Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Rok 1954: Usmrcení bleskem za jízdy na motocyklu (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 12.08.2007
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Rok 1954: Usmrcení bleskem za jízdy na motocyklu


Rok 1954: Usmrcení bleskem za jízdy na motocyklu
Dne 20. 6. 1954 asi v 16:30 hod. byl na silnici vedoucí z Horních Otaslavic k státní silnici Prostějov-Vyškov, zabit bleskem při jízdě na motocyklu M.B., nar. v r. 1934. Byl ihned mrtev ...
Tým portálu Elektrika, Komerční sdělení, ze dne: 12.08.2007

Případy zabití bleskem

Dne 20. 6. 1954 asi v 16:30 hod. byl na silnici vedoucí z Horních Otaslavic k státní silnici Prostějov-Vyškov, zabit bleskem při jízdě na motocyklu M.B., nar. v r. 1934.

Byl ihned mrtev. Bratři G., kteří jeli před nim, spatřili, jak se zablesklo a ihned poté uslyšeli rachot hromu. Když se ohlédli, viděli jen zvířený prach a zpozorovali, že B. za nimi již nejede.

Našli ho v přikopu, v jeho blízkosti byl cítit ozón a teprve krátce potom začalo pršet. Dostavivši se lékař mohl zjistit jen smrt, pozdější lékařský posudek prokázal, že B. byl usmrcen bleskem. Otázka první pomoci, za bouřky u silnice ostatně velmi obtížná, zkoumána nebyla).

Na místě nehody bylo zjištěno, že B. ujel setrvačností ještě asi 12m a pak sjel do přikopu. Zřetelná byla stopa jízdy, a na krajnici vozovky i na počátku přikopu stopa dření, kde motocykl byl asi již povalený (viz snímek, pořízený ihned po vyšetřeni nehody). Stopa motocyklu je dobře patrna.

------------------------------------------------------------------------

Jan Hájek dnes poznamenává ...
Tak tento případ utvrdí zastánce automobilů ,že motorkám dvě kola chybí a navíc jim chybí jeden malý bonus, který je součástí většiny automobilů a tím je Faradayova klec. Zásah motocyklisty bleskem je případ, který není bohužel ojedinělý.

Více příspěvků od Jana Hájka zde ...

 

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.