Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Přehled televizních a rozhlasových satelitních vysílačů


Document Actions
Článek
Hledáte informace o satelitních vysílačích, jejich zeměpisné poloze, programové skladbě, kanálové konfiguraci a technických parametrech? Máme pro Vás nápovědu.
Radek Kaisler, ze dne: 5.12.2002
reklama

Pro hledání a získání potřebných informací doporučujeme dva internetové servery:

 

 

1.   LyngSat

 

a

 

2.

 

Stránky jsou praktickou pomůckou při sestavě programové skladby v rozvodech televizních signálů dle přání zákazníka. Jelikož jsou často aktualizovány umožní sledovat vývoj v oblasti satelitního vysílání co se týče skladby programů a zemí, které je provozují a postupného přechodu z analogových signálů na digitální.

 

 

Ad) 1.

Jak získat potřebné informace na stránkách LyngSat 

.

Na úvodní stránce serveru máme k dispozici výběr určité skupiny satelitních vysílačů a to podle zeměpisného umístění.  Server nemá možnost komunikovat s námi v českém jazyce, chceme-li hledat informace, musíme se spokojit s angličtinou.

Výběrem odkazu z tabulky pod názvem webu nebo na postranních lištách zúžíme výběr satelitů v zeměpisném pásmu na hledání podle určitého specifika. Klikem na zvolený odkaz se dostáváme na další stránku.

.

V otevřených tabulkách je k dispozici umístění a název satelitů, které splňují podmínky dřívějšího výběru.

Dole pod tabulkou je uvedena vysvětlivka barev pozadí řádků tabulky. Barevným rozdělením pozadí je vyznačeno pásmo, ve kterém satelit vysílá  (C/Ku atd).

Pro další podrobnější údaje můžeme zvolit pouze jeden satelitní vysílač, případně všechny satelity stejného umístění.

.

Klikem se dostáváme k další přehledové tabulce, ve které získáme informace o jednotlivých vysílaných kanálech.

.

Frekvenci, a polarizaci,

ve které je signál přenášen ze satelitu na zem.

Logo a název provozovatele

vysílání je aktivní odkaz. Klikem na tento odkaz se dostaneme na internetovou prezentaci provozovatele vysílání.

Odkaz na údaje o provozovateli

(červené písmenko "A" v příslušném poli tabulky).

Odkaz na teletext,

který je možno prohlížet přes internet. (červené písmenko "T" v příslušném poli tabulky).

Normu kódování televizního signálu

a podrobné technické parametry vysílaného signálu.

Pokrytí vysílaným signálem

V sloupci Beam je možné využít odkaz na orientační mapu pokrytí

Datum aktualizace

příslušného řádku tabulky

 

Dole pod touto tabulkou je opět uvedena vysvětlivka barev pozadí řádků tabulky. Zde je barevným rozdělením pozadí vyznačeno kódování signálu (analogové/digitální, kódované oprávnění sledování/nekódované).

 

 

 

Ad) 2.

Jak se prokousat k tomu potřebnému na stránkách SatcoDX

 

Na vstupní stránce je vytvořena možnost výběru jazyka. Výběr je opravdu pestrý, téměř 50 verzí, a tak mezi nimi kupodivu nechybí ani Čeština (kódování 1250).

 

Po zvolení jazyka nás uvítá balíček (no spíše pěkný balík) reklam, který vykryje celou obrazovku. Nezoufejte. Hledané informace jsou tam také, ovšem na obrazovce níže, než by se běžně dalo čekat.

Pro další podrobnější přehledy a seznamy musíme vybrat a zadat přibližné umístění satelitního vysílače. Výběr je možný z devíti pásem, pro orientaci je uveden světadíl, kterým pásmo prochází a přiložena je i mapka světa se zobrazením.

 

Klikneme-li na část světa, případně přesuneme-li se vertikálním posuvníkem níže je  v tabulce k dispozici přehled satelitních vysílačů v zeměpisném pásmu. A to včetně informace o počtu vysílaných digitálních a analogových, televizních i rozhlasových programů. U každého satelitního vysílače je k nahlédnutí datum poslední aktualizace.

Pod tabulkou můžeme zvolit jiné pásmo. Toto pásmo je zde uvedeno pouze v zeměpisných parametrech.

 

Klikem na název satelitního vysílače se zobrazí rozsáhlá, vertikálně koncipovaná tabulka, ve které máme k dispozici informace pro každý program samostatně.

 

Z tabulky je možné vyčíst:

Typ vysílání,

tedy jedná-li se o televizi, rozhlas, analogové či digitální vysílání.

Kanál, frekvenci, a polarizaci,

ve které je signál přenášen ze satelitu na zem.

Název kanálu a informace o operátorovi,

který je provozuje.

Normu kódování televizního signálu a zvukového signálu,

typ kódování zabezpečení oprávněnosti sledování.

Podrobné technické parametry signálu.

Jazyk, ve kterém jsou programy moderovány, případně kontakt na investora programového vysílání.

 

(Poznámka autora: Provozovatel stránek koncepci zobrazování čas od času mění. Může se stát, že některé informace již nebudou k dispozici, nebo přibudou nové).

 

 Nadpisy i vybrané údaje v tabulkách jsou aktivní, klikem na ně se dostaneme k ještě podrobnějším informacím, u technických parametrů k jejich vysvětlení. Tyto však nejsou zobrazovány v českém jazyce.

 

 

Na internetu jsou k dispozici i další servery s informacemi o rozmístění, programové skladbě a parametrech satellitního vysílání. Dle našich praktických zkušeností jsou výše uvedené stránky přehledné a poskytují potřebné množství informací.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Docela často můžeme řešit případ ozvučení škol. To se děje buďto celkově - plošně po celé škole anebo jen v podobě lokálního ozvučovacího systému pro tělocvičny či specializované učebny. Proto se podívejme, jak se dá takové ozvučení v dnešních podmínkách řešit.
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
V dalším díle seriálu, který seznamuje čtenáře se současnými moderními možnostmi v oblasti plošného ozvučování, navštívíme exteriér, konkrétně sportovní areál, tedy kombinaci hřiště - tribuna, ale také např. lyžařskou sjezdovku nebo tenisové kurty. V tomto článku se podíváme na to, jak je to s dimenzováním takového systému a jeho komfortem.
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Podívejme se nyní na ozvučení prodejen, které můžeme řešit dvojím způsobem, podle toho, zda ozvučení má být hlasité, nebo spíše jen jako zvuková kulisa. Toto má vliv na výběr nejenom buzení, ale i samotných reproduktorů a jejich umístění ...
Rodinný dům patří k velmi nápaditým ozvučovacím záležitostem. My se nyní budeme věnovat ozvučení venkovnímu, pokojovému, koupelnovému a ozvučení technických prostor. Do jisté míry lze tento návod také použít pro ozvučení bytu.
Plošné ozvučování skýtá celou řadu míst, která zvuk potřebují. V tomto díle se podíváme na spíše jednodušší případ, a to na ozvučení přepážek „obsluha - zákazník“. Jde např. o přepážky bank, pošt, čerpacích stanic, rychlých občerstvení a správních úřadů. Ozvučení lze navrhnout dvěma způsoby ...
V tomto článku rozkryjeme řešení obecního rozhlasu pasivní, drátovou formou. Podíváme se na to, jak je to nejenom s komfortem obsluhy, ale především s dimenzováním takového systému a také na řešení výkonové části systému.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933