Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Elektrické rozmrazování vodovodních potrubí


Document Actions
rozm2.jpg
Jaké předpisy je nutno dodržet při rozmrazování kovových částí pomocí transformátoru? Kde je takové rozmrazování zakázáno? ČSN 34 3395 Schválena 4/62 s účinností 4/63
Milan Bureš, Jaroslav Borovec, ze dne: 28.05.2003
reklama

ČSN 34 3395 Schválena 4/62 s účinností 4/63. Norma stanovuje postupy prací a dodržování bezpečnostních předpisů při úrazu elektrickým proudem a ochranu před požárem, při rozmrazování kovových vodovodních potrubí, při použití rozmrazovacích transformátorů.

Použité transformátory musí mít dělená vinutí a v primárním vinutí musí mít zapojen měřící přístroj - ampérmetr. Na sekundární straně se doporučuje provést minimálně dva vývody, přičemž napětí na nejvyšší odbočce nesmí přesáhnout 24V.

Rozmrazování musí být prováděno pod dozorem pracovníka znalého §6 dle vyhl.č.50/78 Sb. Pokud některé části rozmrazovaného kovového potrubí prochází prostory s nebezpečím požáru nebo částí stavby se snadno zápalnými hmotami, potom se v těchto prostorách musí rozmrazovat potrubí za přítomnosti dozoru další osoby, která sleduje oteplení.

V prostorách s nebezpečím výbuchu je rozmrazování zakázáno.

Před zahájením rozmrazování se přesvědčíme o stavu hlavního uzávěru zejména zda je funkční a v případě poruchy jím bude poškozené potrubí možné uzavřít. Při rozmrazování je v potrubí tlak vody, přičemž ventily jsou otevřeny.

Kostra transformátoru musí být připojena na ochranný vodič rozvodné sítě. Sekundární svorky mohou být opatřeny křídlovými maticemi.

Přívod se provádí gumovou šňůrou CGSG, v přívodu musí být jištění a vypínač. Vývody k potrubí postačují jsou-li opatřeny izolací G. Připojování vývodů se provádí při vypnutém transformátoru.

Místa připojení na potrubí musí být kovově čistá. Vzdálenost mezi místy styku musí být alespoň 5m. Před uvedením zařízení do provozu překontroluje pracovník konající dozor zda rozmrazovací proud poteče pouze potrubím, které bude rozmrazováno. V tomto případě by mohlo nastat nebezpečné oteplení v jiné části, která není rozmrazována a navíc rozmrazování by se časově prodlužovalo.

Po celou dobu rozmrazování sledujeme ampérmetr. Dojde-li ke kmitání jeho ručky, prohlédneme spoje v potrubí, které by se mohly nadměrně ohřívat. Z tohoto důvodu kontrolujeme teplotu potrubí a spojů rukou a to v intervalech 1 - 2 minut.

Dochází-li k přehřátí pak rozmrazování přerušíme. Tato místa vodivě překleneme vodičem o průřezu, který odpovídá rozmrazovacímu proudu na sekundární části a v rozmrazování potrubí pokračujeme.

V případě, že rozmrazovací trafo musíme připojit na rozvodnou síť před elektroměrem, musíme předem připojení dohodnout s rozvodným závodem.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933