Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

S kým máme na spotovém trhu sjednané ceny?


Document Actions
Článek
S nárustem cem energií všichni hledáme nové zdroje a způsoby jak ušetřit. Pokud pomineme základní krok u budov, což jsou správné izolace, zbývá nám optimální řízení zdrojů energie, spotřeby a také řízení nákupu. Ano, nákupu. Obchod energiemi není srovnatelný s materiály snad už proto, že energie nakupujeme v době, kdy je potřebuje spotřebovat. Ukládání do akumulačních systémů není ani jednoduché, levné ani efektivní tak, jak by se nám líbilo. Přesto všechno je možné nakupovat energii přes spotový trh. S kým si jako koncový zákazním mohu sjednat cenu za nákup a podej elektřiny?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 10.11.2022
reklama


Kameru jsme namířili na Jaromíra Klabana, TECO a.s. Společnost vyvíjí možnost řízení nákupu a prodeje energie prostřednictvím jednotky Foxtrot ...

Spotový trh byl ale přece určen především pro obchodníky energiemi. Opravdu je na spotovém trhu místo i pro koncového spotřebitele?




--- přepis mluveného slova ---

Jaromír Klaban, TECO a.s.
Spotové ceny byly původně určeny a vlastně do teď jsou určeny pro obchodníky, kteří mají licenci. Těch je něco přes stovku a jsou registrováni na portálu OTE. Ceny energií převádějí do standartizovaných sazeb, za které si řeknou nějakou cenu, ale musí jí dobře propočítat tak, aby vždy pokryla výkyvy trhu spotového.

Po loňských událostech s jedním dodavatelem se spotové ceny staly součástí ceníku těch největších dodavatelů jako varianta. Lze už vybírat mezi ceníky různých dodavatelů za spotové ceny. Pro obchodníka to vytváří trošku lehčí polep, protože se vlastně přenáší odpovědnost za spotřebu, v kterých hodinách se přenáší na konečného spotřebitele, který je ale zase (já to vidím jako pozitivní) přinucen konečně si udělat opravdu v těch svých energiích a spotřebách pořádek a udělat je řiditelné.

S fotovoltaickými systémy se doslova roztrhl pytel. Spotřebitelé spotřebovávají elektřinu sami, akumulují do doby skutečné spotřeby. Pouze sen o zpětném dodávání do sítě se nekoná tak, jak jsme si představovali. A nyní je možné nakupovat a zpět prodávat? Vlastnit fotovoltaiku je krok číslo jedna. Díky akumulaci můžeme teoreticky spotřebovat vše, co si vyrobíme. Ovšem spotový trh je ještě něco jiného.

Spotový trh nabízí v určitou dobu, určitou cenu za prodej a nákup. K tomu, aby spotřebitel mohl těchto rozdílů využívat potřebuje systém, který to bude sám vyhodnocovat a řídit. A právě to je předmět dalších diskusí.





 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Repríza KNX výroční konference k 30. výročí KNX ve světě. Událostí prováděl Josef Kunc s Vítem Pivoňkou. Z programu této události očekávejte významné novinky pro všechny partnery KNX, jejich hodnocení a doporučování potencionálním zákazníkům, poznatky z vynikajícího projektu KNX systémové instalace, chyby v projektech a při jejich realizaci a předcházení jim, představení všech ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933