Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

BLUE e+ chiller RITTAL pro chlazení průmyslových kapalin


Document Actions
BLUE e+ chiller RITTAL pro chlazení průmyslových kapalin
Chiller, u nás ještě nepočeštěno, tedy chladicí jednotka. Jde o stroj, který přenáší teplo z kapaliny pomocí kompresního nebo absorpčního chladicího cyklu. ... chiller není vůbec nic nového, ale vždycky je co zlepšovat a my jsme do nového výrobku použili za prvé invertor, takže chladič je invertorem chlazený, díky tomu dosahujeme stabilní teploty kapaliny ... Co je to tedy BLUE e+ chiller?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 29.08.2018



Na jarní expozici Rittalu jsme odehnali hlouček od otáčejícího se modelu BLUE e+ Chiller. Tady nejde o BLUE e+, ale možná o chiller. Co je to BLUE e+ chiller? Zeptáme se Zbyňka Ledvinky.


Zbyněk Ledvinka, RITTAL Czech
Chiller je chladič průmyslové kapaliny. Existuje několik možností, jak chladit průmyslové aplikace. Jednou z nich je nepřímé chlazení, kdy musíte do výměníku voda-vzduch, nebo do vřeten dodávat chladnou vodu. Chladnou vodu vám připravují tyto chladiče, tyto chillery.

BLUE e+ chiller… musí mít jednotku Blue e+ nebo může jet autonomně bez jednotky BLUE e+?
Zbyněk Ledvinka, RITTAL Czech
Nene. Tak to není. Jsou to dvě naprosto odlišné technologie chlazení. Blue e + je pouze označení určité generace chlazení, která se vyznačuje společnými prvky. Proto to souhrnně nazýváme rodinou Blue e +.

Ale sám chiller taéy není nic nového. V čem je zrovna tento chiller jiný? Známe je už několik let.
Zbyněk Ledvinka, RITTAL Czech
Máte pravdu, že chiller není vůbec nic nového, ale vždycky je co zlepšovat a my jsme do nového výrobku použili za prvé invertor, takže chladič je invertorem chlazený, díky tomu dosahujeme stabilní teploty kapaliny.  Je to obzvlášť zajímavé např. pro výrobce obráběcích strojů, kteří jsou přímo závislí na tom, aby chladící kapalina, která proudí do jejich stroje, měla pokud možno konstantní teplotu. Dále díky použitému invertoru je tento chiller multirange. Má možnost připojení na různé napájecí soustavy bez toho, aniž byste musel dělat úpravy uvnitř instalace. Je jedno, jestli to zapojíte na 50-60Hz, jedna fáze, dvě fáze … je tu značná univerzalita řešení.

Jak byste popsal pomoc konstruktérovi, který se na vás nešťastný obrátí, že neví, co má dělat. S čím mu poradíte?
Zbyněk Ledvinka, RITTAL Czech
Poradil bych mu především s výběrem vhodné technologie chlazení. Rittal nabízí chlazení rozvaděčů a výrobních procesů od ventilátorů až právě po nejkomplikovanější nepřímé chlazení a vždy je prvním úkolem vybrat vhodnou technologii.

Pokud nejste odborníci na chlazení, doporučuji obrátit se přímo na zákaznickou podporu Rittal.





POKUD PRACUJETE V OBORU,
máte možnost si zažádat o aktuální
papírový katalog BLUE e+ RITTAL
NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Rittal Czech
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933