Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Šestnáct koní z Kolína


Document Actions
Šestnáct koní z Kolína
Přiřítit se do Hradce Králové s šestnácti koňmi je asi pro mnohé nepochopitelné. Ovšem uvnitř otevřené karoserie svět vypadá úplně jinak. Co mají elektrikáři se starými veterány? Asi tolik, co s elektromobilitou. Ovšem být odborníkem, ať již čehokoliv, vždy je nutné mít určitý znalostní přesah. A tak i zkoumání prvorepublikových vozů může být pro rozšíření odborného obzoru přínosem. Vždy když sednu do staršího vozu, stačí do jakéhokoliv s manuální převodovkou, říkám si "to byly časy". Je dobré se seznámit, uvědomit si, co bylo kdysi. Oceníme pak lépe dnešek.
Miroslav Minařík, Tým portálu Elektrika, ze dne: 20.09.2019


Letošní výstava velkoobchodu Sonepar v Hradci Králové ukázala jednu zdánlivě nesouvisející raritu. Veterána Peugeot s šestnácti koňmi. Proč? Jakou to má souvislost s elektrikáři? Má i nemá. Pokud se budeme bavit o elektromobilitě, pak je více než účelné znát vývojovou historickou řadu automobilů. Samozřejmě, mnozí z nás znají historické vozy. Sám nemohu zapomenout na naši Škodu MB1000 jako "ďábelskou střelu" :-), což o následujících dvoutaktních alternativách soudruhů z NDR, bych už netvrdil.

Vždy když sednu do staršího vozu, stačí do jakéhokoliv s manuální převodovkou, říkám si "to byly časy". Je dobré se seznámit, uvědomit si to, co bylo kdysi. Oceníme totiž dnešek. Napadlo vás například, jak se kdysi vytáčelo telefonní číslo na analogovém telefonu? Tedy otočným pulsním voličem? Kdo kdy vytáčel meziměsto a měl několikrát obsazenou trasu asi ví, jakým vysvobozením bylo pro prsty použít tužku.

Představte si 16 koní pod kapotou! My jsme s kolegou přijeli do Hradce Králové novodobým "embéčkem" se 185. koňmi. Naopak z Kolína vyrazil Vlastimil Volejník z KOPOSu Kolín ve stařičkém Peugeotu. Je to možná podivné, ale jeho vůz byl letos vystavovatelskou perlou. K Peugeotu máme s kolegou Karlem Hermou zvláštní vztah. V roce 2011 jsme na supermobilní akci EET 2011 (Electric Emotion Tour) objeli Českou republiku elektromobilním Peugeotem iON.



Kdo se sveze takovou nostalgickou vůní oleje, benzínu s otevřenou karosérií, uvědomí si, v čem jezdí dnes. A v čem asi budeme jezdit zítra?



Co myslíte?
Kde se nachází elektromobily na vývojové křivce ve srovnání s takovým veteránem v tehdejší době?

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 57)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

KOPOS Kolín a.s.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Článek nabízí pohled za kulisy výroby plastových produktů KOPOS. Od vstřikování plastů až po extruzi, nahlédneme do tajů výroby. Automatizace hraje klíčovou roli při osazování instalačních krabic šroubky, kamery kontrolují, zda výrobek odpovídá kvalitativním vzorům ve tvaru a velikosti. Zajímavé je sledovat, jak stroje zvládají i složité úkoly, jako je krácení ohebných trubek. Výroba nezahrnuje pouze plastové díly, ale také pancéřové trubky, ocelové kabelové lávky a hliníkové instalační krabice. Každý detail má svůj význam. Více zde ...
Představte si, že míjíte firmu KOPOS každý den a jednoho dne se rozhodnete prozkoumat, co se skrývá za jejími červenými zdmi. Má krátká poznámka je jedné z předních českých výrobních společností elektroinstalačního materiálu. Prohlídku provozů nových technologií a automatizace jsem nemohl odmítnout. Chtěl jsem na vlastní oči vidět, jak oživují produkty známé nejen po celém Česku. Zjistil jsem například, jak malá změna v poměru přísad může radikálně změnit vlastnosti plastů a jak KOPOS využívá každý kousek odpadu k recyklaci.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933