Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

PHXC: Revoluční zásuvné konektory pro DPS


Document Actions
PHXC: Revoluční zásuvné konektory pro DPS
Věříte v plošném spoji víc konektoru nebo pájení? V minulosti byl konektor považován za slabé místo obvodu. V dnešní době se leccos změnilo a konektor v plošném spoji se dává na stejnou úroveň jako například zapájená součástka. Mnozí praktici si nedokáží takovou alternativu představit vůbec, natož v průmyslovém prostředí, které jako místo použití určuje výrobce tyto nové konektory. Co o konektoru říká specialista výrobního závodu, sledujte v tomto článku ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 31.01.2018
reklama





Textový přepis

Elektrika.tv
Konektor do plošných spojů bez letování. Zdá se Vám to normální? Mě moc ne. Podívejte se, jak to vypadá, tento konektor. Opravdu neletujeme, jen zacvakneme do plošného spoje.  Mohl byste nějak objasnit, jak je možné, že zacvaknu konektor do plošňáku a má to garanci průmyslové spolehlivosti?


Roman Částek
Není to vtip, je to skutečnost, Phoenix Contact teď má v sortimentu zcela čerstvý výrobek, je to svorka do desek plošných spojů, která nahrazuje klasický standard, dvoudílný konektor, kdy máme spodní část zapájenou standardně vlnou například a protikus na kablík, a tento konektor, který má tzv. SKEDD technologii, by měl tento typ konektoru dvoudílného nahrazovat.



Je to konektor de facto do průmyslu. Konektor má samozřejmě všechny potřebné testy včetně vibrací, otřesů, a je vyroben i z kvalitních plastů, který splňuje UL 94 a samozhašecí V0. Veškeré kovové díly, jako jsou například kontakty, jsou slitinou mědi. Jelikož konektor má už nově i tzv. zásuvné pružinové Push-in kontakty, tak je vynikající pro aplikace, kde jsou ať už náhodné, nebo kontinuální vibrace, nebo otřesy. Např. železnice, výtahařina, výroba eskalátorů, vozidla, skútry, ... všude, kde jsou mechanické otřesy a vibrace. Konektor se vyrábí od jednopólové, respektive dvoupólové varianty až do 16 pólů. Na trhu jsou již dostupné pro zákazníky.

Elektrika.tv
Takže i na velkoobchodu bych je mohl očekávat skladem?

Roman Částek
100% ano.



Základní informace o technologii SKEDD

Tlakové osazování, pájení vlnou, pájení THR či SMD jsou praxí odzkoušené procesy, využívané při montáži a osazování desek plošných spojů (DPS). Nicméně nová technologie přímého připojení SKEDD nezávisí ani na jedné z těchto technik, což představuje velký krok kupředu v technologiích připojování DPS.

Zásuvné konektory SDC 2,5 přináší výhody několika technologií v jediném řešení. Technologie zásuvného propojení SKEDD poprvé umožňuje nainstalovat přímo připojitelné a rozpojitelné spojení kamkoliv na DPS. Zásuvné konektory nevyžadují patici, lze je zapojit přes pokovené otvory na DPS bez jakýchkoliv nástrojů. Kontakt se skládá ze dvou odpružených držáků konektoru natočených směrem ven. Tento tvar umožňuje se přizpůsobit předvrtaným otvorům. Jakmile je kontakt zaveden do otvoru, kontaktní konzoly se k sobě přitlačí. Výsledná kontaktní síla mezi kontaktní konzolou a vnitřkem předvrtaného otvoru vytvoří spolehlivý mechanický i elektrický kontakt.

Boční rozpěrné nity poskytují spolehlivé mechanické upnutí. Konektor lze snadno odpojit otevřením bočních zámků a vytažením z DPS. Kvalita spoje zůstává téměř beze změny po dobu až 25 cyklů připojení. Vodič se do svorkovnice připojuje technologií Push-in. Plné vodiče nebo lanka s dutinkou se připojují bez nástroje. Uvolnění je stejně tak jednoduché - zatlačení jakýmkoliv nástrojem na ovládací tlačítko.

Technologie přímého připojení SKEDD nepředstavuje pro DPS další teplotní zátěž. SKEDD zjednodušuje přidání dalších prvků na DPS. Například umožní použití jedné DPS pro různé verze zařízení. Konstrukce DPS by měla pouze poskytnout pokovené otvory, potřebné pro připojení konektoru, rozšíření rozsahu funkcí se pak stává stejně snadné jako vložení odpovídajícího zásuvného konektoru. V minulosti to obvykle znamenalo, že během procesu výroby DPS bylo třeba na DPS připájet svorkovnici nebo patici bez ohledu na to, zda byla či nebyla dodatečná funkce zapotřebí.
Konektory jsou vhodné jak pro připojení vodičů, tak pro technologie měření a řízení v klasických průmyslových aplikacích, v oblastech jako je automatizace budov, topné systémy či bílá technika. Mezi konkrétní aplikace patří řídicí systémy pro vytápění a chlazení, velké domácí spotřebiče či detektory kouře.

 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 9)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
PHOENIX CONTACT, s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Videospot názorně ukazuje použití můstkových systémů pro propojení řadových svorek. K použití není potřeba speciálních nástrojů, přes to je připravena praktická pomůcka. Řešení, které umožňuje přehledné spojení sousedících i vzdálenějších svorek včetně rozdílných průřezů ...
#EH: Jak jsme podrobili svorky WAGO a IDEAL totálnímu zkratu. Před deseti lety proběhlo na učilišti v Sokolnicích neobvyklé testování krabicových svorek. Sešlo se třicet kvalifikovaných specialistů z různých elektrotechnických podoborů, aby prověřili bezšroubové německé svorky WAGO a americké stáčecí konektory IDEAL těžké zkoušce pětinásobkem udávaného jmenovitého proudu. Kdo si pamatuje jak testování dopadlo? Málokdo ví, že tento spontánní pokus vstoupil do historie jako zásadní argument! Připomeňme si videozáznam sami zde!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933