Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví (ÚNMZ) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 22.05.2002
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví (ÚNMZ)


(7.) Seriál o vzniku norem, jejich tvorbě, významu a principu. Tyto informace by měl znát každý, který chce normám rozumět.
Lucie Bisová, ze dne: 22.05.2002

ÚNMZ byl zřízen zákonem České národní rady č. 20 ze dne 20. prosince 1992 o zabezpečení výkonu státní správy v oblasti technické normalizace, metrologie a státního zkušebnictví, jako orgán státní zprávy pro předmětné činnosti. ÚNMZ je rozpočtovou organizací resortu Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Hlavním posláním ÚNMZ je zabezpečovat úkoly vyplývající ze zákonů České republiky upravující technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví a úkoly v oblasti sbližování technických předpisů a norem České republiky s technickými předpisy Evropských společenství.ÚNMZ se dělí do čtyř odborů - odbor mezinárodních vztahů, odbor metrologie, odbor právní a posuzování shody a odbor ekonomický. [18]ÚNMZ zabezpečuje v rozsahu stanoveném mezinárodními normami oznamování o návrzích technických předpisů, norem a postupů do zahraničí a informování o obdobných zahraničních návrzích uveřejněním ve Věstníku ÚNMZ. 4.2 Český normalizační institut (ČSNI)

ČSNI plní funkci národní normalizační organizace uvnitř ČR i v zahraničí a byl zřízen k 1.1.1993. Jako příspěvková organizace financuje svou činnost ze státního příspěvku, výnosů z prodeje svých produktů a prostředků vyčleněných ze státního rozpočtu na tvorbu národních norem. [10„Hlavní náplní činnosti ČSNI je zabezpečování tvorby a vydávání norem, povinností vyplývajících z mezinárodních smluv, kterými je Česká republika vázána a z členství v mezinárodních a evropských normalizačních organizacích, distribuce norem a informací souvisících s národní, evropskou a mezinárodní normalizací.“ [3]Působnost ČSNI je univerzální, zahrnuje všechna odvětví národního hospodářství a všechny oblasti lidské činnosti, kde přichází v úvahu uplatnění normalizačních principů. Opírá se přitom o technické normalizační komise (TNK) (viz Příloha 1), které tvoří základ odborného zázemí.V březnu roku 1999 byly ustanoveny dva nové poradní orgány ředitele ČSNI: Technický normalizační výbor (TNV) a Elektrotechnický normalizační výbor (ENV). Hlavní náplní jejich práce je především určování priorit v tvůrčí normalizační práci a stanovování koncepce národní normalizace. [8]

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.