Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

SCHRACK: Inovovaná řada impulsních relé LQ600


Document Actions
SCHRACK: Inovovaná řada impulsních relé LQ600
Nabídka nového systému impulsních relé, která nahrazují doposud používané přístroje řady LQ500, nabízí uživateli současně s inovací typové řady i rozšíření sortimentu o další varianty, které přinášejí zvýšení komfortu pro koncového zákazníka.
Komerční sdělení, ze dne: 8.10.2007

INOVOVANÁ ŘADA IMPULSNÍCH RELÉ LQ600
Nabídka nového systému impulsních relé, která nahrazují doposud používané přístroje řady LQ500, nabízí uživateli současně s inovací typové řady i rozšíření sortimentu o další varianty, které přinášejí zvýšení komfortu pro koncového zákazníka.

SPOLEČNÉ ZNAKY NOVÉ ŘADY
Relé tvoří jednotný a ucelený systém pro spínání elektrických spotřebičů a osvětlení. V nabídce je široká škála variant ovládacích napětí cívky (8, 12, 24, 48, 110 a 230V AC) a stejnosměrná provedení 12 a 24V DC včetně různých provedení řazení kontaktů (spínací, rozpínací, přepínací), což umožňuje jejich použití jak v domovních, tak i v náročných průmyslových instalacích.


Klik pro větší náhled.
KONFIGURACE KONTAKTŮ – IMPULSNÍ RELÉ

Jmenovitý proud výstupních kontaktů je 16A/AC (podle ČSN EN 60669). V nabídce jsou impulsní relé s jedním až čtyřmi kontakty o šířkách 1 a 2 TE. Tím odpadá mnohdy komplikovaná specifikace dodatečně montovaných bloků pomocných kontaktů a stačí objednat pouze jeden konkrétní přístroj.


Klik pro celý náhled obrázku.
KONFIGURACE KONTAKTŮ – IMPULSNÍ RELÉ PRO CENTRÁLNÍ OVLÁDÁNÍ

Všechna relé mají jednotné a dostatečně dimenzované svorky pro připojení vodičů zaručující připojení vodiče až do průřezu 10mm.
Tyto robustní třmenové svorky zaručují snadnou montáž všech obvyklých průřezů a díky své konstrukci s posuvnou bezpečnostní clonkou zabraňují připojení vodiče pod svorku.
Jako novinku v nabídce je možné představit hned trojí provedení impulsního relé:

  1. relé s tlačítkem s možností ruční aktivace relé, kde tlačítko slouží jako mechanická indikace spínací polohy.
  2. provedení se signalizací pomocí LED
  3. relé s možností ručního ovládání v kombinaci se signalizací LED

Všechna relé jsou určena pro montáž na lištu DIN. Při jejich výrobě jsou použity nehořlavé materiály, které neobsahují chlór ani halogeny.

Impulsní relé řady LQ600 a impulsní relé pro centrální ovládání LQ660 nahrazují doposud používaná relé řady LQ500.
Přístroje jsou určeny zejména pro ovládání osvětlení (spotřebičů) z více míst, kdy se osvětlení neovládá přímo pomocí střídavých (schodišťových) a křížových přepínačů, ale zapnutí nebo vypnutí osvětlení je realizováno pomocí tlačítka, případně pomocí několika paralelně připojených tlačítek. Vlastní spínání osvětlení pak zajišťuje výstupní kontakt impulsního relé. Každý impuls přivedený na ovládací cívku relé vyvolá trvalou změnu stavu kontaktů a ten se nemění ani po jeho skončení. Stav relé se změní teprve po přivedení dalšího impulsu, což v praxi znamená, že relé reaguje pouze na náběžnou hranu impulsu. Vzhledem ke své funkci je možné impulsní relé označit za relé s mechanickou pamětí a pro svoje vlastnosti se jim také říká paměťová relé. Pokud je relé použito pro přímé ovládání v místě, kde je instalováno osvětlení,mluvíme o místním, neboli lokálním ovládání.

Pro víceúrovňová zapojení (kanceláře/chodba) nachází svoje uplatnění impulsní relé řady LQ660 pro centrální ovládání. Jejich výhodou je univerzální použití se sdruženou funkcí lokálního a centrálního ovládání, přičemž centrální ovládání je nadřazeno místnímu ovládání. Zapojení uvedené na níže uvedeném schématu má univerzální platnost pro všechny úrovně ovládání (místní, centrální a centrální skupinové ovládání) a jako příklad použijeme ovládání osvětlení vícepatrové budovy. Pro místní ovládání jedním tlačítkem, případně více paralelními tlačítky, je určena svorka A1 a pro centrální ovládání z jednoho místa pomocí dvojtlačítka ZAP/VYP jsou určeny svorky ON/OFF. Stisknutím tlačítka ZAP centrálního ovládání je přiveden signál na svorku ON a tím dojde zapnutí osvětlení v celé skupině (celá budova) bez ohledu na to, bylo-li v daném okamžiku osvětlení zapnuto nebo vypnuto.
Naopak, po stlačení tlačítka VYP dojde k vypnutí osvětlení celé skupiny (podlaží) nebo a to bez ohledu na předchozí stav. Uvedené zapojení však nijak nebrání používat místní ovládání kdykoli a kdekoli v instalaci. Impulsní relé pro centrální ovládání je rovněž možné použít i pro centrální skupinové ovládání, což je případ centrálního zapínání a vypínání osvětlení v celé budově. Aby nedocházelo k vzájemnému ovlivňování jednotlivých úrovní mezi sebou, je nutné do ovládacích obvodů každé ze skupin (např. jedno patro) zařadit diodové moduly LQ516000, které zajistí přenos ovládacího impulsu pouze jedním směrem. Tím je zajištěna nadřazenost jednotlivých úrovní ovládání.
Jak již sám název napovídá, impulsní relé jsou určena pro ovládání impulsy napětí, přičemž minimální doba trvání impulsu je 200ms a maximální doba je 1 hodina. Pokud by ovládací napětí bylo přítomno déle, než 1hodinu (například při ovládání trvale sepnutými kontakty časového relé nebo stmívače), je pro zlepšení chlazení cívky relé nutné použít distanční díl. Tímto opatřením se docílí trvalé zatížitelnosti ovládací cívky.


Klik pro větší náhled.
Schéma zapojení pro centrální, skupinové a místní ovládání

V souvislosti s ovládáním osvětlení z více míst je dobré připomenout jev, se kterým se setkáváme při použití ovládacích tlačítek se signalizací. Ve vícepatrových budovách se běžně používají ovládací tlačítka s paralelně zapojenými doutnavkami. Při tomto zapojení vzniká při svícení doutnavek trvale procházející proud (cca 0,6mA na jednu doutnavku). Při větším počtu tlačítek dochází k nepříznivému ovlivnění správné funkce relé a při překročení určité hodnoty trvale procházejícího proudu (cca 5mA) již není zaručeno, že kotva relé spolehlivě odpadne. Z tohoto důvodu je nutné omezit tento nežádoucí proud a to omezením počtu tlačítek, nebo odvedením proudu mimo cívku relé. K tomuto účelu je určen kondenzátorový kompenzační blok LQ690001, který se připojuje paralelně ke svorkám ovládací cívky a tím se vytvoří proudový bočník.
Podrobnější údaje o přípustných počtech tlačítek se signalizací jsou k dispozici v technických podkladech.


Klik pro větší náhled.
Příklady použití impulsního relé se signalizací

Ing. Stanislav Voldán

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Schrack Technik spol. s r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933