Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Inteligentní odlehčovací relé Schrack (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 23.11.2003
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Inteligentní odlehčovací relé Schrack


schrack_hj9.jpg
Princip činnosti a vlastnosti tohoto regulátoru. Přehled dostupných provedení. Technické parametry. Algoritmus regulace. Základní příklady použití.
Igor Nováček, ze dne: 23.11.2003

Poplatky za odebranou elektrickou energii se stávají jednou z významných položek vydání jak podnikatelských subjektů, tak i každé domácnosti. Jsou složeny z pevné složky, stanovené podle jmenovité hodnoty proudu hlavního jističe a dále z položky za množství odebrané elektrické energie v odpovídající tarifní třídě. V provozech a domácnostech s vysokou úrovní vybavenosti elektrickými spotřebiči akumulačního i neakumulačního charakteru vznikají občasné "odběrové špičky", které mají za následek bud' vybavení hlavního jističe objektu, nebo vedou k instalaci jističe s vysokou hodnotou jmenovitého proudu, která je vzhledem k výši pevných složek plateb neefektivně využívána. Přitom vhodně provedený regulační zásah může bez následných komplikací snížit odběr elektrické energie, výrazně omezit odběrové špičky a celkově zrovnoměrnit zatížení elektrické rozvodné sítě. Vhodně rozložené regulační zásahy mezi akumulační a neakumulační spotřebiče vedou dokonce k absolutním úsporám elektrické energie, které jsou jak z celospolečenského tak i ryze soukromého hlediska velmi žádoucí. Vhodně provedenou regulací lze na jedné straně dosáhnout snížení jmenovitého proudu hlavního jističe objektu a tím ušetřit náklady na pevné platby a na druhé straně díky absolutní úspoře snížit i platby za odebrané kWh. Rozšíření regulace odběru elektrické energie z úrovně velkospotřebitelů na úroveň malospotřeby má velký význam i z hlediska spolehlivosti a stability chodu energetické soustavy.

K řešení regulačního problému malých odběratelů jsou určeny regulátory odběru elektrické energie řady HJ.

Princip činnosti a vlastnosti regulátorů řady HJ
Regulátory odběru elektrické energie řady HJ jsou určeny pro regulaci nízkého napětí. Jejich funkce je založena na:

Měření odebíraného proudu v místě připojení hlavního jističe.

Provedení regulátorů řady HJ
Regulátory řady HJ se vyrábějí v modulovém provedení o délce 6M.

Napájení je jednofázové z jednoho krajního vodiče přes jistič nebo pojistku 2A. Toto pomocné napájení lze použít i pro ovládací cívky stykačů regulovaných spotřebičů.

Měření proudu je nepřímé, přes průvlakové proudové transformátory, umístěné v čelní části regulátoru. Toto uspořádání činí regulátor velmi kompaktním a jednoduše aplikovatelným zařízením.

Nastavení jmenovité hodnoty proudu hlavního jističe se provádí přepínačem DIP přístupovým otvorem ve svorkovnicové části přístroje.

Vývody kontaktů ovládacích obvodů stykačů a pomocného napájení jsou na svorkovém poli, jak je obvyklé u přístrojů modulového provedení. Provedení čelního panelu regulátoru HJ 102 je uvedeno na obr.1.

Čelní panel regulátoru HJ 102

Technické parametry regulátorů řady HJ

Přehled vyráběných typů
Regulátory řady HJ se vyrábějí v jednokanálovém a tříkanálovém provedení. Všechny typy jsou vybaveny třemi proudovými měřicími obvody.

Typ
regulátoru

Počet regulačních
kanálů
Počet regulačních stupňů
na jeden kanál
HJ 101 1 1
HJ 102 1 2
HJ 103 1 3
HJ 303 3 1
HJ 306 3 2

Algoritmus regulace
Proud tekoucí krajními vodiči je vzorkován a analogové číslicovým převodníkem převáděn do digitální formy. Rychlost vzorkování je s ohledem na možné tvarové zkreslení (nesinusovost) volena dostatečně vysoká, aby bylo možno spolehlivě postihnout i jeho vyšší harmonické složky až do 19. řádu. Harmonická analýza je prováděna metodou diskrétní Fourierovy transformace (DFT). Tento způsob měření a zpracování informace o protékajícím proudu umožňuje spolehlivě stanovit jeho efektivní hodnotu. Na základě porovnání změřené aktuální hodnoty protékajícího proudu la a nastavené hodnoty I" protékajícího proudu probíhá regulační zásah. Po překročení nastavené prahové hodnoty je zjišt'ována rychlost nárůstu proudu a probíhó vyhodnocování trendu. Pokud je nárůst vyhodnocen jako zkrat nebo krátkodobé přetížení, k žádnému zásahu nedochází. V případě přetížení dlouhodobějšího charakteru jsou postupně aktivovány jednotlivé regulační stupně. Během regulačního zásahu je měřena velikost poklesu proudu ∆l a tato hodnota je ukládána do paměti jako jedno z kritérií pro opětovné zapnutí spotřebičů po poklesu zatížení. Pro opětovné zapnutí spotřebičů musí aktuální hodnota proudu klesnout pod hodnotu nastaveného proudu tak, aby po přičtení dílčích úbytků během vypínání, součet proudů nepřesahoval nastavenou mez. To znamená, že musí být splněna podmínka

která snižuje riziko nestability regulované soustavy. U vícestupňové regulace (dvou nebo tří) je prováděno testování podmínky pro opětovné zapnutí z dílčích poklesů ∆l. Pokud je pro některý pokles podmínka splněna, dochází k opětovnému zapnutí příslušného spotřebiče bez ohledu na pořadí vypínání. Graficky je průběh regulace pro nastavenou hodnotu proudu 25A znázorněn zde

Časový průběh regulačního zásahu regulátoru řady HJ.

Aplikace regulátorů řady HJ
Velké aplikační možnosti pro prezentované regulátory jsou v menších provozních a administrativních objektech s určitým podílem akumulačních elektrických ohřívačů. Obzvláště příhodnými objekty jsou rodinné domky, vybavené elektrickým přímotopným zařízením, vysoce elektrifikovanou kuchyní a průtokovými ohřívači vody. Vlivem spotřebičů s nároky na vysoký pohotovostního výkonu je nutné použít hlavní jistič o vysokém jmenovitém proudu. Zařazením regulace lze však jeho velikost o jeden a v některých případech i o dva stupně snížit. Praktická ukázka jednoduché aplikace regulátoru HJ 102 pro jednoduchou soustavu vytápění rodinného domku je na obrázku níže. Pro komfortněji vybavený rodinný domek je uvedeno zjednodušené aplikační schéma na dalším obrázku s regulátorem HJ 306. Ve schématech je z důvodů názornosti úmyslné vynecháno zapojení blokovacích obvodů systému hromadného dálkového ovládání.


Ukázka zapojení dvoustupňového jednokanálového regulátoru HJ102 (bez obvodu blokování HDO)

 


Ukázka zapojení dvoustupňového tříkanálového regulátoru HJ306 (bez obvodu blokování HDO)

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.