Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

SCHNEIDER ELECTRIC: Řada vypínačů a zásuvek Unica


Document Actions
SCHNEIDER ELECTRIC: Řada vypínačů a zásuvek Unica
Produktová řada vypínačů a zásuvek Unica je na našem trhu známa již několik let. Koncovým uživatelům nabízí širokou škálu barevných rámečků: ti nejnáročnější mohou volit i ryze přírodní materiály, jako jsou dřevo, různé druhy kovů, kámen nebo pravá kůže. Profesionálům přináší tato řada výhody, které urychlí jejich práci. Přístroje mají modulární koncepci, která umožňuje kombinaci různých druhů přístrojů s různými rámečky. Do jednoho klasického montážního rámečku lze umístit vedle sebe dva jednomodulové přístroje. Pomocí jednomodulů je také možné kombinovat tlačítka s přepínači nebo stmívači. Více se dozvíte v tomto článku.
Komerční sdělení, ze dne: 24.11.2014


Modulární koncepce - unikátní řešení
Pro profesionály přináší řada Unica výhody, které urychlí a zjednoduší práci. Přístroje řady Unica mají modulární koncepci, která vám umožní kombinovat různé druhy přístrojů s různými rámečky. Do jednoho klasického montážního rámečku, který je určen pro umístění jednoho dvojmodulového přístroje, lze umístit vedle sebe také dva jednomodulové přístroje (obr.1). Tato unikátní modulární koncepce umožňuje uspořit prostor, peníze i čas instalace. Unica je jediná produktová řada na trhu, ve které v jednom rámečku můžete např. umístit dva křížové přepínače řazení 7 vedle sebe. Pomocí jednomodulů lze však kombinovat i tlačítka s přepínači nebo stmívači. Možností je opravdu hodně a záleží jen na fantazii a návrhu elektroinstalace.

Obr.1: Jednomodulové přístroje vedle sebe


Další možností, jak uspořit místo na zdi a snížit počet instalačních krabic, je použít až šestinásobné rámečky Unica Allegro (obr.2). Jako příklad můžeme uvést obývací pokoj v rodinném domě, kde můžete umístit přepínače, tlačítka nebo žaluziové ovládače vedle sebe do jednoho „hnízda“. Pro tyto vícemodulové přístroje je nutné použít speciální instalační krabice pro zapuštěnou montáž. Pokud by vám nestačil ani šestimodulový rámeček a potřebujete vedle sebe umístit opravdu hodně přístrojů, můžete použít řešení Unica System (obr.3).

Obr.3: Unica System


To umožňuje sdružit do jednoho místa ovládací prvky až pro 18 modulů. Unica System nalézá své uplatnění v hotelech, kongresových sálech, restauracích, kancelářích apod. Lze ho ale použít i jako centrální ovládací bod v domácnosti.

Obr.2: Trojmodulový rámeček Unica Allegro.           Obr.4: Montážní rámeček Zamak.

       

Robustní provedení
Všechny přístroje v řadě Unica jsou vybaveny kovovými montážními rámečky, které jsou odlity ze speciální pružné, ale pevné litiny (obr.4). Montážní rámečky jsou po stranách opatřeny kovovými zámky, které do sebe přesně zapadají při vícenásobné montáži. S přístroji řady Unica se vám už nestane, že vám ve vícenásobných rámečcích nebudou přístroje přesně sedět, kroutit se či vyčnívat.

Všechny přístroje Unica jsou v základním provedení v krytí IP20. Obrovskou výhodou je, že při montáži je nemusíte doplnit krycím rámečkem, ale ten nacvaknete až úplně na závěr. Výhoda pro uživatele spočívá v tom, že před nasazením rámečku můžete stěnu vymalovat, rámeček pak nemusíte omývat a čistit, jednoduše ho nacvaknete po vymalování.

Jednoduchost montáže
Jedním z hlavních cílů při vývoji přístrojů Unica bylo co nejvíce zjednodušit práci elektroinstalatéra. Jak přepínače, tak i zásuvky jsou vybaveny bezšroubovými svorkami s barevně rozlišenými uvolňovacími páčkami (obr.5). Schéma zapojení je nakresleno na zadní straně přístroje a pouze svorky pro připojení vodičů jsou otevřené. U 16A strojků jsou použity šroubové svorky, ale i zásuvky lze objednat se šroubovými svorkami. Značky kvality, měrka pro odizolování vodičů a další detaily jsou na boční straně přístroje. Zásuvky jsou navíc vybaveny plastovými dětskými clonkami, které zabrání vložení cizích předmětů do zdířek.

Obr.5: Bezšroubové svorky.


Moderní elektroinstalace
V řadě Unica naleznete širokou nabídku elektronických prvků, jako jsou stmívače, termostaty, meteostanice, pohybová čidla atd. V nabídce je i bezdrátové řešení elektroinstalace Unica AirLink. Díky rádiové technologii komunikace, můžete přidat další vypínače, stmívače či ovládače žaluzií všude tam, kde je zákazník požaduje, aniž byste museli tahat nové kabely ve zdech. Pomocí systému Unica AirLink můžete například centrálně řídit žaluzie nebo vytvořit scénáře osvětlení. Unica AirLink je prvním krokem k inteligentní elektroinstalaci.

Pokud váš klient touží po plně inteligentní domácnosti, může pro její ovládání použít přístroje Unica s komunikací KNX. Systém KNX, který nabízíme nejen pro domácnosti, ale i pro profesionální segment, umožňuje automatické řízení osvětlení, teploty, klimatizace, žaluzií a mnoho dalších funkcí. Vše závisí jen na přání klienta a šikovnosti instalatéra.

Autor článku: Ing. Robert Šimčík, produktový manager Schneider Electric
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933