Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Hledáme možné riziko


Document Actions
Hledáme možné riziko
Motto: "Lepší předcházet, než léčit. Nejen o rizicích, o jejich vyhledávání a minimalizování. Také druhy osobních ochranných prostředků, jakož i pracovních pomůcek. Neméně důležitý je i místní provozní předpis. Dobře zpracovaný MPP a pravidelné školení zaměstnanců v oblasti BOZP ... A co vy, opravdu před zahájením práce vždy vyhodnocujete možná rizika?
Jiří Sluka, ze dne: 17.03.2009
reklama


Riziko (risk)
Kombinace pravděpodobnosti a stupně možného zranění nebo poškození zdraví osoby, která je vystavena riziku nebo rizikům. Pracující osoba je podle charakterů činnosti vystavena rizikům možného zranění, a proto je třeba důsledně provádět prevenci rizik. Prevenci rizik a jejich vyhledávání řeší zákoník práce, který také řeší povinnost zaměstnavatele seznámit zaměstnance s riziky a s opatřeními na ochranu před jejich působením. Prevencí rizik se rozumí veškerá opatření vyplývající z právních a ostatních předpisů k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a z opatření zaměstnavatele, která mají za cíl předcházet rizikům, odstraňovat je nebo minimalizovat působení neodstranitelných rizik.

Elektrické riziko (electrical hazard)
Zdroj možného zranění nebo poškození zdraví působením elektrické energie z elektrického zařízení. Při činnostech na elektrickém zařízení a/nebo v blízkosti živých částí je osoba vystavena riziku vyvolaném elektřinou, které může vzniknout při nesprávné manipulaci, zkratu, indukci, zůstatkovém náboji apod. Při činnostech na elektrickém zařízení musí být vyhodnocena tato rizika a musí být provedena opatření na jejich minimalizaci.

Elektrické nebezpečí (electrical danger)
Riziko zranění od elektrického zařízení. Elektrické nebezpečí vzniká při činnostech na elektrických zařízeních a v blízkosti živých částí. Proto je nezbytné k zajištění bezpečné činnosti na elektrických zařízeních a v blízkosti živých částí provést analýzu elektrického nebezpečí. Na základě vyhodnocení provedené analýzy elektrického nebezpečí má být stanoveno následující:

    1) elektrotechnická kvalifikace a počty osob pro obsluhu příslušných elektrických zařízení,

    2) elektrotechnická kvalifikace a počty osob na provádění stanovené práce na elektrických zařízeních nebo v blízkosti živých částí,

    3) pracovní postupy včetně bezpečnostních opatření pro jednotlivé druhy činnosti (určení způsobu práce podle pokynů, s dohledem, nebo pod dozorem),

    4) kombinace dalších rizik souvisejících s činností (např. pohyb montážních plošin, činnost ve výškách apod.).

Analýza elektrického nebezpečí musí být dále provedena na základě vyhodnocení následujících faktorů:

    1) jmenovité napětí příslušných elektrických zařízení;

    2) způsob ochrany před dotykem živých částí;

    3) způsob ochrany před dotykem neživých částí;

    4) způsob provádění prací tj. na elektrickém zařízení bez napětí, v blízkosti živých částí nebo pod napětím.

Zranění (způsobené elektřinou) (injury electrical))
Smrt nebo zranění osoby způsobené elektrickým proudem, popálením elektrickým obloukem, ohněm nebo výbuchem způsobeným elektrickou energií při obsluze nebo práci na elektrickém zařízení. Tento nový pojem upozorňuje na možné zranění osob (úraz) působením elektrického proudu na lidský organizmus. Úraz elektrickým proudem je definován jako patofyziologický účinek elektrického proudu procházejícím tělem člověka nebo zvířete.

Vedoucí práce (nominated person in control of a work activity)
Pověřená osoba s konečnou odpovědností za pracovní činnosti. Pokud je to požadováno, mohou být některé odpovědnosti přeneseny na jiné osoby. Vedoucí práce je osoba pověřená vedením práce při dodržování podmínek bezpečnosti práce. Pro každou práci na elektrickém zařízení může být pověřen jen jeden vedoucí práce.
Pozn.: Vedoucího práce určuje osoba odpovědná za elektrická zařízení.

Pracovní činnost (work activity)
Každá práce na elektrickém zařízení nebo i neelektrická práce, při které se může vyskytnout elektrické riziko.

Osobní ochranné prostředky (OOP) a pracovní pomůcky (PP)
OOP a PP musí být užívány v souladu s instrukcemi anebo návodem poskytnutým výrobcem nebo dodavatelem. Tyto instrukce a/nebo návod musí být v jazyku nebo jazycích země, kde se používají.

Pro ilustraci uvádím přehled nejpoužívanějších osobních ochranných prostředků a pracovních pomůcek. Zaměstnavatel musí zabezpečit jejich pravidelné kontroly a prohlídky, včetně kontroly dielektrické pevnosti v lhůtách stanovených výrobcem u odborných akreditovaných firem (zkušeben).

Osobní ochranné prostředky:

 ▪ Ochranná helma

 ▪ Ochranné brýle

 ▪ Ochranné dielektrické rukavice

 ▪ Ochranné dielektrické galoše

 ▪ Pracovní oděv (při práci pod napětím pouze dlouhé rukávy!) apod.

Pracovní pomůcky:

 ▪ Ochranné popruhy při práci ve výškách

 ▪ Žebříky a štafle

 ▪ „Žehlička“ pro vyjímání nožových pojistek

 ▪ Háky a tyče z izolačního materiálu atd.


OOP a PP musí být zaměstnavatelem evidovány a vydávány zaměstnancům oproti podpisu. Všechny elektrické provozovny (vnější vliv BA4) a uzavřené elektrické provozovny (vnější vliv BA5) musí být vybaveny předepsanými prostředky a pomůckami, dle charakteru a velikosti jmenovitého napětí provozovny. Vybavení elektrických provozoven musí být uvedeno v MPP a v návodu na obsluhu a údržbu konkrétních provozoven.

Pokud je pravidelná údržba a opravy rozvoden zajišťovány externími dodavatelskými firmami na základě smlouvy, musí být pracovníci této externí firmy provádějící opravu a údržbu vybaveni vlastními výše uvedenými osobními ochrannými prostředky, pracovními pomůckami a měřícími přístroji v rozsahu prováděných činností.

Závěrem k této přednášce chci upozornit, že základním požadavkem této normy je zpracování „Místního provozního předpisu“ (MPP), který musí být zpracován tak, aby byl funkční a nejenom tzv.“Papír pro papír“ tak, jak se to mnohdy v praxi aplikuje. Dobře zpracovaný MPP a pravidelné školení zaměstnanců v oblasti BOZP a bezpečnosti elektrických zařízení je základem prevence před vznikem jakéhokoliv úrazu.





 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 2)


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Co je to protokolární určování vnějších vlivů? Skládání více tříd téže povahy vnějšího vlivu? Jak má vypadat konstrukce elektrických zařízení z hlediska vnějších vlivů? Které vnější vlivy jsou mimo rámec popsaný v příloze A ČSN 33 2000-5-51 ed.3.? Jak se označují vnějších vlivů ve výkresové dokumentaci? Obecné principy volby a návrhu elektrického zařízení s ohledem na vnější vlivy ...
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Skákání po jedné noze mnohým připadá směšné, ovšem asi bychom rádi skákali jako klokani, pokud by nám to mělo zachránit život. Pokud se strojem dotknete vedení vn, kabina začne hořet, začnete panikařit ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933