Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Servisní služby OEZ a materiály použité v jističích #5 (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 15.02.2021
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Servisní služby OEZ a materiály použité v jističích #5


Servisní služby OEZ a materiály použité v jističích #5
Jaké materiály se používají pro připojování jističů nebo uvnitř samotných přístrojů? Jak to bylo s hliníkem a mědí? Pokud mělo dojít ke kombinaci obou materiálů, jak se s tím vyrovnali konstruktéři v OEZ? Kde se v žebříčku užití pohybuje stříbro nebo cín? Vyskytuje se uvnitř přístrojů zlato v podobě pozlacených kontaktů? Poslechněme si, jak je to s opravami připojovacích pasovin a kabelových ok. Kdy se dají zachránit a kdy už je nutná výměna? Dá se těmto poruchám předejít? Existuje nějaká prevence? Celý rozhovor sledujte zde!
Tým portálu Elektrika, ze dne: 15.02.2021






Textový přepis mluveného slova reportáže ...

Jaké materiály se používají pro připojování jističů nebo uvnitř samotných přístrojů. Podívejte se na další pokračování seriálu OEZ Servis.
Miroslav Uher, vedoucí Servisních služeb OEZ
Použití hliníkových pasovin bylo v zemích bývalého socialistického tábora nejrozšířenější. Měď se používala v 70. - 80. letech úplně minimálně. Všechny přístroje, jističe, pojistkové odpínače, všechny byly konstruovány na připojení hliníkem. Tomu odpovídaly velikosti svorek a povrchová úprava. Hliník a měď na sobě není úplně správně, ačkoliv musím říct, že za určitých podmínek to nic neudělá. Hliník se používal všude a na našich přístrojích všude byla použita povrchová úprava stříbřením. Ačkoli stříbro není nejlepší podle tabulek je výhodnější cín, v současné době používáme na všechny retrofitové sady používáme cínování, je tam menší elektrochemický článek a samozřejmě cín je levnější. Cín tolik netrpí na stárnutí, šednutí z důvodu světla. Stříbro světlem černá. Pokud se tam vyskytují agresivní plyny, tak stříbro opticky stárne rychleji než cín. Když se vrátím k otázce, cínování, všechny připojovací sady jsou měděné, pocínované.

Vyskytuje se uvnitř přístrojů zlato, v podobě pozlacených kontaktů?
Miroslav Uher, vedoucí Servisních služeb OEZ
Pozlacené kontakty jsou, pro ovládací obvody, třeba pro záskokové automaty, pro řídicí systémy, kde je malý proud a malé napětí (pod 24 V), tak tam se používají pozlacené kontakty. Ale musí být používány jen na tento malý proud a malý napětí, nebo velmi nízké napětí. V podstatě logická jednička, logická nula. 2,5V.

Poslechněme si jak je to s opravami pripojovacích pasovin a kabelových ok. Kdy se dají zachránit a kdy už je nutná výměna?
Miroslav Uher, vedoucí Servisních služeb OEZ
To je někdy docela složité, někde, kde už přístroj zkolabuje, tak tam se to musí vyměnit celé. Bohužel jakmile dojde k přehřátí spoje a zešednutí povrchové úpravy, protože obvykle kabelová oka jsou cínované. Pokud zešedne povrchová úprava, tak to znamená uříznout i kabelové oko s kusem kabelu a nalisovat kompletně nové oko. Materiál musí být úplně čistý. Pokud dojde k přehřátí na svorce jističe, tak obvykle už se to nedá moc zachránit.

A dá se témto poruchám vyvarovat? Existuje nějaká prevence?
Miroslav Uher, vedoucí Servisních služeb OEZ
Doporučujeme provádět pravidelné kontroly termovizí, protože všechny spoje než začnou kolabovat, začnou se přehřívat. U hliníku dvojnásobně, protože čím víc se spoj ohřeje, tím víc se tloušťka, objem,.. dochází k diletaci materiálu, stažení spoje způsobí vytékání hliníku.

Technickou podporu OEZ lze prohlížet a prohledávat i zde v redakční knihovně.
Více videoreportáží OEZ naleznete zde!




Nenechte si ujít pokračování seriálu OEZ Servis!
Příště zakončíme sérii vyprávěním několika kuriozit z praxe, tak si to nenechte ujít!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
OEZ s.r.o. - Šedivská 339, Letohrad - +420 465 672 111 - oez@oez.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.