Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Šestnáct koní z Kolína (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 20.09.2019
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Šestnáct koní z Kolína


Šestnáct koní z Kolína
Přiřítit se do Hradce Králové s šestnácti koňmi je asi pro mnohé nepochopitelné. Ovšem uvnitř otevřené karoserie svět vypadá úplně jinak. Co mají elektrikáři se starými veterány? Asi tolik, co s elektromobilitou. Ovšem být odborníkem, ať již čehokoliv, vždy je nutné mít určitý znalostní přesah. A tak i zkoumání prvorepublikových vozů může být pro rozšíření odborného obzoru přínosem. Vždy když sednu do staršího vozu, stačí do jakéhokoliv s manuální převodovkou, říkám si "to byly časy". Je dobré se seznámit, uvědomit si, co bylo kdysi. Oceníme pak lépe dnešek.
Miroslav Minařík, Tým portálu Elektrika, ze dne: 20.09.2019



Letošní výstava velkoobchodu Sonepar v Hradci Králové ukázala jednu zdánlivě nesouvisející raritu. Veterána Peugeot s šestnácti koňmi. Proč? Jakou to má souvislost s elektrikáři? Má i nemá. Pokud se budeme bavit o elektromobilitě, pak je více než účelné znát vývojovou historickou řadu automobilů. Samozřejmě, mnozí z nás znají historické vozy. Sám nemohu zapomenout na naši Škodu MB1000 jako "ďábelskou střelu" :-), což o následujících dvoutaktních alternativách soudruhů z NDR, bych už netvrdil.

Vždy když sednu do staršího vozu, stačí do jakéhokoliv s manuální převodovkou, říkám si "to byly časy". Je dobré se seznámit, uvědomit si to, co bylo kdysi. Oceníme totiž dnešek. Napadlo vás například, jak se kdysi vytáčelo telefonní číslo na analogovém telefonu? Tedy otočným pulsním voličem? Kdo kdy vytáčel meziměsto a měl několikrát obsazenou trasu asi ví, jakým vysvobozením bylo pro prsty použít tužku.

Představte si 16 koní pod kapotou! My jsme s kolegou přijeli do Hradce Králové novodobým "embéčkem" se 185. koňmi. Naopak z Kolína vyrazil Vlastimil Volejník z KOPOSu Kolín ve stařičkém Peugeotu. Je to možná podivné, ale jeho vůz byl letos vystavovatelskou perlou. K Peugeotu máme s kolegou Karlem Hermou zvláštní vztah. V roce 2011 jsme na supermobilní akci EET 2011 (Electric Emotion Tour) objeli Českou republiku elektromobilním Peugeotem iON.



Kdo se sveze takovou nostalgickou vůní oleje, benzínu s otevřenou karosérií, uvědomí si, v čem jezdí dnes. A v čem asi budeme jezdit zítra?



Co myslíte?
Kde se nachází elektromobily na vývojové křivce ve srovnání s takovým veteránem v tehdejší době?

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
KOPOS Kolín a.s. - Havlíčkova 432, Kolín IV. - 321 730 111 - kopos@kopos.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.