Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

SCHRACK: Lineární osvětlovací systémy od společnosti Schrack Technik v novém plaveckém areálu Jedenáctka


Document Actions
SCHRACK: Lineární osvětlovací systémy od společnosti Schrack Technik v novém plaveckém areálu Jedenáctka
Společnost Schrack Technik realizovala v novém plaveckém areálu Jedenáctka na Jižním Městě v Praze modulární osvětlovací systém Frame. Na počátku úvah o řešení osvětlení v prostorech pro odpočinek byla přijata idea příjemného osvětlení, které svým charakterem podpoří relaxační účinky prostor. Jednoznačným záměrem bylo vytvořit světelnou pohodu v prostředí, kam lidé chodí aktivně odpočívat a oprostit se od starostí všedních dnů. Více o této realizaci se dozvíte v tomto článku.
Komerční sdělení, ze dne: 29.12.2014


Všem milovníkům sportu a vodních radovánek se otevřel na Jižním Městě v Praze zbrusu nový soubor bazénů a sportovišť. Plavecký areál Jedenáctka nabízí tři haly, ve kterých se nachází nejen 25m dlouhý bazén s tobogánem, Wellness centrum, ale i unikátní zázemí pro rodiče s dětmi.

V zábavním vodním centru vedle plaveckého bazénu si můžete oddechnout nebo zařádit na tobogánu s převýšením 4,5 metru, ve vodním proudu divoké řeky, na perličkových lehátkách, ve vodní vířivce nebo pod vodními chrliči. Malé děti můžete bez obav pustit do odděleného brouzdaliště.

V bazénové hale se dále nachází Wellness, kde najdete finskou a aroma saunu, jejíž součástí je ochlazovací bazének a ledovač. Nechybí ani parní lázeň a šnekové sprchy. Finská a aroma sauna dopřejí všem možnost vyzkoušení si vysoké změny teplot na vlastní kůži. Velká odpočívárna nabízí příjemný odpočinek, ke kterému přispěje i příjemné osvětlení v celém prostoru.


Na počátku úvah o řešení osvětlení v prostorech pro odpočinek byla přijata idea příjemného osvětlení, které svým charakterem podpoří relaxační účinky prostor. Jednoznačným záměrem bylo vytvořit světelnou pohodu v prostředí, kam lidé chodí aktivně odpočívat a oprostit se od starostí všedních dnů. Tyto okolnosti v důsledku daly vzniknout výzvě pro všechny, kteří se podíleli na návrhu a realizaci osvětlení.

Objekt je členěn do tří hlavních částí, které tvoří zázemí pro víceúčelovou sportovní halu, plavecký bazén a dále oddělená část s bazény a brouzdališti pro rodiče s dětmi. Každého návštěvníka, ať již jde navštívit kteroukoli část, uvítá svěže působící vstupní hala s recepcí. Celkový dojem z prostoru umocňují lineární osvětlovací tělesa, která jsou integrována do akustického podhledového stropu. Osvětlení v dalších navazujících prostorech, nebo třeba také restauraci, je řešeno obdobným způsobem.


Soustava přímých svítidel určena pro lineární zářivky MASTER TL5 HO Eco 45=49W osazené rozptylným krytem vytváří rovnoměrné plošné osvětlení vstupních a oddechových prostorů. Osvětlovací tělesa jsou tvořena systémem průběžných světelných pásů, bez viditelných spojů. Použitý systém umožňuje vytvářet nejen dlouhé přímé úseky, ale i, jako je tomu v případě schodišťové haly, homogenně vyzařující rohy. Vzhledem ke stavebním dispozicím se v rámci jednoho prostoru vhodně doplňují kombinace vestavných a přiznaných světlených linií.

Při realizaci bylo nutné se vypořádat se změnami v průběhu stavby, kterým se nelze nikdy zcela vyhnout a ani sebelepší projekt nedokáže postihnout všechny aspekty výstavby. Přesto je možné konstatovat, že použitý lineární osvětlovací systém s instalovanou délkou přesahující 25m se v dané aplikaci osvědčil. Vlastní prostory plaveckého bazénu jsou osvětleny s využitím kombinace výbojkových a zářivkových osvětlovacích těles určených do prostorů s výskytem vlhkosti a chloru.


Restaurace umožňuje návštěvníkům vychutnávat rozličné kulinářské speciality, ale díky svému umístění, mohou mít strávníci přehled o dění v bazénové hale a navazujícím tobogánu. Prostor se totiž nachází v patře, odkud je vzhledem k velkoformátovému prosklení dobrý přehled o dění v halách pro vodní radovánky. Tuto možnost jistě ocení zejména rodiče s mladšími ratolestmi. Osvětlení restaurace a vstupu do ní osvětluje částečně přisazený, částečně zavěšený, světelný hliníkový profil, který stejně jako v ostatních prostorech poskytuje komfortní a energeticky nenáročné osvětlení.

Systém Frame
Je zástupcem modulárních osvětlovacích systémů, které poskytují dostatečnou volnost i v nejnáročnějších aplikacích.
Stručnou charakteristiku a základní vlastnosti tohoto systému je možné shrnout v následujících bodech:
  • možnost spojování do průběžných a nepřerušených linií – se zachováním rovnoměrného jasu v celé délce
  • různé druhy difuzorů pro požadovaný způsob vyzařování a dotvoření  estetického dojmu
  • nenáročnost na el. instalaci – minimalizace počtu napájecích míst, jednotlivé moduly jsou propojeny průběžnou kabeláží v troj- a pětivodičovém provedení
  • elektrická výbava pro všechny druhy ovládání – jsou použity kvalitní elektronické předřadníky jak v klasickém tak ve stmívatelném provedení (DALI)

      


Hlavní oblasti použití svítidel Frame jsou především reprezentativní prostory (jednací místnosti, recepce, luxusní kanceláře), dále obchodní prostory (celkové osvětlení butiků apod.) nebo i větší administrativní celky, jako jsou peněžní ústavy nebo sídla společností.

Autor článku: Ing. Tomáš Javůrek, Schrack Technik

POKUD PRACUJETE V OBORU,
máte možnost si zažádat o aktuální
papírový katalog osvětlení SCHRACK Technik
NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Schrack Technik spol. s r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933