Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Rozsah platnosti a předmět ČSN 33 2000-7-705 (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 3.12.2007
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Rozsah platnosti a předmět ČSN 33 2000-7-705


Rozsah platnosti a předmět ČSN 33 2000-7-705
Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech – Zemědělská a zahradnická zařízení. Seznamte se s termíny a definicemi užitých v této části ČSN 33 2000. Zde naleznete popis novelizace dokumentu zabývajícího se elektrickým zařízením v zemědělských a zahradnických zařízeních.
Karel Dvořáček, ze dne: 3.12.2007

Nově připravovaná ČSN 33 2000-7-705: ed. 2: Elektrická instalace nízkého napětí –Část 7-705: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech – Zemědělská a zahradnická zařízení.

V rámci prací CENELEC byl vypracována novelizace dokumentu zabývajícího se elektrickým zařízením v zemědělských a zahradnických zařízeních – HD 60364-7-705. Tento dokument byl zapracován do normy ČSN 33 2000-7-705 ed. 2, která je v současnosti v konečném schvalovacím řízení a proto přinášíme o ní základní informace. Tato norma nahradí ČSN 33 2000-7-705 z dubna 1995, která bude cca 18 měsíců platit souběžně s touto novou normou.

Rozsah platnosti a předmět nové normy

Termíny a definice užité pro tuto část ČSN 33 2000:
zemědělská a zahradnická zařízení - místnosti, místa nebo komplexy kde:
- jsou držena hospodářská zvířata;
- je připravováno, skladováno, krmení, hnojiva, výpěstky a živočišné produkty;
- jsou pěstovány rostliny, například ve sklenících.

POZNÁMKA 
Zvláštní požadavky na návrh a provedení elektrických instalací v zemědělských a zahradnických zařízeních zohledňují zvláštní vnější vlivy jako je například vliv vlhkosti, prachu, agresivní chemické výpary, kyseliny či soli na elektrických zařízeních, a s časem se zvyšujícím množstvím hořlavých látek. Zemědělská a zahradnická zařízení zajišťují na příklad:
- ustájení zvířat jako je například skot, vepři, koně, ovce, kozy, drůbežárny a navazující místnosti (jako jsou například přípravny krmení, místnosti pro dojící stroje, sklady mléka);
- stodoly, sklady a prostory pro uskladnění sena, slámy, krmení, průmyslových hnojiv, zrní, brambor, řepy, zeleniny, ovoce, ozdobných květin, paliv a pohonných látek, skleníků;
- místa, kde se zemědělské a zahradnické produkty vyrábějí a připravují a rovněž kde se komerčně zpracovávají (i ve velkém) - (sušárny, příprava polotovarů, lisovny produktů, kvasírny, jatka, prostory pro zpracování masa a tak dále).

objekty a ostatní prostory související se zemědělskými a zahradnickými zařízeními - objekty a ostatní prostory mající přímou návaznost na zemědělská a zahradnická zařízení a která mají společný ochranný vodič elektrických rozvodů, nebo mají společné cizí vodivé části

POZNÁMKY
1/
Příkladem ostatních prostor jsou kanceláře, sociální místnosti, strojovny, dílny, garáže, a obchody.
2/ Za cizí vodivé části se nepovažují součásti elektrické instalace, ale prvky, které mohou přivést nebezpečný elektrický potenciál (viz definici IEV 826-11-03 z IEC 60050-826 zavedenou jako ČSN IEC 60050-826 ).
3/ Příkladem cizí vodivé části jsou kovové potrubní systémy, ochranné vodiče, nebo kovové pláště elektrické instalace.

Velkokapacitní chov hospodářských zvířat - objekty a ostatní prostory mající .... (více zde)

POZNÁMKY:
1/
Příkladem automatických systémů, které jsou podmínkou přežití zvířat je větrání, krmení a klimatizace.
2/ Příkladem velkokapacitního chovu hospodářských zvířat jsou vepříny, drůbežárny, vnitrozemská rybářství a umělé rybníky pro chov ryb.

Zařízení pro chov hospodářských zvířat - budovy a místnosti ... (více zde)

Síť TN - Pokud je elektrická instalace napájena z ze sítě TN, potom musí ... (více zde)

Ochranné opatření: automatické odpojení od zdroje
Obvody, bez ohledu na způsob uzemnění, musí být vybaveny odpojovacím zařízením ... (více zde)

Ochranné opatření: ochrana malým napětím SELV a PELV
Pokud je jako ochranné opatření použito SELV nebo PELV, bez ohledu na jmenovité napětí, musí být ochrana proti přímému dotyku (základní ochranu) zajištěnu jedním z následujících způsobů:

Doplňková ochrana: doplňující ochranné pospojování
V místech určených pro chov hospodářských zvířat musí doplňující ochranné pospojování ... (více zde)

Opatření pro ochranu před požárem
Elektrické topidla určená pro chov hospodářských zvířat musí vyhovovat požadavkům ... (více zde)

POZNÁMKA 
Ochrana koncových obvodů proudovými chrániči je zajištěna i před nebezpečím vzniku požáru od elektrické instalace.

V místech, kde je nebezpečí iniciace požáru od vodičů napájených malým napětím, je třeba tyto vodiče oddělit přepážkou nebo pouzdrem se stupněm ochrany krytem IP XXD nebo IP 4X nebo přídavnou izolací k izolaci základní.

Pokud jsou použita elektronická zařízení je nutno provést ochranná opatření pro ochranu před bleskem v souladu s požadavky ČSN EN 62305-3 a ČSN EN 62305-4 a proti přepětí v souladu s kapitolou 33 2000-4-443 a ČSN 33 2000-5-534.

Výběr a stavba elektrických zařízení
V zemědělských a zahradnických zařízeních musí mít elektrická zařízení pro normální provoz minimálně stupeň ochrany krytem IP44. Pokud použité elektrické zařízení nemá stupeň ochrany krytem IP44, musí být umístěno v pouzdře, které ochranu na úrovni stupně ochrany krytem IP44 zajistí.
Zásuvky musí být umístěny tam, kde je nepravděpodobné, že přijdou do styku s hořlavým materiálem.

V místech, kde s vyskytují vnější vlivy >AD4 (stříkající voda), >AE3 (velmi malé předměty (1mm)) a/nebo >AG1 (mírný ráz) musí být zásuvky chráněny před účinky těchto vnějších vlivů.

Tato ochrana může být zajištěna užitím dodatečného pouzdra, nebo umístěním ve výklenku ve zdi.
Výše uvedené požadavky se nevztahují na místa pro pobyt osob, kanceláře, obchody a místa s podobnými vnějšími vlivy navazující na zemědělské a zahradnické zařízení, kde jsou použity zásuvky v souladu s ČSN IEC 60884-1 (35 4515).
V místech s výskytem korosivních látek, jako je mlékárna, kravín, musí být elektrické zařízení odpovídajícím způsobem chráněno.

Přístupnost elektrického zařízení pro hospodářská zvířata
Veškeré elektrické zařízení musí být mimo dosah hospodářských zvířat. Zařízení, které nelze umístit jinak než v dosahu hospodářských zvířat, jako je zařízení pro krmení, napájení, zavlažování, skrápění atd. musí být konstrukčně uzpůsobeny a umístěny tak aby se eliminovalo (minimalizovalo) nebezpečí zranění hospodářských zvířat.

Povinná dokumentace - schémata
K zhotovení elektrické instalace musí být vyhotovena a u uživatele k dispozici tato dokumentace:

Výběr a stavba vedení podle vnějších vlivů
V místech přístupných a určených pro chov hospodářských zvířat musí být vedení uloženo tak, aby bylo pro tato zvířata nepřístupné a zároveň chráněno před mechanickému poškození.

Venkovní vedení musí být provedeno z izolovaných vodičů.
Na plochách se zemědělskou výrobou, kde se pohybují vozidla a zemědělské stroje se musí elektrická vedení provést takto:
kabely s dodatečnou mechanickou ochranou uložené alespoň 0,6m pod povrchem

POZNÁMKY:
1. Pokud je vedení chráněno dodatečnou ochranou:

2. Doporučeným způsobem pro tyto elektrické rozvody je uložení rozvodů do země.

Hlavní přívodní vedení (přípojka od distribuční sítě) napájející hlavní rozváděč nevybavené na svém počátku proudovým chráničem, musí být chráněn proti mechanickému poškození, například uložením do země, nebo uložením do samostatné trasy a chráněné uložením do trubky či lišt.
Tento požadavek se uplatňuje i pro budovy a ostatní prostory navazující na zemědělské a zahradnické zařízení.
Zvláštní pozornost je třeba věnovat výskytu některých druhů fauny, jako jsou například myši, krysy a potkani.

Žlaby, trubky, kanály
Pro prostory kde jsou držena hospodářská zvířata, musí být užit vnější vliv AF4 (trvalý výskyt korosivních či znečišťujících látek), žlaby, trubky a kanály pro vnitřní použití musí mít ochranu proti korozi minimálně třídy 2 (střední), pro vnější použití třídy 4 (vysoká ochrana), v návaznosti na ČSN IEC 61386-21 (37 0000).

Na místech, kde může být vedení vystaveno rázům a mechanickým otřesům způsobené vozidly a mobilními zemědělskými stroji a tak dále, musí být užito vnějšího vlivu AG3 (silný ráz) a:
Trubkové systémy musí mít stupeň ochrany proti stlačení minimálně třídy 4 (těžká) v souladu s ČSN IEC 61386-21 (37 0000);
Žlabové, kanálové a lištové systémy musí být v provedení těžkém a mít stupeň ochrany proti stlačení.

Výběr a stavba elektrických zařízení - Spínací a řídící přístroje
Elektrická topidla mohou být použita pouze v případě, že je zajištěna vizuální signalizace zapnutého stavu.

Odpojování
Elektrická instalace každé budovy nebo její samostatné funkční části musí být samostatně odpínatelná vlastním přístrojem pro odpojení, v souladu s ČSN 33 2000-5-54 ed2.

I pro obvody používané občas, například v době žní, musí být použity přístroje pro odpojení všech živých vodičů, včetně nulového.
Odpojovací přístroje musí být označeny které části elektrické instalace odpojují.

Přístroje pro odpojování a spínání a přístroje pro bezpečnostní odpojování nebo bezpečnostní spínání nesmí být umísťovány v dosahu hospodářských zvířat, ani v místech, kde by hospodářská zvířata mohla bránit jejich ovládání.
Při umísťování přístrojů je nutno brát v úvahu i stav paniky mezi hospodářskými zvířaty.

Ochranné vodiče pro dodatečné ochranné pospojování
Vodiče ochranného pospojování musí být chráněny proti mechanickému poškození a korozi, musí být odolné proti elektrolytickým účinkům.
Jako ochranné vodiče dodatečného ochranného pospojování je možno například provést takto:

Mohou být užity i jiné vhodné materiály.

Ostatní zařízení - zásuvky
Zásuvky pro využití v zemědělských či zahradnických provozech musí vyhovět požadavkům:

Provozní bezpečnostní systémy - Zařízení pro automatické zajišťování životních potřeb v intenzivních chovech hospodářských zvířat
Pro intenzivní chov hospodářských zvířat musí se brát v úvahu následující požadavky zajišťující životní podmínky:

Pokud je důležité větrání pomocí elektrických ventilátorů je nutno zabezpečit některé z následujících opatření:

POZNÁMKA
Pro zajištění funkčnosti zařízení musí být věnována pozornost dodržení periodickým funkčním zkouškám v souladu s pokyny pro obsluhu od výrobce tohoto zařízení.

POZNÁMKY:
Opatření musí být uvedena v zákonných předpisech pro chov hospodářských zvířat.
Spolehlivost elektroinstalace pro ventilaci se obvykle zvýší, je-li samostatně napájena od hlavního (distribučního) rozváděče.

Svítidla a světelná instalace
Použitá svítidla musí odpovídat požadavkům souboru ČSN EN ...  (více zde)


Sborník č.25 s rekordními 222 stranami odborných informací, pořídíte níže uvedeným formulářem!

Cena sborníku č. 25 je včetně poštovného a balného:


TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.