Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Rozvaděče ve zdravotnických prostorách (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 19.12.2014
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Rozvaděče ve zdravotnických prostorách


Rozvaděče ve zdravotnickém prostředí musí splňovat požadavky uvedené v souboru norem ČSN EN 61439. Jakou dokumentaci je nutné požadovat při jejich revizi? Jak mají být umístěny rozvaděče k napájení hlavních rozvodů a bezpečnostních obvodů? To se dozvíte v tomto článku.
Autorský článek, ze dne: 19.12.2014



Instalované rozvaděče musí splňovat požadavky uvedené v souboru norem ČSN EN 61439, která aktuálně nahrazuje původní řadu norem ČSN EN 60439. V současné době jsou obě řady ještě stále v souběhu. Při revizi je tedy nutné požadovat základní dokumentaci od rozvaděčů, jako jsou:
Rozvaděče pro skupinu 2 musí být instalovány blízkosti zdravotnických prostor skupiny 2 a musí být zřetelně označeny.

Poznámka: Otázkou je jak má být tento rozvaděč přesně označen, zřejmě i toto označení musí být řešeno v projektové dokumentaci skutečného stavu. Pozor i označení tohoto rozvaděče pro skupinu 2, by si revizní technik v rámci prohlídky měl zkontrolovat.

K napájení hlavních rozvodů a k napájení bezpečnostních obvodů mají být užity samostatné rozvaděče a mají být přednostně umístěny mimo zdravotnické prostory a zajištěny proti zásahu nepovolaných osob. Rozvaděč pro zdravotnický prostor je rozvaděč, který plní všechny funkce pro napájený zdravotnický prostor a v němž je monitorováno napětí pro provoz sítě bezpečnostního napájení.


Autoři: Ing. Jiří Sluka, inspektor EZ, ZZ TIČR, pobočka Ústí n. L.
Ing. Vladimír Macháček, inspektor ZZ, EZ TIČR, pobočka Ústí n. L.



Toto je ukázka sborníku L.P.Elektro č. 72 (zde)
 Pro členy BENEFIT clubu LPE je k dispozici celé znění sborníku (zde)!
 
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.