Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: K čemu je hromosvod v domě.... (2.) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 16.12.2003
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

K čemu je hromosvod v domě.... (2.)


klim_hro3.jpg
Co je smysl pospojování? Pospojování v koupelně ano, či ne? Stačí pouze proudový chránič? Jak vlastně funguje proudový chránič? Kudy prochází poruchový proud 0,03A?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 16.12.2003

Reakce na tento článek......

Vážený pane,
v úvodu mého dotazu se omlouvám ale asi jsem zcela nepochopil co jste vlastně chtěl Vaším článkem říct. Mám to snad chápat jako tak, že se nemusí dělat doplňující pospojování např. v koupelně?

Citace z Vašeho článku
".... Z nekontrolované horlivosti nařídím majiteli luxusní koupelny, ozdobit ji zelenožlutým krasavcem, i když jsem si to protentokrát mohl odpustit.....".

Jak mám chápat další níže uvedené příspěvky ve Vašem článku?

Citace:.."
Ze stejných důvodů nemusím připojovat na pospojování každou zásuvku zvlášť....."

Já osobně si myslím, že právě v tom že je připojena každá zásuvka na soustavu doplňujícího pospojování je smysl pospojování. Pokud dojde právě v koupelně k uvolnění nebo přerušení přívodního ochranného vodiče zajistí mě vodič doplňujícího pospojování jeho náhradu.

Citace:...
"Nemusím připojit přímo kolíky zásuvek, ČSN to doslova nevyžaduje. Jestliže můžeme pospojování provést i v rozvaděči, bylo by nesmyslné tahat paralelní vodiče z rozvaděče k zásuvkám."

Co jiného u zásuvky připojit k ochrannému vodiči pospojování než svorku k tomu určenou, což se vlastně jedná o kolík. Ještě nikdy jsem se nesetkal s názorem pokud se jednalo o pospojování "....nesmyslné tahat paralelní vodiče z rozvaděče k zásuvkám.....".
Souhlasím, proč taky tahat vodiče až z rozvaděče, který může být několik metrů vzdálený, když čím kratší délky ochranného vodiče tím lepší - proto asi název "místní dopl. pospojování" viz. příloha NM12,
ČSN 33 2000-4-41.

Pokud se jedná o koupelny a místní doplňující pospojování tak můj názor je ten:

Jako reviznímu technikovi se mně již několikrát stalo, že právě ochranný vodič v třívodičovém rozvodu byl přerušený a zásuvkový obvod samozřejmě "normálně" fungoval. Ochrana byla provedena "nulováním" (dnes samoč. odpojením od zdroje jističem).

Námitky ve formě
......obvody v koupelně jsou chráněny FI 30mA, tak na co pospojování....... jsou dle mého názoru neospraveditelné!

Na světě jsme každý jenom jednou a pár metrů "zelenožlutého krasavce" nám za to přeci nestojí!

Závěrem bych se tedy chtěl zeptat, jak byste řešil situaci - koupelna po rekonstrukci, chybí pospojování ?

Prosím o odpověď!
Oldřich Kunc

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
El soft - Klimša David - Hlavní třída 1063/3, Ostrava - Poruba - - klimsa@klimsa.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.