Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Rozvaděče nn – stanovené výrobky nebo volně sestavitelné stavebnice? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 5.02.2015
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Rozvaděče nn – stanovené výrobky nebo volně sestavitelné stavebnice?


Rozvaděče jsou v dnešní době stále částí odborné veřejnosti chápány spíše jako volně sestavitelné stavebnice než jako výrobky podléhající podobným zákonitostem jako třeba automobily. Přitom rozvaděč neodborně sestavený z originálních dílů může být nebezpečný jak z hlediska úrazu elektrickým proudem, tak z hlediska požáru. Proto je rozvaděč podle zákona 22/1997 Sb. stanovený výrobek. Co to znamená pro jeho výrobce?
Josef Honzík, ze dne: 5.02.2015



Nikoho dnes napadne nakoupit si komponenty automobilu, automobil z nich sám někde na dvorku sestavit a používat ho v běžném provozu. Každý totiž ví, že by takový automobil, byť sestavený z originálních dílů, je bez potřebných znalostí,
zkušeností, technického zázemí a zkoušek nebezpečný nejenom svému tvůrci a uživateli, ale i svému okolí. Nikdo dnes nepovažuje automobil za volně sestavitelnou stavebnici, ale za výrobek podléhající určitým zákonitostem, které mají zajistit, že automobil bude bezpečný.

Rozvaděče jsou však stále částí odborné veřejnosti chápány spíše jako volně sestavitelné stavebnice než jako výrobky podléhající podobným zákonitostem. Přitom i rozvaděč neodborně sestavený z originálních dílů může být nebezpečný jak z hlediska úrazu elektrickým proudem, tak z hlediska požáru.

Rozvaděč nebo rozvodnice je výrobkem v plném slova smyslu - například podle nejnovější ČSN EN 61439-1 ed.2 z 05/2012 je to:
Kombinace jednoho, nebo více spínacích přístrojů nn spolu s přidruženými řídícími, měřícími, signalizačními, ochrannými, regulačními zařízeními, se všemi elektrickými a mechanickými propojeními a konstrukčními částmi.

JH: Podle dříve platné ČSN EN 60439-1 z 11/96 byla definice trochu jiná. Rozvaděč byl podle ní: kombinace jednoho, nebo více spínacích přístrojů nn spolu s přidruženým řídícím, měřícím, signalizačním, ochranným, regulačním zařízením atd., za jejíž úplné sestavení je odpovědný výrobce, včetně všech vnitřních elektrických spojů, mechanických vazeb a konstrukčních částí.

Rozvaděč je tedy ve smyslu zákona 22/97 Sb. stanovený výrobek.


Na každý rozvaděč je tedy nutno vydat ES-Prohlášení o shodě, kterým výrobce přebírá plnou zodpovědnost za bezpečnost svého výrobku. Bezpečnost zaručí nejlépe tak, že bude dodržovat hlavně normy. Normy jsou sice nezávazné, ale - opakuji a znovu připomínám - splněním jejich požadavků se splní požadavky závazných právních dokumentů vyšší právní síly. Hlavně již zmíněného zákona 22/97 Sb., ale i například Vyhlášky Českého úřadu bezpečnosti práce číslo 48/1982 Sb. ZÁKLADNÍ POŽADAVKY K ZAJIŠTĚNÍ BEZPEČNOSTI PRÁCE A TECHNICKÝCH ZAŘÍZENÍ.

Tato vyhláška mluví o elektrickém zařízení v podstatě jen v jedenácté části. Hovoří všeobecně o zajištění bezpečnosti a tím se vztahuje i na rozvodná zařízení a rozvaděče. Někdy je při posuzování kvality rozvaděče a jeho provedení nebo
umístění nutno použít těchto článků, protože se jedná o předpis vyšší právní síly.

§194 Společná ustanovení

Toto je ukázka sborníku L.P.Elektro číslo 74 (zde)
 Pro členy BENEFIT clubu LPE je k dispozici celé znění sborníku (zde)!
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.