Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

SCHRACK: Schodišťové automaty - neprávem opomíjené instalační spínací přístroje


Document Actions
SCHRACK: Schodišťové automaty - neprávem opomíjené instalační spínací přístroje
Schodišťové automaty jsou instalační přístroje pro řadovou zástavbu určené k ovládání osvětlení na chodbách, schodištích či osvětlení vchodu do budovy nebo domu. Po správném nastavení a sepnutí relé rozsvítí světlo na dobu nastavenou uživatelem a poté instalační přístroj světlo automaticky zhasne, popřípadě provede jinou funkci. Pomocí potenciometru nebo v případě elektronických automatů pomocí tlačítek lze délku svícení plynule regulovat.
Komerční sdělení, ze dne: 9.03.2015


TIMON A VOWA od Schrack Technik se představují
Elektronický schodišťový automat TIMON (obrázek 1) umožňuje nastavit časový rozsah 0,5 až 30 minut s funkcí úspory energie. Řídicí obvod umožňuje připojit tlačítka s doutnavkami až do celkové hodnoty proudu 100mA a zvolit tří- nebo čtyřvodičové připojení. Dlouhým stiskem tlačítka (>2s) je možné odpojit zátěž (funkce úspory energie). Jeho základními parametry jsou:
  • funkce úspory energie,
  • časový rozsah 0,5 až 30 minut,
  • velká spínací schopnost, špičkový proud 80A,
  • doutnavková zátěž až 100mA,
  • zástavbová šířka 17,5 milimetrů.

Obrázek 1 - Elektronický schodišťový automat TIMON


VOWA (obrázek 2) toho umí daleko více. Tento elektronický schodišťový automat je vybaven obvodem, který indikuje blížící se konec nastaveného časového intervalu. Maximální možný počet připojených ovládacích tlačítek vybavených doutnavkami je 100, při uvažovaném proudu doutnavkou 1mA. Přístroj lze připojit k síti tří- nebo čtyřvodičové. Krátkým stiskem (<2s) nebo opakovaným stiskem ovládacího tlačítka je možné prodloužit nastavený časový interval v násobcích nastavené doby t až do 60 minut. Dlouhým stiskem (>2s) lze tento interval ukončit a využít funkci úspory energie.

Obrázek 2 - Elektronický schodišťový automat VOWA s doplňkovými funkcemi


Funkce časová automatika (T, TW)
Po stisku tlačítka (vstup Bl) sepne výstupní relé (svorky L-18) a nastavená doba t začíná běžet. Při opakovaném stisku tlačítka ještě před uplynutím doby t je časový interval prodloužen o stejnou hodnotu. Rychlý několikanásobný stisk tlačítka (<2s) způsobí odpovídající prodloužení nastaveného časového intervalu t (počet stisků odpovídá násobkům nastavené doby t) až do 60 minut (odpovídá ČSN EN 60669- 2-3). Delší stisk tlačítka (>2s) způsobí rozepnutí výstupního relé (funkce úspory energie). Je-li nastavena funkce TW, krátké impulzy (probliknutí světla) opakovaně varují před blížícím se rozepnutím relé (v časových úsecích 30, 15 a 5s před rozepnutím výstupního relé).

Funkce impulzní relé (P, PN)
V tomto módu způsobí každý stisk tlačítka (vstup Bl) přepnutí výstupního relé (svorky L-18). V případě, že je nastavena funkce P, zůstává výstupní relé R po připojení napětí vždy rozepnuto. Je-li zvolena funkce PN, relé po připojení napětí sepne. To nastává v případě, když bylo před výpadkem napětí sepnuto. Při přivedení krátkého napěťového impulzu (<2s) na přídavný řídicí vstup C1-C2 relé R sepne (central ON).

AMPARO - ideální doplněk ke schodišťovým automatům

V domovní zástavbě, bytových jednotkách a domech lze nalézt nepřeberné množství nejrůznějších inženýrských a technologických sítí a rozvodů. Není nutné zdůrazňovat, že veškeré a nejen elektroinstalační rozvody v objektech musejí být v souladu s obecně platnými předpisy a po samotné instalaci musejí být řádně proměřeny a předány společně s měřicím protokolem či revizní zprávou.

Například stavební zákon osvětluje význam samotného provedení elektrické sítě a určuje jednotlivé typy použitých výrobků. Vše je zkoumáno z pohledu bezpečnosti, stability, ochrany zdraví a prostředí.

Každého asi napadne, že je nutné dodržovat základní pravidla ochrany před úrazem elektrickým proudem. K tomu musí být uzpůsobeny i jednotlivé prvky celé elektroinstalace. Vše popisují normy řady ČSN 332000.

V elektrických sítích je nutné počítat s možností výskytu poruch, které mohou být zapříčiněny stárnutím materiálu, atmosférickými vlivy, špatnou funkcí některých řídicích prvků nebo chybným zásahem člověka. Instalaci musí provádět vyškolený pracovník s řádnými a platnými osvědčeními.

Amparo (obrázek 3) je produktová řada složená z komponent jisticích a spínacích prvků, včetně příslušenství. Prvky jsou určeny pro domovní a bytovou zástavbu a splňují vše, co bylo zmíněno v předchozích odstavcích. Pomocí komponent Amparo může zájemce vybudovat kvalitní, plně funkční a bezpečnou elektroinstalaci, která může být základem pro pozdější rozšíření o prvky inteligentního bydlení (Schrack at home).

Obrázek 3 - Jistící a spínací přístroj Amparo


Paleta produktů Amparo je skutečně široká. Patří do ní jističe, proudové chrániče a kombinované přístroje s certifikátem VDE a českým návodem. Vypínače, impulzní a instalační relé, včetně instalačních stykačů, to jsou další přístroje pro řadovou zástavbu Amparo určené k řešení nejrůznějších typů spínání a ovládání. Signální a povelové prvky společně se schodišťovými automaty uzavírají základní sortiment Amparo.

Autor: Ing. Stanislav Voldán, Product Manager ve společnosti Schrack Technik


POKUD PRACUJETE V OBORU,
můžete si zažádat o aktuální
papírový katalog produktů SCHRACK Technik
NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Schrack Technik spol. s r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933