Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: SCHNEIDER: Nová řada proudových chráničů (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 7.04.2010
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

SCHNEIDER: Nová řada proudových chráničů


SCHNEIDER: Nová řada proudových chráničů
Víte o užitečné novince na poli proudových chráničů? Zamlouval by se vám chránič s automatickým obnovením napájení po odstranění chyby? Pokud ano, pojďte se s námi podívat na proudové chrániče nové řady RED společnosti SCHNEIDER Electric.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 7.04.2010


Podle normy ČSN 332000-4-41 edice 2 je potřeba instalovat proudové chrániče ke každému přístupnému elektrickému okruhu. Tyto ochranné prvky byly dosud využívány jen na vymezených částech instalace, nově však musí být chráněny proudovými chrániči všechny zásuvky přístupné laikům. Nové opatření se netýká jen domovních instalací a logika věci je opačná: norma vyjmenovává výjimky, kde není použití proudového chrániče nezbytné. Jsou to spotřebiče, při jejichž výpadku by vznikly ekonomické škody. SCHNEIDER Electric uvedl na trh velmi zajímavé proudové chrániče řady RED (REsidual current Devices) ...

Jak to funguje
Princip proudového chrániče je založen na měření a porovnávání odtékajícího a přitékající proudu do obvodu. Chránič odpojí elektrický obvod v okamžiku, kdy část proudu odtéká mimo něj, třeba při dotyku člověka nebo při porušení izolace. Takové nechtěné výpadky ovšem dokáží v určitých případech pěkně zkomplikovat situaci.

Chrániče nové řady RED dokáží tomuto předcházet obnovením napájení chráněných obvodů. Samozřejmě v případě trvání příčiny vypnutí k opětnému zapnutí nedojde. Poskytují ochranu proti unikajícímu proudu v elektrickém obvodu fázového a středního vodiče. Vypínají při úniku střídavého proudu sinusového nebo pulzačního stejnosměrného průběhu, a to jak v případě, že se unikající proud objeví náhle, tak pokud se jeho velikost zvyšuje postupně.

REDka pracují v režimu klasického proudového chrániče, pokud je kryt přístroje v poloze napravo (automatické obnovení napájení vypnuto). Pro funkci automatického obnovení napájení jej jednoduše přesunete nalevo a funkce je v provozu.

Povedenou možností je zkouška funkčnosti přístroje pomocí testovacího tlačítka. Lze ji však provést pouze v případě, je-li automatické obnovení napájení vypnuto. Pokud je proudový chránič funkční, dojde k jeho vypnutí a přerušení napájení chráněných obvodů. Pro opětovné obnovení napájení po testu je nutné provést ruční zapnutí přístroje pomocí ovládací páčky.

Základní parametry:

V současnosti jsou v nabídce tři verze: RED, REDs, REDtest. U typů REDs a REDtest je k dispozici ještě dálkový alarm, který se používá k monitorování instalace a pomocný kontakt, jenž umožňuje úsporu doby potřebné k údržbě. Na další rozdíly verzí nebo jejich technické detaily se mužete informovat pomocí formuláře na konci článku.


Princip funkce opětného zapnutí proudových ochran RED

Co říci závěrem
SCHNEIDERovská REDka dokážou nejen ochránit život i majetek před požárem vzniklým poruchou izolace, ale obnovením výpadků elektrospotřebičů zabránit třeba znehodnocení potravin či vaší práce při kolapsu datové sítě. Rozhodně jde o vítanou inovaci v oblasti proudových chráničů, kterou mnozí ocení.

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.