Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

RITTAL: Představujeme novou generaci chladicích jednotek Blue e+


Document Actions
RITTAL: Představujeme novou generaci chladicích jednotek Blue e+
Pod názvem Blue e+ uvádí společnost Rittal na trh zcela novou generaci chladicích jednotek, které svojí efektivitou nákladů učinily mílový krok vpřed. Vedle výrazně vyšší energetické účinnosti oproti dosavadním řešením chlazení zaujmou tato zařízení také svojí flexibilitou, bezpečností a manipulací. Dodavatel systémových řešení pro rozvaděčové skříně tak podtrhuje své kompetence předního dodavatele systémů chlazení.
Komerční sdělení, ze dne: 8.09.2015


Po celé Evropě jsou dle odhadu připojeny k elektrické síti cca 2 miliony klimatizačních jednotek pro rozvaděčové skříně, které na základě předpokládaného příkonu 2 gigawatty (Ø 1kW na chladicí jednotku) představují relevantní potenciál úspory pro spotřebu a jsou odpovědné za emise CO2 ve výši cca 4 milionů tun ročně. Společnost Rittal, přední světový dodavatel systémových řešení pro klimatizaci rozvaděčových skříní, si jako cíl stanovila snížení potřeby energie u chladicích jednotek, čímž významně přispěje k ochraně klimatu a dokáže čelit rostoucím cenám energie.


Pro podstatné zvýšení energetické účinnosti poprvé využívá společnost Rittal
u své nové generace chladicích jednotek Blue e+ inovativní, patentovanou hybridní technologii.

Úspory energie při testování až 75 procent
„Pro podstatné zvýšení energetické účinnosti poprvé využívá společnost Rittal u své nové generace chladicích jednotek Blue e+ inovativní, patentovanou hybridní technologii,“ říká Zbyněk Ledvinka, produktový manažer chlazení Rittal Czech. Nová jednotka je kombinací kompresorového chladicího okruhu a tepelné trubice, která zajišťuje pasivní chlazení. Kompresor se tak používá jen v případě, že pasivní chlazení již nestačí.

Podstatný vliv na enormní zvýšení účinnosti má regulační strategie pro hybridní provoz. Ten je optimalizován pro energetickou účinnost s částečným zatížením. Jednotka Blue e+ je při částečném zatížení ve výši 15 procent jen v režimu chlazení tepelnou trubicí šestkrát účinnější než běžná chladicí jednotka. Při 65procentním částečném zatížení pracují oba systémy v hybridním režimu čtyřikrát účinněji než běžné chladicí zařízení.


Nový grafický dotykový displej nabízí přehled všech potřebných informací.

Také energetická účinnost kompresorového chlazení u nové řady jednotek je velmi vysoká. DC motory se používají jak u ventilátorů, tak i u kompresoru. Invertorová technologie, u níž lze regulací napětí řídit otáčky kompresoru a ventilátorů, zajišťuje v každém okamžiku provozu jednotky přesně takový chladicí výkon, jaký je právě třeba. Spotřeba energie přitom oproti běžným řešením významně klesá. „Díky vysoké energetické účinnosti nových chladicích jednotek lze dosáhnout úspor, jak ukazují výsledky testování, až 75 procent,“ zdůrazňuje Zbyněk Ledvinka.


Díky chlazení s regulovaným výkonem nejsou komponenty
v rozvaděčové skříni vystavovány teplotním stresům.

Multinapěťové provedení pro různé napájecí sítě
U této novinky byla však zvláštní pozornost zaměřena na úspornost také v jiných oblastech. Všechny chladicí jednotky tak lze díky multinapěťovému provedení flexibilně provozovat ve všech běžných sítích po celém světě. Je umožněn rozsah vstupního napětí od 110V 1f do 480V 3f se síťovou frekvencí 50 nebo 60Hz. Velkou výhodou, kterou oceňují zejména světoví výrobci strojů, jsou nízké logistické náklady. Chladicí jednotka je stále stejná, ať už se stroj expeduje do Japonska, do USA nebo na území Evropy. To vede nejen ke značné redukci variant přístroje, ale také k významnému zjednodušení logistiky náhradních dílů.


Rychlá analýza přístroje pomocí softwaru RiDiag prostřednictvím USB rozhraní.

Vysoká bezpečnost procesů
Díky chlazení s regulovaným výkonem nejsou komponenty v rozvaděčové skříni vystavovány teplotním stresům. Neustálé kolísání teplot jako u klasické dvoubodové regulace je již minulostí. Významně se tak zvyšuje životnost nejen u chladicích jednotek, ale také u komponentů v rozvaděčové skříni, což celkově vede k vyšší bezpečnosti procesů.

Jednotky Blue e+ dosahují chladicího výkonu až 6.000W (předtím: maximálně 4.000W) a používají se při teplotách od -30°C do +60°C.


Rozhraní NFC (rádiová bezdrátová komunikace na velmi krátkou vzdálenost)
umožňuje jednoduchou parametrizaci více chladicích jednotek
prostřednictvím mobilního telefonu s funkcí NFC.

Jednoduché zacházení pro rychlejší servis
Nový grafický dotykový displej nabízí rychlý přehled všech relevantních informací. Systémová hlášení se zobrazují jako vícejazyčný čitelný text. Standardizovaná komunikační rozhraní zajišťují nejjednodušší integraci do řídicích systémů výrobních zařízení. Kromě toho umožňují různé protokoly, např. CAN Bus nebo Modbus TCP, transfer dat v reálném čase prostřednictvím USB nebo ethernetového rozhraní. Rozhraní NFC (rádiová bezdrátová komunikace na velmi krátkou vzdálenost) umožňuje jednoduchou parametrizaci více chladicích jednotek prostřednictvím mobilního koncového zařízení s funkcí NFC.

POKUD PRACUJETE V OBORU,
můžete si zažádat o aktuální
papírový katalog
produktů Rittal

NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Rittal Czech
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933