Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

RITTAL: Systémové LED svítidlo do rozvaděče s rychlou montáží


Document Actions
RITTAL: Systémové LED svítidlo do rozvaděče s rychlou montáží
Rittal přichází s rozvaděčovým svítidlem, kterému se nevyrovnají žádné instalované "bludičky". Co nám nová generace svítidel do rozvaděče přináší? V jakých napěťových hladinách se pohybujeme? Je univerzální nebo musíme vybírat napěťovou hladinu, když budeme mít rozvaděč pro Ameriku, Asii, Evropu? Kam se takové svítidlo dá instalovat? Jen na strop rozvaděče, do dveří, na stranu nebo je to jedno? Sledujte jedinečný rozhovor s produktovým specialistou ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 26.06.2017


Ve studiu Elektrika.tv máme Leoše Blažka ze společnosti Rittal. Budeme se bavit o nové generaci svítidel do rozvaděče. Co nám nová generace svítidel do rozvaděče přináší?




Textový přepis:



Leoš Blažek
Přináší nám spoustu nových výhod. Mezi hlavní výhody patří to, že svítidlo šetří spoustu času při instalaci. Přináší zjednodušený výběr svítidla. Instalace je velmi snadná a jednoduchá, já jsem si vzal vzorek, abychom se na něj podívali. Máme tu zajišťovací element, nasadíme do skříně, do rámu a čistě zafixujeme. Je to na obou stranách, čili instalace je v řádu několika vteřin. Pokud bych chtěl instalovat pomocí šroubů, to znamená mohu vytáhnout a otočit západku a zase zajistit, mohu fixovat pomocí šroubů. Jsou tu dva způsoby, samozřejmě pro transport a instalaci stačí zajištění jen tímto jednoduchým mechanizmem. Co se týče instalace, je to velmi rychlé a snadné. Co se týče výběru svítidel, jsou v několika výkonových řadách, 400 lumenů, 600, což je právě toto svítidlo, řadu 900 lumenů nebo 1200 lumenů, to už jsou svítidla většího provedení. Takže máme různé výkonnové varianty podle velikosti skříně a podle náplně ve skříni.

Elektrika.tv
V jakých napěťových hladinách se pohybujeme? Je to univerzální nebo musíme vybírat z různých napěťových hladin pro Ameriku, Asii, Evropu ...?

Leoš Blažek
Je univerzální z hlediska napájení, jsem schopen připojit 100-230V, volím svítidlo pořád stejné, jediné co musím maximálně zvolit, je provedení 24V DC, to je jiná varianta, ale jinak z hlediska střídavého napětí je to úplně jedno, maximálně s cestováním po světě je potřeba volit jiný typ zásuvky, pokud je svítidlo vybaveno zásuvkou, to znamená tady vidíme provedení Schuko zásuvky, existuje i provedení s kolíkem, provedení pro US, švýcarská zásuvka, BS Velká Británie.

Elektrika.tv
Kam se takové svítidlo dá instalovat? Jen na strop rozvaděče, do dveří, někam na stranu nebo je to jedno?

Leoš Blažek
Co se týče instalace, ta je promyšlená do detailu. Svítidlo se standardně instaluje do stropní části, tzn., pokud vezmu toto svítidlo, tak tu mám určité piktogramy, abych viděl, že svítidlo je v tuto chvíli připraveno pro střešní instalaci. Mohu vzít tento přední ochranný kryt, sundat, otočit ho, podle piktogramu zjistím, že se mi to nerozptyluje na úzký dlouhý paprsek, ale na široký krátký paprsek a mohu instalovat do bočního rámu skříně. Pracuje se i s tokem světla, aby skříň byla osvětlená opravdu tak jak má a já viděl všechno, co potřebuji.

Elektrika.tv
Takže to na ní není jen nějaký kus plastu, který by dělal jen kryt, ale má to vliv na ...

Leoš Blažek
Je to Fresnelova čočka, která vlastně je různě tvarována tak, aby se světelný tok rozptýlil do skříně a viděl jsem ve všech koutech všechno, co potřebuji.

Elektrika.tv
Vidím tady spínač, je jen pro některou variantu nebo pro všechny? Případně co se stane, jestli spínač ve světle nebude?


Leoš Blažek
Existují varianty s pohybovým čidlem, mám tam senzor, otevřu dveře rozvaděče a světlo se automaticky rozsvítí po dobu 2 minut, potom zhasne. Případně ve variantách co máme tady, existuje i dveřní spínač, který pomocí konektorů připojím do svítidla a můžu světlo rozsvítit v případě otevření dveří. Co se týče připojení, když máme dveřní spínač, je to jednoduchý konektor. Co se týče připojení samotného svítidla, můžeme přijít pomocí kabelu s konektorem, konektor je otočný, v menších skříních, kde bojuji s prostorem můžu konektor o 90° otočit, zafixovat. Mohu svítidla propojit do řady pomocí výstupu pro další svítidla v řadě. Zase je to otočný konektor, mohu si poradit s tím, když mám větší svítidlo v menší šířce, tak abych i kabel s konektorem bez problémů do skříně zapojil. Rychlá instalace, rychlý výběr.

Elektrika.tv
Možná ten konektor super, ale určitě to není typ konektoru, který bych koupil v běžném obchodě někde v supermarketu? Je to váš specializovaný typ? Jakým způsobem konektor získám?

Leoš Blažek
Standardně je konektor s kabelem délky 3m, případně délka kabelu 1m. Mohu si vybrat variantu, kterou potřebuji. Mohu si objednat jeden kus tohoto kabelu co se týče napájecího, na jedné straně otvor, na druhé straně je to odizolováno, zalisováno, tak, aby to bylo připraveno do zapojení do jističe, do svorek. Propojovací kabely jsou kabely se svorkou, kde je svorka na jedné i druhé straně tak, abych propojil jen tu svítilnu.

Elektrika.tv
Mluvíš teď o propojování, já jsem si tu všiml, že je tu power IN, tady power OUT, k čemu je to dobré? Ten výstup.

Leoš Blažek
Výstup je dobrý pro druhé svítidlo v řadě. Pokud bych měl sestavu rozvaděčů, budu mít rozvaděč třeba z 10ti polí, budu všech 10 polí napájet. Budu chtít v každém poli svítit s vlastním svítidlem, tak abych nemusel v každém rozvaděči vytáhnout jeden jistič k danému svítidlu. Tak si vezmu první svítidlo v řadě a dám napájení, potom svítidla mezi sebou jen propojím propojovacím kabelem.

Elektrika.tv
To pak funguje, že všechny vaše svítidla ovládá to první nebo funguje každé samostatně?

Leoš Blažek
Svítidla jsou napájeny z jedné řady a co se týče fungování, tak buď je spínám přes dveřní kontakt, dveře které otevřu, tak tam se mi svítidlo rozsvítí. Pokud nepoužívám dveřní kontakt, můžu to takto manuálně rozsvítit, zhasnout.

Elektrika.tv
Technické podmínky jsou vynikající, pojďme si říct, kdo to ocení.

Leoš Blažek
Řekl bych, že to ocenění bude v několika krocích. První bude určitě projektant, který světlo bude vybírat, protože nemusí přemýšlet nad napěťovou hladinou, kam to půjde. Jen si vybere jeden typ svítidla a může bez problému pouze podle velikosti rozvaděče a podle náplně vybrat, kterou řadu. Minimálně už projektant ocení zjednodušený výběr, potom montážní firma, která bude světlo do skříně instalovat ocení vlastní rychlost montáže. Protože fixace je opravdu velmi rychlá, jednoduchá a připojení je snadné.

To znamená z hlediska instalace je časová náročnost minimální. Světelné podmínky, tok a řízení v rozvaděči, si myslím, že to ocení hlavně zejména údržba. Když dojde k nějakému výpadku, poruše a musím v rozvaděči začít hledat, kde se co stalo, tak samozřejmě pokud otevřu dveře rozvaděče a bude tam s prominutím svítit nějaká malá úsporná žárovka, která mi osvětlí pár cm v rozvaděči, tak to nebude úplně dobré. Toto světlo mi pokryje kompletně celý rozvaděč, vytvoří mi takové světelné podmínky, abych byl schopný rozeznat barvy vodičů a kabelů, abych viděl opravdu všechno, co mám.

Elektrika.tv
Pokud by si někdo ještě nebyl jistý s výběrem, jestli menší typ, větší typ, možná i napěťové úrovně, i když jsme to tady právě říkali, kdo poradí s výběrem? Na koho se lidé mohou obracet?


Leoš Blažek
S výběrem je to celkem jednoduché, máme techniky na telefonní lince, není problém zavolat a poradit se s výběrem. V případě můžeme použít brožuru, která je k dispozici na webových stránkách. Nebo z hlediska kompletní instalace a všech funkcí, protože je jich opravdu dost, existuje microsite, kde je i ukázkové video, jsou tam k dispozici i tyto materiály v PDF podobě, je tam i konfigurátor, mohu si jednoduše volit různé varianty a pomocí obrázku se mi to skládá, abych věděl co všechno jsem si vybral. Microsite najdete na www.rittal.cz/led ...

Elektrika.tv
Použil bych to jako výzvu na závěr. Přátelé, pokud si chcete detailně počíst, tak u Rittalu si můžete vyžádat katalog nebo produktový list. Ten tady máme i na ukázku před sebou na stole nebo jak jsi říkal, www.rittal.cz/led případně na telefonní lince. Děkuji za rozhovor, díky.



POKUD PRACUJETE V OBORU,
máte možnost si požádat o bezplatné
zaslání papírového katalogu Systémových LED svítidel
NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Rittal Czech
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933