Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Nové řady výkonového jištění (2.)


Document Actions
schra_bar1.jpg
Dozvíte se podrobnosti o vzduchových jističích jmenovitých proudů od 630A do 6300A. Informace o mikroprocesorem řízených spouštích.... Jakými blokovacími zařízeními k ochraně pracovníků obsluhy a údržby ale i k ochraně jističe samotného a rozvodného zařízení jsou uvedené jističe vybaveny?
ze dne: 27.02.2004

autor Ing. Jiří Bartoš
Vzduchové jističe MO
Řada vzduchových jističů MO pokrývá rozsah jmenovitých proudů od 630A až do 6300A. Vypínací schopnosti těchto jističů jsou podle velikosti 50kA až 150kA. Jističe se dodávají ve standardu s ručním pohonem s mechanickým zapínáním, s elektronickou spouští a pomocnými kontakty (standard 2Z + 2R). Doplnění je možné celou řadou doplňků, které jsou zpravidla dodávány namontované z výroby.

    MC1
125A
 
MC2
250A
 
MC3
630A
 
MC4
1600A
 
40°C % 100 100 100 100
50°C % 100 100 100 100
60°C % 86 90 90 87
65°C % 83 87,5 87,5 85
70°C % 79 85 85 82

Rozměry jističů MO se liší šířkou přístroje, která závisí na počtu pólů a konstrukční velikostí jističe. Ostatní rozměry jsou v rámci velikosti shodné. Pevné a výsuvné provedení mají stejné konstrukční rozměry, výsuvné provedení je širší pouze o stěnu rámu. Díky tomu je umožněna dodatečná přestavba pevného provedení na výsuvné.

Všechny jističe do 5000A jsou vybaveny standardně zadními horizontálními přívody. Jističe se jmenovitým proudem 6300A jsou vybaveny vertikálními hlavními přívody. Jako zvláštní příslušenství lze objednat přední přívody.~ jedna řada otvorů, přední přívody - dvě řady otvorů, zadní vertikální přívody, přírubové přívody.

Elektronické, mikroprocesorem řízené spouště umožňují přizpůsobení jističe různým požadavkům ochrany rozvodných zařízení, motorů, transformátorů a generátorů. Spouště jsou nezávislé na vnějším napájecím napětí a umožňují komunikovat mezinárodně standardizovanou sběrnicí PROFIBUS - OP. Jednotlivé spouště lze doplnit moduly displeje LED, moduly zemního zkratu, moduly jmenovitého proudu a komunikačními moduly.

Ke změně jmenovitého proudu není nyní potřeba měnit měřicí transformátory proudu. Místo toho se vymění jen modul jmenovitého proudu (rating plug), který je zasunut do spouště a je snadno přístupný. Tímto způsobem lze jednoduše nastavit nový jmenovitý proud a zároveň ho odpovídajícím způsobem označit. Nadproudová ochrana L (Iong time protection) v nadproudových spouštích ETU45B až ETU76B umožňuje přepnutí charakteristik mezi I2t a I4t. Charakteristika I4t zlepšuje selektivitu jističe vůči nadřazeným jističům a pojistkám.

Ovládací panel jističe je proveden tak, aby mohl procházet zákrytovým panelem nebo dveřmi rozvaděče. Rozměr výřezu pro ovládací panel je shodný pro všechny jističe a ovládací panel zajišťuje krytí IP20.

Jistič je vybaven nebo jej lze doplnit celou řadou blokovacích zařízení k ochraně pracovníků obsluhy a údržby ale i k ochraně jističe samotného a rozvodného zařízení. Mezi bezpečnostní prvky patří:
- přívody volitelně shora nebo zdola
- uzamykatelný rám výsuvného provedení při vyjmutém jističi
- uzamykatelné výsuvné provedení proti neoprávněnému vysunutí
- stupeň krytí I P55 s krytem z plexiskla
- standardně mechanické blokování proti znovu zapnutí jističe po vybavení zkratovou nebo nadproudovou spouští
- přístroje s nadproudovou spouští ETU45B až ETU76B jsou standardně vybaveny teplotním čidlem

Nová řada výkonových jističů umožní provést komplexní návrh a realizaci spínání a jištění obvodů od transformátoru nebo generátoru až po konečné spotřebiče. Tyto jističe lze použít jako hlavní vypínače dle ČSN EN 60204 a ve spojení s tlačítky nouzového vypnutí je lze použít jako nouzové vypínače dle ČSN EN 60947 (VDE 0660).

.... další díly přednášek hledejte postupně níže v kolonce "Další souvislosti".

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Schrack Technik spol. s r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933