Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Rozvody za elektroměrem stručně (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 19.08.2016
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Rozvody za elektroměrem stručně


Jak se dělí rozvody elektroinstalace v občanské výstavbě? Nač myslet při použití spotřebičů ve vícefázových instalacích? Kudy má procházet přívodní vedení od elektroměru do bytu? Přečtěte si odpovědi na tyto časté otázky zde ...
Karel Dvořáček, ze dne: 19.08.2016



Rozvody za elektroměrem můžeme v bytovém domě rozdělit na rozvody ve veřejně přístupných prostorech, tj. na chodbách, schodišti, sklepě, na půdě apod. a na rozvody v bytech. Zařízení za elektroměrem se účelně dělí na jednotlivé obvody, které jsou buď jednofázové, nebo podle potřeby třífázové.



Je-li přívodní vedení trojfázové, je třeba jednotlivé jednofázové obvody v zařízení za elektroměrem uspořádat tak, aby všechny fáze přívodního vedení (odbočky k elektroměrům) byly pokud možno rovnoměrně zatěžovány. To platí též pro zapojování trojfázových spotřebičů s jednofázovými dílčími obvody (např. pro připojování akumulačních kamen, elektrických sporáků apod.).

Vedení za elektroměrem musí mít takové průřezy, aby nebylo překročeno dovolené zatížení jednotlivých obvodů při pravděpodobném největším proudu připojených spotřebičů.


Vedení za elektroměrem nemá procházet místnostmi jiného uživatele. Pokud nelze jinak, lze vedení takto vést, avšak musí být v trubkách bez krabic a bez přerušení vodičů nebo vodiči s kabely uloženými pod omítkou nebo v podlaze. V podlaze se vedení musí klást některým ze způsobů uvedených v ČSN 33 2000-5-52 ed. 2.

Přívody do bytů se mají provést tak, aby jejich výměna v případě poruchy byla možná bez stavebních úprav. Za stavební úpravu se nepovažuje drážka v omítce.

Tyto informace zná do podrobna každý seriózní projektant a dodavatel elektroinstalace. Pokud se chcete seznámit s dalšími základními pravidly jak má vypadat rozvod elektrické energie, doporučujeme tuto publikaci.
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.