Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: SCHRACK: Požární bezpečnost stavebních objektů (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 3.03.2008
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

SCHRACK: Požární bezpečnost stavebních objektů


SCHRACK: Požární bezpečnost stavebních objektů
Požární bezpečnost stavebních objektů je schopnost stavebních objektů bránit v případě požáru ztrátám na životech a zdraví osob, popřípadě zvířat a ztrátám na majetku. Prokazuje se již ve fázi projektového řešení ...
Komerční sdělení, ze dne: 3.03.2008

POŽÁRNÍ BEZPEČNOST STAVEBNÍCH OBJEKTŮ

Požární bezpečnost stavebních objektů je schopnost stavebních objektů bránit v případě požáru ztrátám na životech a zdraví osob, popřípadě zvířat a ztrátám na majetku. Prokazuje se již ve fázi projektového řešení splněním požadavků stavebně technických předpisů PO. Jedná se o kodex Českých technických norem ČSN 73 08XX, zejména pak tzv. „kmenových norem“:

PŘIČEMŽ SE PROKAZUJE SPLNĚNÍ POŽADAVKŮ:

  1. ochrana lidského zdraví a života dostatečným počtem odpovídajících únikových cest pro bezproblémovou evakuaci stavebního objektu, při které nesmí dojít k zřícení stavebních konstrukcí ani intoxikaci unikajících osob
  2. zamezení šíření již vzniklého požáru v rámci stavebního objektu jeho rozdělením do požárních úseků,
  3. zamezení šíření požáru na sousedící objekty vhodným urbanistických řešením respektujícím dostatečné odstupové vzdálenosti,
  4. odpovídající protipožární zabezpečení objektu včetně možnosti řádného protipožárního zásahu.

JMENOVANÉ STAVEBNÍ TECHNICKÉ PŘEDPISY PO DÁLE DEFINUJÍ:
Požární úsek jako prostor stavebního objektu, ohraničený od ostatních částí tohoto objektu, popř. od sousedních objektů, požárně dělícími konstrukcemi, popř. požárně bezpečnostním zařízením. Je základní posuzovanou jednotkou z hlediska požární bezpečnosti stavebních objektů.

POŽÁRNĚ DĚLÍCÍ KONSTRUKCE JSOU STAVEBNÍ KONSTRUKCE:

Požární riziko - míra rozsahu případného požáru v posuzovaném stavebním objektu nebo jeho části, u nevýrobní sféry určujeme požární výpočtové zatížení, u výrobní sféry pak ekvivalentní dobu trvání požáru.

Stupeň požární bezpečnosti požárního úseku je klasifikační zatřídění vyjadřující schopnost stavebních konstrukcí požárního úseku jako celku čelit požáru z hlediska rozšíření požáru a stability konstrukcí objektu. SPB je klasifikováno sedm.

Požadovaný SPB stavebních konstrukcí dle tab. 12) ČSN 73 0802
I II III IV V VI VII
Požadovaná doba [min] požární odolnosti požárních stěn a stropů v NP
15+ 30+ 45+  60+  90+ 120D1 180D1
Požadovaná doba [min] požární odolnosti požárních uzávěrů v NP
15 15D3  30D3 30D3  45D2  60D1  90D1

Požární odolnost stavebních konstrukcí, případně požárních uzávěru je doba t (min), po kterou jsou schopny odolávat teplotám vznikajícím při požáru, aniž by došlo k porušení jejich funkce.
V době stanovené požární odolnosti nesmí být porušeny mezní stavy konstrukcí ve smyslu ČSN 73 0810 mezinárodně značené jako:

a doplňujících písmenných značek:

Tyto písmenné značky s uvedenou dobou (t) v minutách se užívají v rámci projektového řešení pro klasifikaci konstrukcí.
Normovanému průběhu požáru odpovídá výpočtové požární zatížení dle ČSN 730802 nebo ekvivalentní doba trvání požáru dle ČSN 730804.
Požární odolnost konstrukcí, u kterých se požaduje splnění dvou či více mezních stavů, je do strany bezpečnosti, určena nejnižší hodnotou kteréhokoliv mezního stavu (například E30 a W40 je EW30).

Ve smyslu výše uvedených požadavků s ohledem na zákon č.22/1997 Sb., O technických požadavcích na výrobky, jsou stavební materiály a výrobky pro stavbu včetně požadovaného technické a technologické zařízení zkoušeny na požární odolnost v akreditované zkušebně. Zkoušení výrobku probíhá v zkušební peci nebo na peci, tepelným zatížením vycházejícím z průběhu tzv. Normového průběhu požáru dle křivky podle mezinárodního předpisu ISO DIS 834-75 Fire resistence tests – Elements of building construction. V národním podmínkách pak ČSN EN 1363-1 Zkoušení požární odolnosti. Mezinárodní teplotní normovou křivku definuje logaritmická rovnice:

Tg = To+345 log(8t + 1)


Klik pro větší náhled.
Obr: Teplota plynů při požáru vyjádřená pomocí teplotní normové křivky
:

Pokud nedojde během požadované doby požární odolnosti k překročení mezních stavů, je vydán certifikát kvality, tzv. „A test“.

Samotné podmínky a průběh zkoušky požární odolnosti požárních uzávěrů stanoví ČSN EN 1363-1 Základní požadavky a ČSN EN 1634-1 a ČSN EN 1634-3 zkoušení požární odolnosti dveřních a uzávěrových sestav.

POŽADAVKY NA ELEKTRICKOU INSTALACI A ELEKTRICKÉ ZAŘÍZENÍ Z HLEDISKA PO V OBECNÉ ROVINĚ

Je nesporné že elektrická instalace a elektro zařízení mohou být:

V souladu s výše uvedenými požadavky na požární bezpečnost staveb uvedenými pod písmeny a), b) i d) části I) upravují stavebně technické předpisy PO podmínky samotného provedení elektrické instalace včetně elektro zařízení ve stavebních objektech.

Samostatná kapitola upravuje:

Minimální požadavek na požární odolnost rozvodné skříně umístěné v prostorách chráněné únikové cesty, činí ve smyslu čl. 12.9.2.c) ČSN 73 0802 hodnotu EI 30D1, pokud se nepožaduje v konkrétních podmínkách jiná (vyšší odolnost).
Hodnota EI 30D1 se ve smyslu tab. 12) ČSN 73 0802 požaduje až v III. stupni požární bezpečnosti požárního úseku (dále jen „SPB“) v nadzemních podlažích. Požadovaná požární odolnost el. rozvaděče, příp. jeho požárního oddělení je tedy na straně bezpečnosti.
Přesto v závislosti na:

KONKRÉTNÍ POŽADAVKY ČSN 73 0802 A ČSN 73 0804

Vodiče a kabely zajišťující funkci a ovládání zařízení sloužících k protipožárnímu zabezpečení stavebních objektů.

  1. mohou být volně vedeny prostory a požárními úseky bez požárního rizika, včetně chráněných únikových cest pokud vodiče a kabely vyhovují ČSN EN 50 265-1, ČSN EN 50 265-2-1, ČSN EN 50 265-2-2 a ČSN IEC 332-3, nebo
  2. mohou být volně vedeny prostory a požárními úseky s požárním rizikem, pokud vodiče a kabely vyhovují CEI IEC 60 331-11, CEI IEC 60 331-23, CEI IEC 60 331-25 a normám uvedeným v bodě a), nebo
  3. musí být uloženy či chráněny tak, aby nedošlo k porušení jejich funkčnosti např. vedením pod omítkou s krytím nejméně 10mm, popř. vedením v samostatných drážkách, uzavřených truhlících či šachtách a kanálech určených pouze pro elektrické vodiče a kabely, nebo chráněné protipožárními nástřiky, popř. deskovými nehořlavými materiály zpravidla tloušťky nejméně 10mm apod. Tyto ochrany mají vykazovat požární odolnost EI 30 D1, pokud se nepožaduje v konkrétních podmínkách jiná odolnost.

PŘÍČINY VZNIKU POŽÁRU OD ELEKTRICKÉ ENERGIE

Elektrická energie v různých formách se podílí na vzniku 15 až 20 procent požárů. Základní možné příčiny vzniku požárů a výbuchů od elektrické energie u elektrických zařízení jsou:

ELEKTRICKÝ ZKRAT A VZNIK ELEKTRICKÉHO OBLOUKU
Elektrickým zkratem nazýváme spojení dvou nebo více potenciálů, velmi malý odpor, spojení dvou nebo tří fázi najednou, fáze s nulovým vodičem, uzemněnou kostrou apod.

Elektrický oblouk je již i dlouhodobější elektrický výboj ve zkratovaném místě, který nastane v důsledku vytavení materiálů vodičů oddálením míst s nestejným elektrickým potenciálem.

VZNIK PŘECHODOVÉHO ODPORU
Přechodový odpor je způsoben nedokonalým dotykem spojované části v místě spojení s druhým vodičem nebo i svorkou, kdy proud elektronů z celkového průřezu vodiče je náhle přinucen projít poměrně velmi malou plochou styku, která pro něj představuje značně zvětšený odpor. Mechanismus vzniku tepelné energie je tedy zcela opačný u elektrických zkratů.

POŽÁR OBYTNÉHO DOMU PANELOVÉHO TYPU VZNIKLÝ OD ELEKTRICKÉ INSTALACE


Foto č. 1             Foto č. 2
Kliknutím do obrázku získáte větší náhled.
Foto č. 1 - celkový pohled na zničený rozvaděč v místě vzniku požáru
Foto č. 2 - pohled totální zničení rozvaděče v místě vzniku požáru


Foto č. 3             Foto č. 4
Kliknutím do obrázku získáte větší náhled.
Foto č. 3 - detail - totální zničení rozvaděče v místě vzniku požáru
Foto č. 4 - rozsah poškození elektroinstalace ve vyšším patře


Foto č. 5             Foto č. 6
Kliknutím do obrázku získáte větší náhled.
foto č. 5 - rozsah poškození požárem v nejvyšším patře
foto č. 6 - detail rozsah poškození souvisejí elektroinstalace


Klik pro větší náhled.
Foto č. 7 – rozvaděč ve vyšším patře-rozsah poškození požárem

Kpt. Ing. Petrovský Zbyněk

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.