Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

SCHRACK: Program pro výpočet oteplení v rozvaděči


Document Actions
SCHRACK: Program pro výpočet oteplení v rozvaděči
Jak vypočítáte oteplení v rozvaděči? Je to velice složitý proces a mnoho projektantů ho nahrazuje jen odhadem tepelných ztrát a přibližným určením možné ventilace. Tento program má za úkol tuto náročnou práci maximálně zjednodušit a tak eliminovat možná rizika vyplývající z nesprávně určených a posouzených teplotních poměrů v rozvaděčích.
ze dne: 28.11.2007

Výpočet oteplení v rozvaděči se provádí jen v málo případech. Je to velice složitý proces a mnoho projektantů ho nahrazuje jen odhadem tepelných ztrát a přibližným určením možné ventilace, aktivního chlazení nebo případného topení. Odhadem však nelze spolehlivě optimální parametry určit a v ne málo případech pak dochází k nespolehlivému provozu přístrojů a zařízení instalovaných v rozvaděči, a také k jejich zničení vlivem vysokých, nebo nízkých teplot, případně kondenzující vodou v rozvaděči. Námi nabízený program má za úkol tuto náročnou práci maximálně zjednodušit a tak eliminovat možná rizika vyplývající z nesprávně určených a posouzených teplotních poměrů v rozvaděčích.

O PROGRAMU
Program je podporován všemi operačními systémy Windows a je nenáročný na místo na pevném disku. Jeho prostředí je velice přátelské a umožňuje stanovení teplotních poměrů v rozvaděči výpočtem, pomocí známých vyzářených výkonů jednotlivých přístrojů. Tyto ztrátové výkony není nutné pro standardní přístroje zadávat, neboť tyto jsou již v programu uloženy. Program pracuje s následujícími skupinami přístrojů:

  • výkonové jističe (63–3150A),
  • NH pojistky (6–1250A),
  • šroubové pojistky (2–200A),
  • jističe (2-50A),
  • motorové spouštěče (do 80A),
  • pomocné stykače (AC, DC),
  • relé (AC, DC),
  • výkonové stykače (4 – 325kW),
  • signální svítidla,
  • transformátory,
  • síťové zdroje,
  • měniče pro NC pohony,
  • PLC,
  • a dalšími zdroji tepla – možnost uložení vlastních zařízení.

Program pracuje i s faktory soudobosti řídících, výkonových a zvláštních prvků. Zahrnuje celý sortiment námi dodávaných rozvaděčů a všech parametrů pro vlastní schopnost vyzáření ztrátových výkonů z rozvaděče nebo absorpci teplot z okolí (oceloplechové, nerezové a polyesterové). Pokud je ztrátový výkon instalovaného zařízení znám, je možné tuto hodnotu přímo zadat.
Program dále pracuje s minimálními nebo maximálními teplotami uvnitř v rozvaděči a s minimálními a maximálními teplotami okolí.
Výstupem je potom celkový ztrátový výkon, alternativní výčet chlazení nebo topení a návrh topení pro eliminaci kondenzátu v rozvaděči.

INSTALACE PROGRAMU
Instalaci programu provádí naši pracovníci přímo u zákazníků a provádí i úvodní zaškolení pro obsluhu.

NÁVOD PRO PRÁCI S PROGRAMEM

SPUŠTĚNÍ PROGRAMU
Program se spouští inicializací ikony ESS Win (adresář při standardní instalaci: "C:\Program Files\Esswin\Esswin.exe"). Po této inicializaci se nám zobrazí úvodní dialogové okno:


Klik pro větší náhled.

ZALOŽENÍ NOVÉHO PROJEKTU
Začínáme-li práci s novým projektem je nutné zapsat jeho identifikační znaky do dialogového okna, které inicializujeme stiskem tlačítka „Projekt…


Klik pro větší náhled.

VYPLNĚNÍ IDENTIFIKACE


Klik pro větší náhled.

ULOŽENÍ IDENTIFIKACE
Zadané údaje potvrdíme stiskem tlačítka „OK". Dále poklikáme na ikonu s vyobrazením diskety a otevře se nám dialogové okno „Ulož projekt". Do okna „Název projektu" založte například zkrácený název projektu, pod kterým ho budete mít uložený ve složce: c.\program files\esswin\projekte nebo si můžete vytvořit odkaz na jinou složku či disk. Při ukládání se může zobrazit varovný nápis „File Open Error", který můžete zcela ignorovat. Je to způsobeno drobnými nedostatky některých platforem operačního systému. Na správnou funkci programu toto hlášení nemá vliv. Může se stát, že se snažíte uložit projekt pod jménem, které již v databázi existuje, pak je nutné projekt přejmenovat.

ZADÁNÍ JMENOVITÝCH HODNOT
V tomto dialogovém okně zadáváme jmenovité napětí a proud

ZADÁNÍ ROZVADĚČE
V hlavní skupině určíme typ navrženého rozvaděče, v políčku „Rozvaděč" zvolíme objednací číslo rozvaděče nebo můžeme rozvaděč vkládat podle známých hodnot například z projektu.
Pokud vkládáme rozvaděč z přednastavené nabídky, automaticky je k němu přiřazena konstanta tepelné pohltivosti materiálu.
Pokud zadáváme rozvaděč podle rozměrů, musíme přiřadit konstantu pro materiál rozvaděče. Dále zvolíme umístění rozvaděče v prostoru montáže. Výběr opět potvrdíme tlačítkem OK.

ZADÁNÍ TEPLOT
V tomto dialogovém okně nastavíme veškeré známé a požadované teploty a relativní vlhkost. Zadáváme vždy ty nejvyšší (nejnižší) teploty o kterých víme, že mohou v okolí být! Při podhodnocení těchto údajů může dojít k poškození zařízení!!
Lépe více nežli méně, s ohledem na jistotu výpočtu a skutečnosti.
Opět potvrdíme tlačítkem OK.

ZTRÁTOVÝ VÝKON
Zde můžeme buďto přímo zadávat ztrátový výkon nebo jej můžeme nechat vypočítat podle instalovaných přístrojů. Při této volbě postupujeme obdobným způsobem jako při zadávání jiných hodnot.
Možný je i výpočet ztrátového výkonu ze známých teplot.

VÝSLEDEK
Výsledek se nám zobrazí po stisku tlačítka „Výsledek". Tlačítka, která jsou s tučným popisem, iniciují zobrazení detailů jednotek pro chlazení nebo pro topení. Stiskem tlačítka „Detaily výsledku" se nám zobrazí výstupní protokol pro daný výpočet teplotních poměrů v rozvaděči. Tento protokol je možné přímo vytisknout nebo se nám automaticky uloží do složky s řešenými projekty, ze které je možné protokoly exportovat i bez opětovného startu programu.

ÚPRAVA JIŽ EXISTUJÍCÍHO PROJEKTU
Stiskem tlačítka „Otevři projekt" iniciujeme otevření dialogového okna, které známe již z doby, kdy jsme ukládali projekt, a označíme projekt, který chceme otevřít nebo upravit. Dále již postupujeme stejně, jako při tvorbě nového projektu. Změny můžeme uložit do nového souboru nebo přepíšeme již existující soubor. Datum poslední změny v projektu se zapíše do výstupního protokolu.


Klik pro větší náhled.

ZÁVĚR
Doufáme, že tento program naplní heslo, které je v záhlaví výstupního protokolu „Bezpečnost nade vše“ a hlavně, že nám všem pomůže při naší nelehké práci.

Bc. Petr Jahoda

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Schrack Technik spol. s r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933