Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Konečně technický sešit do kterého radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to ...
  • Víme, že spotřebiče by neměly být připojeny na jeden obvod tak, aby jejich celkový výkon překročil kapacitu obvodu, jinak může dojít k jejich odpojení z důvodu přetížení. Některé domácí spotřebiče, jako je pračka, sporák nebo myčka nádobí, vyžadují ...

Semináře PŠIS Nymburk opět s aktuálním programem 2023


Document Actions
Semináře PŠIS Nymburk opět s aktuálním programem 2023
Pro většinu z nás dobře známé nymburské středisko PŠIS, aktuálně pořádá přednášky s tématy, která se za poslední rok každodenně skloňují. Letošní vlna čtyř oblastních seminářů v Nymburce, Příbrami a Havlíčkově Brodě a Litoměřicích nese tato sdělení: Nové ČSN a změny ČSN v oblasti elektro. Dobíjecí stanice pro elektromobily. Fotovoltaické elektrárny. Revize/zkoušky ručního elektrického nářadí a spotřebičů. Zkoušky elektrotechniků podle nařízení vlády č.194/2022Sb. Oč přesně jde, popisuje tento krátký vhled ...
Miroslav Minařík, ze dne: 1.06.2023


Jako každý rok, připravilo středisko PŠIS Nymburk sérii oblíbených seminářů. Pořadatelé se vždy snaží, aby se probíraná témata neopakovala a každý rok bylo něco nového. Pouze v úvodní části vždy zůstává na programu informace o nových normách, kterou připravuje Jiří Váňa. Ten je tvorbě norem (díky členství v normalizační komisi TNK22) velice blízko. Posluchači tak mají jistotu, že jim je předkládána správná interpretace aktuálního stavu technických norem.



Letošní témata ...

  • Jak správně instalovat dobíjecí stanice pro elektromobily?
    Kolem jejich instalací se vede řada diskusí. Jiný typ je vhodný pro domácnosti a jiný zase pro firemní parkoviště, nebo obchodní centra. V přednášce vysvětlí Miroslav Vejman, čím se jednotlivé typy liší a z čeho při výběru vycházet. Víte, že u některých nově budovaných parkovacích míst je instalace nabíjecí stanice již povinná?




  • Kdy se skutečně vyplatí fotovoltaické elektrárny?
    Při výběru je nutno vzít v úvahu nejen požadovaný výkon, ale i časový harmonogram předpokládané vlastní spotřeby. Co s elektřinou, kterou sami nespotřebujete? S tím vším seznámí Jan Lang, ředitel střední školy, která má kromě denní výuky také akreditaci pro školení a ověřování znalostí pro udělení profesní kvalifikace 26-014-H Elektromontér fotovoltaických systémů.
    A víte, že tuto kvalifikaci potřebují pracovníci, kteří provádějí instalaci fotovoltaické elektrárny?
     

  • Kdo může provádět revize/zkoušky ručního el. nářadí a spotřebičů podle ČSN 33 1600 ed. 2?
    Tuto otázku si klade řada firem. Podle nového nařízení vlády č. 190/2022Sb. již ruční elektrické nářadí a elektrické spotřebiče připojované pomocí pohyblivého přívodu s vidlicí nepatří mezi vyhrazená elektrická zařízení. Stejně tak tam nepatří ani prodlužovací šňůra a odpojitelné přívody.
    Jaký to má dopad na provádění jejich opakovaných revizí? Tématem přehledně provede Leoš Koupý.




Odpovědi na dotazy jsou motivátorem, proč tam být
Závěry seminářů jsou obecně vždy věnovány odpovědím na dotazy účastníků. I přesto, že dotazy týkající se avízovaných témat přednášek mohou posluchači posílat předem spolu s přihláškou, stejně jich nejvíce vzniká až během výkladu. Proto hloučky kolem přednášejících jsou tím významným bonusem, proč přednášku nejen slyšet, ale být fyzicky přítomný a doplnit odpovědi u svých nejasností.




Semináře se konají v Nymburce, v Příbrami, v Havlíčkově Brodě a v Litoměřicích každoročně. V Nymburce a Příbrami již proběhl a sál byl opět plně obsazen. Žádné překvapení! Stejně jako olomoucký SOLID Team (Petr Létal), má PŠIS Nymburk (Jiří Váňa) témata precizně připravená, ostatně tak, jak má být elektrotechnikovi práce vlastní!



Aktuální dění sledujte na
www.elektro-shop.cz

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

PŠIS Nymburk s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933