Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: SCHRACK: Časová a měřicí relé 3000 (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 15.01.2008
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

SCHRACK: Časová a měřicí relé 3000


SCHRACK: Časová a měřicí relé 3000
Široká škála časových a měřicích relé SCHRACK nachází své uplatnění nejen ve velkém množství náročných průmyslových aplikacích ale i v oblasti bytové a občanské zástavby. Jedná se o ucelenou řadu ...
Komerční sdělení, ze dne: 15.01.2008

ČASOVÁ A MĚŘICÍ RELÉ 3000
Široká škála časových a měřicích relé SCHRACK nachází své uplatnění nejen ve velkém množství náročných průmyslových aplikacích ale i v oblasti bytové a občanské zástavby. Jedná se o ucelenou řadu jednomodulových přístrojů určených k montáži na lištu DIN, která je doplněna i o provedení určené pro zapuštěnou montáž.

ČASOVÁ RELÉ ZR3
Časová relé ZR3 umožňují zpožděné spínání různých spotřebičů, jako např. svítidel, ventilátorů, stykačů apod. Typickou aplikací použití časového relé v domácnosti je zpožděný doběh ventilátoru na WC nebo v koupelně nebo zpožděné vypnutí svítidla na schodišti nebo u vchodu. Tak je zajištěno automatické vypnutí spotřebiče při stisku tlačítka po uplynutí nastaveného času. Použití časových relé je rozmanité a prakticky neomezené. Své využití nacházejí nejen pro ovládání ventilátorů a svítidel, ale hlavně v průmyslových aplikacích pro řízení různých technologických procesů, strojů a přístrojů.

FUNKCE
Základní rozdělení funkcí časových relé spočívá ve funkci, kterou
relé po nastaveném čase vykoná. Časových funkcí existuje široká
škála, z nich nejzákladnější jsou:

Časová relé jsou dodávána jako jednoúčelová - jednofunkční nebo multifunkční, která disponují dvěma nebo více funkcemi. U multifunkčního relé se jednotlivé funkce volí přepínačem na čelním panelu přístroje.

OVLÁDÁNÍ
Další důležitou vlastností, podle které se časová relé rozlišují, je to, zdali se funkce vykonává po připojení napájecího napětí nebo zdali reaguje na ovládací vstup, popřípadě reaguje-li na obojí.

ČASOVÝ ROZSAH
U všech přístrojů je možnost hrubého i jemného nastavení časového rozsahu, který se pohybuje v rozmezí 0,1s – 10 dní, speciální typy pak poskytují možnost výrazně kratších nebo delších časových rozsahů.

VÝSTUP
Spínání zátěže zajišťuje výstupní relé, jehož parametry udávají parametry výstupu celého přístroje. Hlavní faktory, které se u výstupního relé sledují, jsou počet a typ výstupních kontaktů, maximální spínané napětí a proud a minimální spínaný výkon DC, druh spínané zátěže, elektrická a mechanická životnost kontaktů.
U relé pro zapuštěnou montáž je jako výstupní prvek použit polovodičový spínací prvek triak.

Časová relé ZR3 jsou vestavěna v unifikovaném pouzdru o šířce 1 modulu – 17,5mm. Všechny typy jsou vybaveny multinapěťovým napájecím zdrojem, který zajišťuje funkci přístroje v širokém rozmezí napájecích napětí 12-240V AC/DC/(AC 50-60Hz). Stabilita, přesnost a jednoduchost ovládání jsou zajištěny použitou mikroprocesorovou technikou. Napájecí svorky (A1 a A2) jsou umístěny na horní straně pouzdra a výstupní svorky se nacházejí na jeho dolní straně, takže je v maximální míře omezeno nesprávné připojení přístroje do obvodu a z toho vyplývající problémy. Relé je opatřeno indikačními LED diodami, které signalizují stav výstupních kontaktů relé i přítomnost napájecího napětí.

MEZI ZÁKLADNÍ PŘEDSTAVITELE ŘADY 3000 PATŘÍ:

ČASOVÁ RELÉ PRO ŘADOVOU ZÁSTAVBU:

ČASOVÁ RELÉ PRO ZAPUŠTĚNOU MONTÁŽ

MĚŘICÍ RELÉ UR3
Měřicí relé UR3 jsou určeny k monitorování širokého spektra elektrických i neelektrických veličin jako jsou:

MĚŘICÍ RELÉ PRO ŘADOVOU ZÁSTAVBU:

Měřicí relé UR3 jsou vestavěna v unifikovaném pouzdru o šířce 1 modulu – 17,5mm. Stabilita, přesnost a jednoduchost ovládání jsou zajištěny použitou mikroprocesorovou technikou. Napájecí svorky jsou i u těchto relé umístěny na horní straně pouzdra a výstupní svorky se nacházejí na jeho dolní straně, takže je v maximální míře omezeno nesprávné připojení přístroje do obvodu a z toho vyplývající problémy. Relé je opatřeno indikačními LED diodami, které signalizují stav výstupních kontaktů relé i přítomnost napájecího napětí.
Nastavovací prvky jsou umístěny přehledně na čelní straně přístroje.

Všechna časová i měřicí relé jsou z boční strany opatřena údaji jako jsou časové průběhy odpovídajících veličin, jakož i označením připojovacích svorek. Ke každému přístroji je dodáván detailní popis přístroje včetně jeho připojovacího schématu.
Detailní údaje a informace o výše uvedených produktech jsou k dispozici v katalogu ČASOVÁ A MĚŘICÍ RELÉ SÉRIE 3000 nebo na www.schrack.cz v sekci speciální katalogy.

Ing. Stanislav Voldán

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Schrack Technik spol. s r.o. - Dolnoměcholupská 2, Praha 10 – Hostivař - 281 008 231 - info@schrack.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.