Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

SCHRACK: Moderní pojetí nouzového osvětlení


Document Actions
SCHRACK: Moderní pojetí nouzového osvětlení
Problematice nouzového osvětlení bylo věnováno nemálo stran textu v odborných časopisech a diskusních fórech. Lze proto předpokládat, že z hlediska požadavků pro návrh a realizaci jsme všichni vybaveni potřebnými znalostmi nebo dokonce zkušenostmi z praxe.
Komerční sdělení, ze dne: 8.10.2012


Problematice nouzového osvětlení bylo věnováno nemálo stran textu v odborných časopisech a diskusních fórech. Lze proto předpokládat, že z hlediska požadavků pro návrh a realizaci jsme všichni vybaveni potřebnými znalostmi nebo dokonce zkušenostmi z praxe.

Vývoj
Poslední vývoj a technické novinky v oboru světelné techniky, pro někoho možná překvapivě, čeří jinak poměrně klidné vody v oblasti nouzového osvětlení. Zažité a osvědčené světelné zdroje v podobě lineárních a kompaktních zářivek, které po řadu let sloužily jako nezbytná součást "nouzáku", mají důstojného soupeře s nepřehlédnutelnými kvalitami.

Díky výkonným světloemitujícím diodám vhodně použitým při konstrukci nouzového svítidla je možné docílit dříve nevídaného – např. plnoformátového piktogramu, který dobře osvětlí únikovou cestu. 



Jak je to možné? 
Z pohledu nouzového osvětlení představují LED světelné zdroje perspektivní řešení. Na rozdíl od běžného osvětlení není nutné a ani žádoucí používat svítidla s co nejvyšším výkonem. Nejen proto, že požadované osvětlenosti jsou diametrálně nižší, ale i z důvodu zachování přijatelné rovnoměrnosti osvětlení na únikové cestě. S novými možnostmi je zároveň vhodné opustit zažité konvence a neposuzovat nouzová svítidla paušálně podle nominálního příkonu jejich světelného zdroje.

Na tomto poli totiž neplatí na první pohled jednoduchá matematika. Pro příklad nemusíme chodit daleko a uvažujme klasické nouzové svítidlo s vlastním akumulátorem – 8W tradiční koncepce generuje typicky tok 260lm, oproti tomu inovativní 5W ERT-LED provedení poskytuje tok 500lm a navíc vyzařovací charakteristika ERT-LED je výhodnější. Někdy totiž platí "méně“ znamená "více". Chceme-li optimalizovat soustavu nouzového osvětlení, dojdeme po této jednoduché úvaze k závěru, že vhodné nouzové svítidlo využívající LED technologie je tím správným řešením.

Již přes 20 let v ČR
Společnost Schrack Technik působí na českém trhu již dvě desetiletí a její produkty jsou odborné veřejnosti známé. Široký záběr a nabídka výrobků zahrnuje mimo jiné také kompletní sortiment nouzových svítidel a příslušenství.

LED technologie – 50.000 provozních hodin

Nouzová svítidla a podsvětlené piktogramy Schrack jdou ruku v ruce s moderními trendy v oblasti LED technologií. Nové produkty přináší všechny výhody světlo-emitujících diod, což v důsledku přináší potenciál nejen pro zvýšení spolehlivosti, ale i úsporu provozních nákladů. U vybraných typů nouzových svítidel (např. KX) je možné využít piktogramové svítidlo i pro aktivní osvětlení únikové cesty a redukovat tak náročnost projektu.



Schrack dimenzuje nouzová svítidla s LED technologií na střední dobu života 50.000 provozních hodin, což v souladu se zvyklostmi v ČR, kdy je většina nouzových svítidel provozována v pohotovostním režimu, představuje nadstandardní kvalitativní parametry.

Materiály
Architekti a investoři oceňují vysokou estetickou úroveň a kvalitu zpracování. V nabídce jsou produkty z ušlechtilých materiálů, jako jsou nerezová ocel nebo eloxovaný hliník.



Nízké provozní náklady
Pro náročného zákazníka, uvažujícího do budoucna, jsou k dispozici chytrá řešení, které myslí na jeho peněženku a pomáhají snížit provozní náklady na nouzové osvětlení po řadu let dopředu.
Vedle u nás nejrozšířenějších nouzových svítidel s vlastním akumulátorem je k dispozici také inteligentní systém pro centrální bateriové napájení.


POKUD PRACUJETE V OBORU,
máte možnost zažádat si o více informací o nouzovém osvětlení SCHRACK
níže uvedeným formulářem!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Schrack Technik spol. s r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933