Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

SCHRACK: Aktivní řízení teploty elektrických rozváděčů


Document Actions
SCHRACK: Aktivní řízení teploty elektrických rozváděčů
Mezi aktivní metody řízení vnitřní teploty rozváděče řadíme všechny metody, využívající vnější energii pro dosažení požadované vnitřní teploty rozváděče. Metody jsou založeny na nucené výměně tepla mezi ...
Pavel Mindl, ze dne: 21.02.2008

ÚVOD
Odvod tepla z elektrických rozváděčů je klasickou úlohou, kterou řeší každý projektant těchto zařízení. Běžné rozváděče jak pro průmyslové objekty, tak pro administrativní nebo bytové budovy jsou navrhovány na přirozené chlazení přestupem tepla stěnou skříně rozváděče do okolního prostředí. Chlazení těchto rozváděčů je založeno na dostatečně velkém teplotním spádu mezi vnitřním prostředím rozváděče a okolím a dostatečně velkou teplosměnnou plochou skříně rozváděče. Dále se předpokládá relativně stabilní teplota okolního prostředí s nízkou relativní vlhkostí. Pokud výše uvedené podmínky nejsou splněny, může dojít v důsledku výkonových ztrát elektrického vybavení rozváděče k jeho nadměrnému ohřevu a selhání funkce některých přístrojů. K selhání vnitřního vybavení rozváděče však může dojít i vlivem příliš nízkých teplot a působením vlhkosti, zejména v případě použití elektronických přístrojů. Z těchto důvodů je nutné vnitřní teplotu rozváděče udržovat v poměrně úzkém rozmezí, které je v některých případech pasivními metodami těžko dosažitelné.

AKTIVNÍ METODY ŘÍZENÍ VNITŘNÍ TEPLOTY ROZVÁDĚČE
Mezi aktivní metody řízení vnitřní teploty rozváděče řadíme všechny metody, využívající vnější energii pro dosažení požadované vnitřní teploty rozváděče. Metody jsou založeny na nucené výměně tepla mezi rozváděčem a okolním prostředím a to buď prostou nucenou výměnou vzduchu mezi vnitřním a vnějším prostředím rozváděče (ventilace), výměnou tepla pomocí výměníku (výměníky vzduch/vzduch, vzduch/voda) nebo chladicí jednotkou vzduch/chladicí médium/vzduch s kompresorem.
Volba chladicích systémů je ovlivněna požadovaným chladicím výkonem, rozdílem mezi požadovanou vnitřní teplotou rozváděče a teplotou okolního prostředí a jejím kolísáním. V případě extrémních rozdílů vnějších teplot je v některých případech nutné použití přídavného topení.

NUCENÉ VĚTRÁNÍ
Je použitelné v případech, kdy je zajištěn alespoň minimální teplotní rozdíl mezi nejvyšší požadovanou vnitřní teplotou rozváděče a maximální předpokládanou teplotou vnějšího prostředí.
K nucenému větrání se používají elektrické ventilátory, které zajišťují dostatečně velkou výměnu vzduchu mezi vnitřním prostorem rozváděče a chladnějším okolním prostředím. Prouděním chladicího vzduchu uvnitř rozváděče se dosahuje zvýšeného odvodu tepla z jednotlivých součástí jeho výbavy a rovnoměrného rozložení teploty v jeho celém objemu. Místa s vyšší lokální teplotou jsou vlivem nucené cirkulace vzduchu lépe chlazena a tím se snižují rizika bodového přehřívání.
Vodítkem pro stanovení čerpacího výkonu ventilátoru (Q – [m3/h]) pro nucenou cirkulaci chladicího vzduchu je graf na obr.2.1.

Výchozími parametry návrhu jsou:

  • Ztrátový výkon výbavy rozváděče (Pd)
  • Rozdíl Tdmax - Temax maximální požadované teploty uvnitř rozváděče (Tdmax) a maximální předpokládané teploty vnějšího prostředí (Temax)
  • Aktivní ochlazovací povrch rozváděče.

S ohledem na požadavek maximální životnosti přístrojového vybavení jsou doporučovány následující parametry vnitřního prostředí rozváděče:

Teplotní rozmezí: +10 až +40°C
Relativní vlhkost: 30 až 90%
Povrchová teplota vnitřní výbavy rozváděče by neměla klesnout pod teplotu rosného bodu.
Nutno podotknout, že uvedený způsob chlazení je použitelný do nejmenšího rozdílu mezi Td max a Te max rovnému 5 °C. Při menších rozdílech či dokonce v podmínkách, kdy teplota vnějšího prostředí je vyšší než požadovaná maximální teplota uvnitř rozváděče, není ventilační metoda použitelná. Určitou nevýhodou nuceného větrání je propojení vnitřního a vnějšího prostoru rozváděče.
Proti pronikání prachu z vnějšího prostředí je nutné použít prachových filtrů na sacím otvoru chladicího vzduchu.


Klik pro větší náhled.
Obr.2.1 Graf pro určení výkonu ventilátoru.
V grafu je naznačen postup pro stanovení čerpacího výkonu ventilátoru rozváděče se ztrátovým výkonem výbavy Pd = 800W při teplotním rozdílu ∆T=5°C a aktivním povrchu skříně 4m2.

TEPELNÉ VÝMĚNÍKY VZDUCH/VZDUCH
Tepelné výměníky vzduch/vzduch pracují na principu tepelné výměny v mezní vrstvě stěny výměníku. Výměníkem je kazeta s velkou teplosměnnou plochou (viz obr.2.2), na níž dochází k výměně tepla mezi teplým vzduchem cirkulujícím uvnitř rozváděče a studeným vzduchem z vnějšího prostředí. Umístění kompletního výměníku na boku skříně rozváděče je znázorněno na obr.2.3. I přes relativně malý ochlazovací výkon jsou tepelné výměníky vzduch/vzduch v řadě případů dobře použitelné. Jejich nespornou výhodou je vysoká spolehlivost a nenáročnost na údržbu (čištění teplosměnných ploch výměníku). Tepelné výměníky vzduch – vzduch jsou dokonalejší náhradou ventilace s dokonalým oddělením vnitřního a vnějšího prostoru skříně rozváděče.


Obr.2.2 Teplosměnná kazeta výměníku vzduch/vzduch


Klik pro větší náhled.
Obr.2.3 Schématické znázornění chladicí jednotky s výměníkem vzduch/vzduch. Vnitřní cirkulační okruh je zcela oddělen od vnějšího prostředí. Vnitřní nucená ventilace zajišťuje rovnoměrné rozložení teploty uvnitř rozváděče a omezuje lokální přehřívání.

TEPELNÉ VÝMĚNÍKY VZDUCH/VODA
Tepelné výměníky vzduch/voda poskytují v porovnání s výměníky vzduch/vzduch větší chladicí výkon při srovnatelných teplosměnných plochách. Vyžadují však poměrně náročné vodní hospodářství, ošetřené proti případnému zamrznutí v zimních měsících.
Jsou však jedním z vysoce účinných chladicích systémů i pro nejtěžší provozní podmínky (hutní provozy). Chladicí výkon je závislý na množství protékající vody a její teplotě. Systém chlazení umožňuje dosažení vysokého stupně krytí rozváděče, dokonalé oddělení jeho vnitřního a vnějšího prostoru a relativně malou údržbu. Rozváděč se stropním výměníkem vzduch/voda je znázorněn na obr.2.4.


Klik pro větší náhled.

Obr.2.4 Schématické znázornění chladicí jednotky s výměníkem vzduch/voda, umístěné na stropní části rozváděče. Vnitřní cirkulační okruh je zcela oddělen od vnějšího prostředí, pohyb vzduchu uvnitř rozváděče snižuje rizika lokálního přehřívání.
Množství a teplota cirkulující vody ovlivňují chladicí výkon jednotky.

CHLAZENÍ ROZVÁDĚČŮ PŘI EXTRÉMNÍCH TEPLOTÁCH OKOLNÍHO PROSTŘEDÍ

CHLADICÍ JEDNOTKY
Při teplotách okolního prostředí vyšších, než jsou požadované teploty uvnitř rozváděče, je nutno použít chladicí jednotky.
Současné typy chladicích jednotek jsou schopné dodat chladicí výkon až do 3kW, který zajistí nejenom odvod tepla, vznikajícího v důsledku výkonových ztrát výbavy rozváděče, ale odvést i teplo, pronikající povrchem rozváděče z vnějšího prostředí do jeho vnitřku. Jsou použitelné do maximální teploty okolního prostředí 55°C. Dosažitelná minimální vnitřní teplota rozváděče je 20°C. Při použití chladicích jednotek musí být uvažováno riziko kondenzace vodních par na příliš studených plochách uvnitř rozváděče.
Potřebný výkon chladicí jednotky Psis /W/ lze určit ze vztahu

Psis = Pd – K S (Tdmax - Temax)

Kde je:
Pd ztrátový výkon výbavy rozváděče /W/
K koeficient přestupu tepla stěnou rozváděče /W m2 °C-1/
S Účinný chladicí povrch rozváděče /m2/
Tdmax Maximální přípustná teplota uvnitř rozváděče /°C/
Temax Maximální teplota okolního vzduchu /°C/

Chladicí jednotka s kompresorem a přídavným zařízením, osazená na boční stěně rozváděče je znázorněna na obr.3.1. Naznačené uspořádání zajišťuje dobré oddělení vnitřního prostoru rozváděče od okolního prostředí z hlediska možnosti pronikání prachu.


Klik pro větší náhled.
Obr.3.1 Schématické znázornění chladicí jednotky s kompresorem.
Vnitřní cirkulační okruh s výparníkem je oddělen od vnějšího prostředí kompresoru a chladiče.
Vnitřní i vnější nucená ventilace je zajištěna dvojitým větrákem.

URČENÍ POTŘEBNÉHO VÝKONU A TYPU CHLADICÍ JEDNOTKY
Při stanovení chladicího výkonu chladicí jednotky rozváděče je nutné vyjít z následujících údajů:

  1. Určení účinné chladicí plochy skříně rozváděče
  2. Ztrátového výkonu výstroje rozváděče
  3. Parametrů okolního prostředí
  4. Přípustného rozsahu vnitřních provozních teplot
  5. Výsledné teploty uvnitř rozváděče dosažené při pasivním chlazení
  6. Porovnání přípustných provozních teplot a teplot dosažených pasivním chlazením, stanovení chladicího resp. topného výkonu
  7. Výběr chladicího zařízení

URČENÍ ÚČINNÉ CHLADICÍ PLOCHY SKŘÍNĚ ROZVÁDEČE
Určení účinného chladicího povrchu Ae skříně rozváděče vychází z publikace číslo 890 Mezinárodní elektrotechnické komise IEC.
Vhodným nástrojem je tabulka 4.1, se základními vztahy pro výpočet účinného chladicího povrchu rozváděče s ohledem na způsob jeho zástavby.


Klik pro větší náhled.
Tabulka 4.1 Účinný chladicí povrch krytu pro různé způsoby zástavby rozváděče

ZTRÁTOVÝ VÝKON VÝSTROJE ROZVÁDĚČE
Je dán součtem jmenovitých ztrátových výkonů jednotlivých součástí výstroje rozváděče.

PARAMETRY OKOLNÍHO PROSTŘEDÍ
Obsahují údaje o maximální a minimální teplotě a vlhkosti vzduchu a rosném bodu.

Typické hodnoty

Temax Maximální teplota okolního vzduchu /°C/ 35°C
Temin Minimální teplota okolního vzduchu /°C/ 15°C
Hr Střední relativní vlhkost /%/ 70%
Tr Teplota rosného bodu /°C/ 29°C

Pro určení teploty rosného bodu lze použít údaje z tabulky 4.2.

Tabulka 4.2 Teploty rosného bodu pro zadanou relativní vlhkost a teplotu vzduchu

Teplota vzduchu /°C/

Relativní
vlhkost
prostředí
(%)
  20 25 30 35 40 45 50 55
40 6 11 15 19 24 28 33 37
50 9 14 19 23 28 32 37 41
60 12 17 21 26 31 36 40 45
70 14 19 24 29 34 38 43 48
80 16 21 26 31 36 41 46 51
90 18 23 28 33 38 43 48 53
100 20 25 30 35 40 45 50 55

PŘÍPUSTNÝ ROZSAH VNITŘNÍCH PROVOZNÍCH TEPLOT
Je ovlivněn vlastnostmi výstroje rozváděče. Rozsah provozních teplot musí být volen s ohledem na
nejchoulostivější součásti výstroje.

Typické hondnoty

Tdmax Maximální přípustná teplota vnitřního prostředí rozváděče /°C/ 40°C
Tdmin Minimální přípustná teplota vnitřního prostředí rozváděče /°C/ 15°C

VÝSLEDNÉ TEPLOTY UVNITŘ ROZVÁDĚČE PŘI PASIVNÍM CHLAZENÍ
Maximální a minimální teplotu uvnitř rozváděče lze stanovit na základě výpočtu. Pro maximální vnitřní teplotu Timax platí vztah:

Kde K je koeficientu přestupu tepla, jehož orientační hodnota je uvedena v tabulce 4.3.

Tabulka 4.3 Koeficienty přestupu tepla pro různé materiály skříní rozváděče

K /W m-2 °C-1/ Materiál skříně rozváděče
5,5 Ocelová skříň natřená
3,5 Polyesterová skříň
3,7 Nerezová skříň
12 Hliník

POROVNÁNÍ POŽADOVANÝCH PROVOZNÍCH TEPLOT A TEPLOT DOSAŽENÝCH PASIVNÍM CHLAZENÍM, STANOVENÍ CHLADICÍHO RESP. TOPNÉHO VÝKONU

Tdmin < Timin Tdmin > Timin Tdmax < Timax Tdmax > Timax
Není zapotřebí žádná regulace teploty. Požadovaná minimální teplota vnitřního prostředí rozváděče je nižší než pasivním způsobem dosažená minimální vnitřní teplota rozváděče. Potřeba aktivního řízení teploty. Hrozí podchlazení vnitřního prostoru rozváděče. Je potřebný dodatečný ohřev. Výkon topného zařízení při nepřetržitém provozu rozváděče:
Psis = K.S.(Tdmin-Temin) – Pd
Při přerušovaném provozu:
Psis = K.S.(Tdmin-Temin)
Potřeba aktivního řízení teploty Nutná dodatečná ventilace, resp. doplňkové chlazení s výměníkem tepla či chladicí jednotkou.
Psis = Pd - K.S.(Tdmax-Temax)
Není zapotřebí žádná regulace teploty.
Přípustná maximální teplota vnitřního prostředí rozváděče je vyšší než pasivním způsobem dosažená maximální vnitřní teplota rozváděče.

VÝBĚR CHLADICÍHO, RESPEKTIVE TOPNÉHO ZAŘÍZENÍ

Nucená cirkulace vzduchu

Omezení lokálního přehřívání Instalace vnitřního ventilátoru pro nucenou cirkulaci vzduchu uvnitř rozváděče Velmi jednoduché a ekonomické řešení beze změny IP skříně Relativně malé zvýšení
odvodu tepla

Aktivní chlazení

Teplotní podmínky Řešení Přednosti Omezení
Výsledná maximální teplota Tdmax uvnitř rozváděče přinejmenším o 5°C vyšší než maximální teplota okolního prostředí Tdmax≥Temax+5°C
Požadovaná výsledná teplota uvnitř rozváděče Tdmax nižší než maximální teplota okolí Temax
Zvýšená o 5°C
Tdmax≤Temax+5°C
Zvětšit rozměry skříně rozváděče Relativně snadné řešení bez nutnosti instalace dodatečného zařízení Zvětšení rozměru zařízení
Doplnění ventilačního větráku Velmi ekonomické řešení bez nutnosti složité údržby, snadná realizace Relativně nízká účinnost chlazení, omezení stupně krytí (IP)
Nucená ventilace chladným vzduchem Ekonomické řešení při relativně intenzivní výměně tepla Vyžaduje pravidelnou údržbu filtrů, omezení stupně krytí (IP)
Použití tepelného výměníku vzduch/vzduch Snadná instalace, vysoký výkon tepelné výměny i při vysoké teplotě okolního prostředí Vyžaduje pravidelnou údržbu filtrů
Použití chladicí jednotky Snadná instalace, vysoký chladicí výkon i při vysoké teplotě okolního prostředí Vyžaduje pravidelnou údržbu filtrů, maximální teplota
okolního prostředí 55°C
Použití výměníku vzduch/voda Snadná instalace, vysoký výkon tepelné výměny i při vysoké teplotě okolního prostředí. Vyžaduje dostatečně dimenzovaný přívod chladicí vody
  Nevyžaduje žádný vzduchový filtr  

Topení

Teplotní podmínky Řešení Přednosti Omezení
Teplotní podmínky
Teplota okolního prostředí nižší než požadovaná minimální teplota uvnitř rozváděče, možnost kondenzace vodních par
Použití odporového topného tělesa Ekonomické a spolehlivé řešení Zvýšená spotřeba energie, vyšší nároky na vnitřní prostor rozváděče
Použití odporového topného tělesa pro ohřev nad teplotu rosného bodu Ekonomické a spolehlivé řešení, umožňující ovládání vlhkosti vnitřního prostoru rozváděče Zvýšená spotřeba energie, vyšší nároky na vnitřní prostor rozváděče

Výběr konkrétního chladicího zařízení se provede dle vypočteného chladicího nebo topného výkonu.

ZÁVĚR
Návrh rozváděče pro náročné teplotní podmínky je méně obvyklou úlohou. Nicméně i v našich zeměpisných podmínkách existuje řada průmyslových provozů, v nichž nevystačíme s pasivními metodami chlazení, ať již z důvodů vysoké okolní teploty nebo velkého ztrátového výkonu uvnitř rozváděče.

Doc. Ing. Pavel Mindl, CSc.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Schrack Technik spol. s r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933