Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Rozbočky znovu ohrožují na životech! (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 17.09.2023
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Rozbočky znovu ohrožují na životech!


Rozbočky znovu ohrožují na životech!
Je to více než dvacet let, co se zde psalo o šlendriánství při výrobě zásuvkových rozboček. A jako dejavuee, je to tu zpět. Ovšem nikoliv pod kuratelou tohoto světadílu. Na vině jsou "všudypřítomné" nabídky čehokoliv, odkudkoliv. Neznalý spotřebitel vybírá především podle ceny a často se nechá zlákat pěknými obrázky dovedných a lživých pracovníků marketingu. No nekupte, tři rozbočky z Asie za cenu jedné české! Jak výhodný set! Výhodný, ano, ovšem pouze do okamžiku, kdy takové zboží přestne mít své deklarované vlastnosti. Třeba jako v tomto případě ...
Filip Horáček, ze dne: 17.09.2023



V našem elektrotechnickém vesmíru, plném vedení, kabelů, jističů, spojek, či chráničů často přehlížíme drobné detaily. Jedním z těch malých, ale významných prvků jsou všem důvěrně známé rozbočky, které jsou neodmyslitelnou součástí našich elektroinstalací dočasně, ale většinou spíše trvale. Nedávno jsem byl svědkem příběhu, který nás znovu přivedl ke zjištění, že tyto nenápadné "dočasné" prvky obvodů nn mohou být nebezpečné, na což jsme v našem technologickém blahobytu patrně už zapomněli.

V počítači jednoho místního skladu, který byl během pravidelné kontroly posouzen jako bezchybný, odešel napájecí zdroj za poměrně hrůzostrašných okolností. Později se zjistilo, že příčinou bylo napětí mezi středním a ochranným vodičem, ale proudový chránič nevybavil! Toto zjištění bylo zarážející, neboť stav elektrinstalace byl v pořádku a revizní technik žádnou zjevnou závadu neodhalil.


Ovšem brzy se přišlo na rozbočku, na kterou bylo připojeno zmiňované pc, monitor a prodlužovák vedoucí k rychlovarné konvici a nabíječce USB. Po pečlivém prozkoumání rozbočky se zjistilo, že propojení ochranného vodiče uvnitř bylo přerušeno na místě bodového sváru. Takže starý problém tu byl znovu! Tento incident mohl mít mnoho příčin, ale rozbočka byla evidentně nová a nikoho to zprvu vůbec nenapadlo. Rozbočka byla vyrobena tak, že fázové napětí se objevilo mezi vývody s kolíkem v opačné polaritě. Výrobce neznámý ...

V tomto konkrétním případě došlo k poškození zdroje počítače. Později se zjistilo, že pc bylo původně připojeno na UPS a někdo z pracovníků zapojení změnil pro možnost napájení dalších spotřebičů a přidal svou vlastní rozbočku. A tak nás zajímalo, zda ostatní revizní technici věnují dostatek pozornosti při revizích, spíše kontrolách těmto drobným, ale důležitým komponentám. 

Celá tato epizoda nám připomněla, že i ty nejobyčenějši části elektrických obvodů mohou způsobit velké problémy, a že je na nás, abychom si jich všimli a řádně se o ně postarali. Není třeba stále hledat velké závady, někdy stačí pohlédnout na drobnosti, které jsou běžnými uživateli velice často zlehčovány.
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.