přinášet informace, které v hluboké minulosti učila odborná učiliště. Dnes se především předpokládá ... no nic, to byl můj postesk nedostatku dostupných informací z oblasti kabelů a jejich ukládání. Podívejme se krátce na katalog NKT, který plní nejen funkci katalogu, ale přináší i něco navíc ...


Provedení katalogu
Katalog je objemný. Technickým sešitem jej už opravdu nazvat nelze. Vazba je dobře lepená. Stránek je téměř 260. Použitý papír je křída s barevným potiskem. Pokud nazvu provedení koncernovým, pak se asi nepletu. U koncernových vydání se můžeme spolehnout na všechny potřebné detaily. Pokud totiž existuje firemní vzor sazby, pak se těžko stane, že se v katalogu na některé údaje zapomene (jako u drobných výrobců).

Pro větší náhled kliknout!

Co v katalogu objevíme

Vzhledem k tloušťce katalogu je předpoklad mnoha informací správný.

Pokud se mi něco líbí, je to obvykle to, co je v katalogu "navíc". Tedy takové informace jako barevné značení žil, značení mnohožilových kabelů, dekódování značení vůči konstrukčním materiálům kabelu, pro začátečníky praktické minimální poloměry ohybu harmonizovaných kabelů (podle průměru) a třeba obecné pokyny pro pokládku kabelů.

Pro větší náhled kliknout!

Podání podrobností
Jednotlivé kapitoly nemají žádný úvod a začínají podrobnosti jednotlivých vyráběných typů. Text je dvojjazyčný (primární CZ, sekundární EN). O produktu se dozvíme název, vyobrazení s popisky jednotlivých prvků konstrukce, použití, tabulky elektrických a mechanických vlastností,.

 
Pro větší náhled kliknout!

Můj závěr
V dobách, kdy jsem se aktivně pohyboval po montážích, náš podnik vydával technologické postupy montáže. Ty byly xeroxovány a byly součástí technické knihovny každého vedoucího stavby. Dnes je situace jiná. Elektroinstalačních materiálů je násobně víc, respektive jejich dodavatelů a jeden obecný montážní postup již nemusí být v takové shodě se závazným návodem výrobce jako kdysi. Proto je dnes důležité pečlivě studovat parametry dodávaného zboží v daleko větší míře než dříve. Verifikovaní uživatelé mohou katalog prohlížet online v redakční knihovně zde.




KATALOG OBJEDNAT NENÍ MOŽNÉ
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.