Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Rok 1949: Letadlo a blesky


Document Actions
Rok 1949: Letadlo a blesky
Blesk jdoucí k zemi nebo blesk mezi mraky může zasáhnout letadlo. Jeden takový případ tu popíšeme aspoň v hlavních rysech: Na počátku léta 1949 startovalo letadlo ... Letadlo bývá zapojeno v trase blesku velmi často, nejkritčtější je zásah při startu či přistání.
Komerční sdělení, ze dne: 1.09.2007
reklama

Na počátku léta 1949 startovalo letadlo z Popradu do Prahy. Počasí: dešťo­vé přeháňky, chvílemi bouřky.

Asi nad Žilinou vlétl letoun do bouřkového pásma. Výška letu asi 2500m. Letoun se tu zmítal a házel sebou tak, že oba piloti měli co dělat, aby udrželi kurs. Viz, co uvedeno předtím o víření v bouřkovém mraku, str. 8.

V bouřkové oblasti bylo vypnuto rádio a telegrafista pomáhal navigátorovi uhlídat jeho trojúhelníky, úhloměry a tužky na pracovním stolku. Pro silně kymácení letounu měl stále co dělat a právě, když se opět sehnul, aby zvedl některou z navigátorových pomůcek, udeřil blesk a letoun byl ihned plný dýmu, prachu a zápachu. Nejprve se všichni domnívali, že vybuchla palivová nádrž; posádka tedy vyvětrala částečně letoun a byla připravena s hasidly. Motory však pracovaly stále normálně.

Mezitím letadlo minulo bouřkovou oblast, let se stal klidnější a posádka začala pátrat po škodách. Oděv telegrafisty byl propálen k nepotřebě (viz pří­pad u Lomnice n. Popelkou). Na ruce, kterou se telegrafista chystal zvednout spadlý předmět, měl popálené zápěstí. Navigátor, který měl nohu vystrčenu ze své budky, aby mohl případně rychleji povstat a sledovat palubní přístroje, měl na této noze sežehnutou nohavici, noha však poraněna nebyla.

Podle všeho blesk vjel do navíjejícího bubnu antény. Anténu přepálil; vypálil pak všechny pojistky, což byla asi jedna větev blesku. Druhá prorazila podlahu, zvířila a spálila prach. Popálila telegrafistovi zápěstí i oděv, uvedla do nepořádku kulový kompas a zmizela kdesi v trupu letounu. Let byl dokončen bez kompasu, ježto nebyl k potřebě. Posádka prohlásila, že před Žilinou vrtule svítila chvíli Eliášovým ohněm (viz str. 11).

Celkem vyvázla posádka s nepatrnými škodami. Letoun byl po opravě podlahy, po překompenzování kompasů, opravě přístrojů, rádia i antény schopen dalších letů.

------------------------------------------------------------------------

Jan Hájek dnes poznamenává ...
Letadlo bývá zapojeno v trase blesku velmi často, nejkritčtější je zásah při startu či přistání.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Jak má vypadat správně provedený skrytý svod podle ČSN 34 1390- Předpisy pro ochranu před bleskem? Mohlo by se zdát, že správné provedení jímací soustavy a svodů podle dnes již neplatné normy je mrtvé téma, ale hromosvody provedené podle této normy z roku 1969 nás ještě mnoho let budou doprovázet a bude docházet k jejich opravám a opakovaným revizím podle ČSN 33 1500.
Jaká je správná vzdálenost elektrických zařízení od hromosvodu? Jak ji vypočítáme? Seznamte se s krátkým návodem jak správně navrhnout a aplikovat ochranu před bleskem ....
Trvalý růst požadavků na spolehlivost elektrických a elektronických zařízení zvyšuje neustále význam celkové ochrany budov před účinky bleskových proudů a ostatních přepětí transientního charakteru ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933