Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Samozřejmě, že rozsvítíme i bez vypínače ...


Document Actions
Samozřejmě, že rozsvítíme i bez vypínače ...
Když ještě nebyly vypínače ... Za dávných časů .... V dobách, kdy bylo ještě všechno v plenkách .... Ne, ne nic takového! Tento způsob rozsvěcení je sice hodný pračlověka, ale nebojte se,lídé ví jak přijít o život rychlejším způsobem!
Jaroslav Borovec, ze dne: 30.12.2007
reklama

V dávných dobách existovali kutilové také. Tehdy se také šetřilo a také existovala touha dokázat něco sám. V dobách, kdy nebylo norem a supermarketů bylo ledacos omluvitelné. Ovšem tento animovaný obrázek není návodem k sebedestrukci. Jde pouze o ukázku, jak lze realizovat světelný obvod v případě, že vám dodavatel zapomene omylem instalovat vypínače!

A tak se my, ostřílení elektrikáři nepodivíme nad tímto opravdu originálním způsobem spínání a vypínání světelného obvodu.

Když pomineme náročnost dostupnosti, tak mne napadá hned několik dalších zásadních nevýhod.

Dovedu si představit, že na obrázku obnažené póly jsou izolované. A tak pokud by někdo nestrkal prsty přímo do kontaktů, tak by ještě nemuselo být zle. Někdo namítne, proč by tam někdo strkal prsty, když je do otevřené objímky u svítidla také nestrká.

Zásadní nevýhoda je při dotyku již zahřátého světelného zdroje. Při jmenovité teplotě rozsvíceného zdroje si moc komfortu neužijete. Na rozpojení obvodů bude dobré použít alespoň utěrku. Suchou samozřejmě.

A co nějaké pozitivum?
Samozřejmě že je. Znáte to, přece že nic není černobílé. Představte si, že všechna vaše svítidla v bytě rozžínáte tímto způsobem! Ale to je nějakého běhání! A tak vás tato konstrukce nenechá ležet na pohovce jako dálkové ovládání! Zaručuje pohyb, tedy je vašemu zdraví přívětivější.

Málokdo ví, že žárovka na obrázku je 24V. A dovedu si představit, že se najde nějaký slabomyslný expert, který to sestrojí při 230V!

Budiž mu a jeho blízkým země lehká

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Sortiment energeticky úsporných světelných zdrojů zažil po "pádu" klasických žárovek nebývalý rozvoj a neustále je rozšiřován. Velkých změn doznaly jak variabilita tvarů, tak i účinnost a délka životnosti. Pojďme se podívat, co na to přední výrobce světelných zdrojů, společnost OSRAM ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933