Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

SCHRACK: Nový hráč na trhu s osvětlením


Document Actions
SCHRACK: Nový hráč na trhu s osvětlením
Jak se prodejce elektrických přístrojů a datové techniky dostane k prodeji svítidel a osvětlovacích systémů? Jaké možnosti nabízejí svítidla společnosti Schrack a jaké jsou jejich základní vlastnosti? Odpovědi na otázky čtěte zde ...
Komerční sdělení, ze dne: 23.02.2009


Nebývá zvykem, aby se firma s dosavadní působností v oboru elektrických komponentů vydala směrem do oblasti osvětlování. Přesto nebo právě proto se společnost SCHRACK TECHNIK s.r.o. rozhodla uvést v život oddělení světelné techniky. Jeden z nejvýznamnějších dodavatelů v oblasti elektrotechniky je na českém trhu v povědomí spotřebitelů zapsán především jako prodejce elektrických přístrojů a datové techniky, v poslední době prochází významnými změnami, které s sebou nesou růst produktového portfolia a rozšíření služeb zákazníkům.

Zcela novou skupinou produktů, v minulosti v sortimentu firmy nezastoupenou, jsou svítidla a osvětlovací systémy. Firma Schrack uvedla v loňském roce na trh celou řadu svítidel. Spolu s osvětlovacími tělesy pro všeobecné použití jsou v naší nabídce zastoupena také svítidla designově vyhraněná.


Svítidlo Frame v závěsném provedení

Frame - v jednoduchosti je síla
Je zástupce modulárních osvětlovacích systémů, které poskytují dostatečnou volnost i v nejnáročnějších aplikacích. Stručnou charakteristiku a základní vlastnosti tohoto systému je možné shrnout v následujících bodech:

  • možnost spojování do průběžných a nepřerušených linií - se zachováním rovnoměrného jasu v celé délce
  • různé druhy difuzorů pro požadovaný způsob vyzařování a dotvoření estetického dojmu
  • nenáročnost na el. instalaci - minimalizace počtu napájecích míst, jednotlivé moduly jsou propojeny průběžnou kabeláží v troj- a pětivodičovém provedení
  • elektrická výbava pro všechny druhy ovládání - jsou použity kvalitní elektronické předřadníky jak v klasickém, tak ve stmívatelném provedení (1-10V, DALI)

Hlavní oblasti použití svítidel Frame jsou především reprezentativní prostory (jednací místnosti, recepce, luxusní kanceláře), dále obchodní prostory (celkové osvětlení butiků, výkladů apod.) nebo i větší administrativní celky jako jsou peněžní ústavy, sídla společností atd.


Frame závěsný - opálový difuzor, dvoutrubicové provedení

Přisazený a závěsný
Frame je svítidlem určeným pro všechny obvyklé typy montáže. Samozřejmostí je nejběžnější použití v podobě závěsného systému. Základem svítidla je profil z extrudovaného hliníku v anodisované povrchové úpravě.

Vzhledem k citlivosti vnější vrstvy materiálu povrchu na působení nečistot je, pro účely přepravy a montáže, vnější povrch profilu chráněn ochrannou fólií. Tato fólie se až po dokončení montáže ze svítidla odstraní a tím je pro koncového uživatele zajištěn bezvadný vzhled.

Při projektování lze volit z celé škály délek světelných modulů. Základní délky jsou dány rozměry standardních trubic typu T5. Vhodnou kombinací různých základních délek modulů lze vytvořit nepřerušovanou světelnou linii požadované délky.


Frame přisazený - jednoduchost a elegance

Co rozhodně není běžné, je skutečnost, že systém propojování modulů umožňuje vytvořit neznatelné přechody jednotlivých segmentů a vytvořit tak "čistou" světelnou linii. Na rozdíl od běžného způsobu spojování modulárních systémů se u svítidel Frame nesetkáme s neestetickým poklesem jasu difuzoru v místech napojení jednotlivých modulů. Tohoto efektu je dosaženo překrýváním zářivkových trubic na sebe navazujících segmentů.

Těleso svítidla je tvořeno ze subtilního hliníkového profilu o šířce 75mm. Jednotlivé moduly jsou osazeny lineárními zářivkami v příkonové řadě 21W až 80W. Segmenty se vyrábí jako jednozdrojové v délkách od 885mm do 1485mm. V případě potřeby je možné dodat jednozdrojové moduly o dvojnásobné délce, s uspořádáním trubic "za sebou". Profil je ukončen koncovkou z anodizovaného hliníku a je zajištěn dvěma nerezovými šrouby.

Elektrickou výzbroj tvoří kvalitní elektronické předřadníky renomovaných výrobců. Pro instalace se systémy stmívání je možné použít provedení se stmívatelnými elektronickými předřadníky řízené analogovým signálem 1-10V nebo digitálním protokolem DALI.


Svítidlo Frame ve vestaveném provedení

Součástí každého modulu je průběžné elektrické propojení 3x0,75mm2. U stmívatelných verzí je průběžné propojení 5-ti a více žilové, dva vodiče jsou určeny pro přenos řídícího signálu. V případě dlouhých linií je k dispozici provedení umožňující napájení z více fází.

Závěsná svítidla se dodávají včetně napájecího kabelu s potřebným počtem žil a inteligentních závěsů, které umožňují pohodlnou instalaci. Závěs je tvořen ocelovým lankem ve standardní délce 2000mm a decentním stropním kalíškem válcového tvaru s rychloupínacím systémem. Kalíšek je vyroben z kovu a je opatřen ušlechtilou povrchovou úpravou.

V přisazeném a závěsném provedení je k dispozici přímá vyzařovací charakteristika. Vybírat lze ze dvou typů difuzorů:

  • opálový difuzor - moduly se vyznačující rovnoměrným šířením světla, umožňují rovnoměrné prosycení interiéru světlem
  • difuzor s jemně rýhovanou prizmatickou strukturou - pro prostory s požadavkem na omezení oslnění

Difuzory jsou vyrobeny z materiálu, který nepodléhá žloutnutí a je zaručena jeho rozměrová stálost.


Frame vestavný - čistá světelná linie

Vestavný
Frame je určen pro montáž do sádrokartonových stropů popř. i stěn, čehož je možné využít např. pro osvětlení výkladů. Svítidlo je k podhledovému stropu zalícováno decentním rámečkem, který je integrální součástí nosného hliníkového profilu. Vlastní montáž se provádí pomocí montážního třmenu, jeho prostřednictvím je svítidlo připevněno k sádrokartonu. Doporučená tloušťka podhledového stropu pro zajištění bezproblémové montáže je 1-25mm.

Základní provedení tohoto modulárního svítidla je jednotrubicové a je určeno pro lineární zářivky T5 s příkony od 21W do 80W. Dvojnásobné délky modulů jsou k dispozici pro zářivkové trubice od 28W výše.

Jednotlivé moduly je opět možné spojovat a vytvářet nepřerušované řady. I v tomto případě se dají využít možnosti překrytí zdrojů a vytvořit tak souvislý světelný pás.

Více informací na www.schrack.cz

Ing. Tomáš Javůrek

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Schrack Technik spol. s r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933