Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

SCHRACK: I. díl seriálu - Aktivní řízení teploty rozvaděčů


Document Actions
SCHRACK: I. díl seriálu - Aktivní řízení teploty rozvaděčů
Odvod tepla z elektrických rozvaděčů je klasickou úlohou, kterou řeší každý projektant těchto zařízení. Běžné rozvaděče jak pro průmyslové objekty, tak pro administrativní nebo bytové budovy jsou navrhovány na přirozené chlazení přestupem tepla stěnou skříně rozvaděče do okolního prostředí. Chlazení těchto rozvaděčů je založeno na dostatečně velkém teplotním spádu mezi ...
Komerční sdělení, ze dne: 15.10.2012

Odvod tepla z elektrických rozvaděčů je klasickou úlohou, kterou řeší každý projektant těchto zařízení. Běžné rozvaděče jak pro průmyslové objekty, tak pro administrativní nebo bytové budovy jsou navrhovány na přirozené chlazení přestupem tepla stěnou skříně rozvaděče do okolního prostředí. Chlazení těchto rozvaděčů je založeno na dostatečně velkém teplotním spádu mezi vnitřním prostředím rozvaděče a okolím a dostatečně velkou teplosměnnou plochou skříně rozvaděče. Dále se předpokládá relativně stabilní teplota okolního prostředí s nízkou relativní vlhkostí. Pokud výše uvedené podmínky nejsou splněny, může dojít v důsledku výkonových ztrát elektrického vybavení rozvaděče k jeho nadměrnému ohřevu a selhání funkce některých přístrojů. K selhání vnitřního vybavení rozvaděče však může dojít i vlivem příliš nízkých teplot a působením vlhkosti, zejména v případě použití elektronických přístrojů. Z těchto důvodů je nutné vnitřní teplotu rozvaděče udržovat v poměrně úzkém rozmezí, které je v některých případech pasivními metodami těžko dosažitelné.

Aktivní metody řízení vnitřní teploty
Mezi aktivní metody řízení vnitřní teploty rozvaděče řadíme všechny metody, využívající vnější energii pro dosažení požadované vnitřní teploty rozvaděče. Metody jsou založeny na nucené výměně tepla mezi rozvaděčem a okolním prostředím a to buď prostou nucenou výměnou vzduchu mezi vnitřním a vnějším prostředím rozvaděče (ventilace), výměnou tepla pomocí výměníku (výměníky vzduch/vzduch, vzduch/voda) nebo chladicí jednotkou vzduch/chladicí médium/vzduch s kompresorem. Volba chladicích systémů je ovlivněna požadovaným chladicím výkonem, rozdílem mezi požadovanou vnitřní teplotou rozvaděče a teplotou okolního prostředí a jejím kolísáním. V případě extrémních rozdílů vnějších teplot je v některých případech nutné použití přídavného topení.

Hlavní faktory:

  • Vnitřní teplota
  • Vnější teplota
  • Relativní vlhkost

Vedlejší faktory:

  • Prašnost prostředí
  • Provedení rozvaděče
  • Hlučnost zařízení

Pasivní chlazení:

  • Bez požadavků na chlazení
  • Dostatečná teplosměnná plocha rozvaděče
  • Pasívní perforace

Aktivní chlazení:

  • Ventilátor
  • Výměník
  • Klimatizace
  • Peltierovy články

POKUD PRACUJETE V OBORU,

máte možnost zažádat si o více informací o
Aktivním řízení teploty rozvaděčů
níže uvedeným formulářem!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Schrack Technik spol. s r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933