Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Revizní zpráva - povídka nebo technický dokument?


Document Actions
Revizní zpráva - povídka nebo technický dokument?
Tímto příspěvkem bychom chtěli především vyvolat zamyšlení nad formou, přehledností a hodnověrností útvaru, který je nazýván revizní zprávou a který bývá dosti často blíže povídce, ve které je dovoleno i fabulovat a vytvářet různé fikce ...
Komerční sdělení, ze dne: 27.01.2010
reklama


Tímto příspěvkem bychom chtěli především vyvolat zamyšlení nad formou, přehledností a hodnověrností útvaru, který je nazýván revizní zprávou a který bývá dosti často blíže povídce, ve které je dovoleno i fabulovat a vytvářet různé fikce. Na vině je i velká diferencovanost v přípravě revizních techniků v kurzech pořádaných různými agenturami. Je nutno zdůraznit vliv velmi často značně odlišných výkladů a názorů lektorů. Do budoucna se takový přístup k revizní či kontrolní činnosti může vymstít celé profesní skupině revizních techniků, a to především z důvodu významného poklesu důvěryhodnosti.

Práce revizního technika a legislativa
Pokud nemá být pojem "právní a demokratický stát" pouze formální deklarací, je potřeba plně ctít na prvním místě zákony přijaté státem. Stát by se měl naopak snažit co nejvíce plnit úkoly, které mu z jeho podstaty přináleží. Stát je odpovědný i za bezpečnost svých občanů a je rovněž odpovědný i za systém, který zajistí výrobu, instalaci a provozování pouze bezpečných zařízení a dále z toho vyplývající potřebnou úroveň bezpečnosti práce. Stále se opakující slovo "bezpečnost" přímo souvisí s tím, k čemu je odborně školen a následně pověřen revizní technik elektrických zařízení. Jeho úkolem je posoudit stav zařízení před uvedením do provozu nebo během provozu a popsat úroveň bezpečnosti. Jestliže ověřování odborné způsobilosti revizního technika provádí stát na základě zákona prostřednictvím státní organizace, odpovídá přeneseně i za úroveň těchto odborníků. Naopak revizní technik odpovídá za to, že jako prověřený odborník bude svou práci konat s vědomím, že je osobou, která přímo ovlivňuje bezpečnost elektrických zařízení a v důsledku toho i stav výrobků a úroveň práce instalačních firem.


Hans Jürgen Höfer

Revizní technik neodpovídá za to, že bude kontrola před uvedením do provozu nebo během provozu provedena, ale ručí svou odborností za kvalitní a důsledné provedení takové kontroly.

Povinnost zajistit revizi či kontrolu vyplývá pro různé subjekty z různých zákonů. Ve vztahu zaměstnavatele a zaměstnance jedná především o dodržení zásad bezpečnosti práce a o tzv. hledávání rizik, jejich odstraňování nebo omezování podle zákoníku práce - zákona č. 262/2006 Sb., v platném znění. Výrobci jsou u každého výrobku povinni zajistit výstupní kontrolu, kusovou zkoušku apod. především podle zákona o technických požadavcích na výrobky - zákon č. 22/1997 Sb., v platném znění. Montážní firmy jsou povinny ze zákona o odborném dozoru nad vyhrazenými technickými zařízeními - zákon č. 174/1968 Sb. o státním odborném dozoru nad bezpečností práce, v platném znění - zajistit revizi jimi dokončených instalací. Provozovatelé mají svou povinnost zakotvenu v energetickém zákoně č. 458/2000 Sb., v platném znění, kde je stanoven požadavek na udržování elektrického odběrného zařízení v souladu s platnými normami.

Sankce, které mohou být uplatněny při hrubém opomenutí zásad kontroly bezpečnosti revidovaného zařízení, plynou z kompetencí orgánů státní správy, uvedených v příslušných zákonech, nyní také ze zákona o inspekci práce č. 251/2005 Sb., v platném znění.
Ještě horší situace nastává při kvalifikaci konání revizního technika jako nedbalostní trestný čin, ve smyslu dosud platného trestního zákona č. 140/1961 Sb., v platném znění. Jde o definici nedbalostního jednání, jak ji uvádí zákon v §5:

Trestný čin je spáchán z nedbalosti, jestliže pachatel

  • a) věděl, že může způsobem v tomto zákoně uvedeným porušit nebo ohrozit zájem chráněný tímto zákonem, ale bez přiměřených důvodů spoléhal, že takové porušení nebo ohrožení nezpůsobí, nebo
  • b) nevěděl, že svým jednáním může takové porušení nebo ohrožení způsobit, ač o tom vzhledem k okolnostem a k svým osobním poměrům vědět měl a mohl.


Zbyněk Urban

V souvislosti s vydáním zákona č. 40/2009 Sb., trestního zákoníku, s účinností od 1. ledna 2010, je nedbalost uvedena v §16 a zavinění k okolnosti zvlášť přitěžující v §17.

Náležitosti revizní zprávy
V současné době je obsah revizní zprávy jako dokumentu o stavu elektrického zařízení z hlediska bezpečnosti upraven především ČSN 33 1500, pro elektrické instalace ČSN 33 2000-6 a částečně ČSN EN 50110-1 ed. 2.

Nutno uvést, že technické normy jsou obecně nezávazné a jsou "zezávazněny" buď souvisejícím právním předpisem (zákoník práce č. 262/2006 Sb., v platném znění, energetický zákon č. 458/2000 Sb., v platném znění a dalšími právními předpisy nebo jejich citacemi v různých dokumentech jako jsou ES Prohlášení o shodě, Protokol o typové zkoušce, Osvědčení o kusové zkoušce a kompletnosti a další.

Z podstaty věci vyplývá, že normy uvedené revizním technikem v záhlaví jeho revizní zprávy se pro něho stávají v řadě případů závaznými a měly by se do tohoto dokumentu plně promítnout. Každá revizní zpráva musí být ve shodě se základní normou pro provádění revizí elektrických zařízení ČSN 33 1500 a s normou pro revize elektrických instalací ČSN 33 2000-6.

Neopominutelné náležitosti zprávy vypracované podle těchto norem jsou:

  • a) druh revize (výchozí, pravidelná, dílčí),
  • b) vymezení rozsahu (přesná adresa, v případě potřeby upřesnění objektu, obecné vymezení revidovaného elektrického zařízení, typ napájecí sítě, popř. rozdělení vodiče PEN, druh ochrany před úrazem elektrickým proudem - před nebezpečným dotykem živých částí a před nebezpečným dotykem neživých částí),
  • c) soupis použitých měřicích přístrojů (prokázání kvality měření uvedením čísla kalibračního listu a stanovením chyby /nejistoty/ měření - ČSN 33 2000-6 odd. 61 a 62, ČSN EN 50110-1 ed. 2 část 5.3, zákon o metrologii č. 505/1990 Sb., §11),
  • d) stručný popis provedených úkonů (prohlídka elektrického zařízení a upřesnění revidovaných obvodů, strojů a přístrojů, popis uložení kabelů, kontrola stupně ochrany krytem v závislosti na platném protokolu o určení vnějších vlivů, respektování pokynů výrobce, popis zkoušek ve smyslu ČSN 33 2000-6 odd. 61 a 62 a ČSN EN 50110-1 ed. 2 čl. 5.3.2, záznam o provedených měřeních, nejlépe ve formě přílohy),
  • e) soupis zjištěných závad s uvedením ustanovení platného předpisu, které bylo porušeno nebo nebylo splněno (závady je vhodné členit na závady přímo ohrožující osoby, závady snižující bezpečnost elektrického zařízení a na neshody s platnými technickými normami a předpisy),
  • f) datum zahájení, ukončení, vypracování a předání revizní zprávy,
  • g) jméno, podpis a evidenční číslo platného osvědčení revizního technika,
  • h) platné oprávnění k činnosti revizního technika (fyzické a právnické osoby),
  • i) platné oprávnění montážní firmy (OSVČ, právnická osoba),
  • j) protokol o určení vnějších vlivů podle ČSN 33 2000-3, ČSN 33 2000-5-51 ed. 2,
  • k) kontrolní výpočet impedanční smyčky předřazeného jištění ČSN 33 2000-4-41 ed. 2,
  • l) umístění hlavní ochranné přípojnice (HOP) a průřezy vodičů podle ČSN 33 2000-5-54 ed. 2,
  • m) závěr revize: elektrické zařízení je (není) z hlediska bezpečnosti schopno provozu,
  • n) upozornění provozovatele, že revizi nelze vztahovat na změny v elektrickém zařízení a připojená zařízení či spotřebiče po datu revize.

Důležité a většinou nedodržované je ustanovení čl. 6.1.1 ČSN 33 1500, které hovoří o nutnosti uvedení seznamu a místa uložení všech při revizi využitých dokladů, u revizí prováděných dodavatelským způsobem povinnost tyto doklady přiložit jako přílohu revizní zprávy.

Jedná se především o tyto doklady:

  • a) protokol o určení vnějších vlivů vypracovaný komisí (není nutný pro prostory určené jinou normou nebo předpisem a pro jednoznačně normální prostory z hlediska úrazu elektrickým proudem), stanovení rozsahu zón s nebezpečím výbuchu i s výpočtem,
  • b) dokumentace elektrického zařízení odpovídající skutečnému provedení (ČSN 33 2000-6 odd. 61, ČSN 33 2000-5-51 ed. 2 čl. 514.5, ČSN EN 50110-1 ed. 2 čl. 4.7),
  • c) doklady o kontrole či revizi částí zařízení (např. protokol o kusové zkoušce rozváděče),
  • d) doklady požadované zvláštními předpisy (ES prohlášení o shodě výrobce nebo dovozce, certifikáty pro zařízení do zón s nebezpečím výbuchu, osvědčení o EMC, průvodní dokumentaci podle zákona o obecné bezpečnosti výrobku č. 102/2001 Sb. §4, doklady o způsobu montáže a údržby elektrického zařízení /výrobku/ podle požadavku zákona o technických požadavcích na výrobky č. 22/1997 Sb., v platném znění, §8 a §13, nařízení vlády č. 17/2003 Sb. §2,3 a 4, ČSN 33 2000-1 čl. 13N7.2, ČSN EN 60079-17 ed. 2 apod.),
  • e) při provádění pravidelné revize musí být k dispozici výchozí revizní zpráva, která je podkladem pro ověření aktuálnosti výše uvedených dokladů a poslední revizní zpráva z pravidelné revize.

Dále je možno uvádět základní povinnosti provozovatele elektrického zařízení a upozornění na potřebu rekonstrukce v případech, kdy je zjištěna značná degradace a zastarání instalace. Za odstranění závad je podle zákoníku práce, zákona č. 262/2006 Sb., v platném znění, §4, zodpovědný provozovatel elektrického zařízení.

Zjištěné závady přímo ohrožující osoby a hrozící např. požárem je potřeba zajistit okamžitě - může se následně jednat i o trestný čin ve smyslu obecného ohrožení, podle trestního zákona §180 a zanedbání povinnosti.

§180 Obecné ohrožení

  • 1) Kdo z nedbalosti způsobí nebo zvýší obecné nebezpečí nebo ztíží jeho odvrácení nebo zmírnění, bude potrestán odnětím svobody až najeden rok nebo zákazem činnosti.
  • 2) Odnětím svobody až na tři léta nebo zákazem činnosti bude pachatel potrestán
    a) způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 těžkou újmu na zdraví nebo smrt,
    b) spáchá-li takový čin proto, že porušil důležitou povinnost vyplývající z jeho zaměstnání, povolání, postavení nebo funkce nebo uloženou mu podle zákona, nebo
    c) způsobí-li takovým činem značnou škodu.
  • 3) Odnětím svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitým trestem bude pachatel potrestán, způsobí-li činem uvedeným v odstavci 2 písmo b)
    a) škodu velkého rozsahu, nebo
    b) těžkou újmu na zdraví nebo smrt.
  • 4) Odnětím svobody na tři roky až deset let bude pachatel potrestán, způsobí-li činem uvedeným v odstavci 2 písmo b) těžkou újmu na zdraví nebo smrt více osob.

Za připomenutí stojí ještě nařízení vlády č. 101/2005 Sb., o podrobnějších požadavcích na pracoviště a pracovní prostředí. V Příloze k nařízení - kapitola 2, jsou rozvedena ustanovení týkající se elektrické instalace, průmyslových rozvodů, potrubních systémů, vedení a sítí, únikových cest a východů. Čl. 2.1.4 Přílohy uvádí:

Instalace, u kterých se zjistí, že ohrožují život nebo zdraví osob, musí být bez odkladu odpojeny a zajištěny.

Hans Jürgen Höfer, JUDr. Zbyněk Urban

Vyšlo v časopisu Elektroinstalatér, č. 4/2009

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Tajemství rychlé práce i tak zručného elektrikáře. Zručnost není pouze otázkou hbitých prstů, ale také dostatečných vědomostí, co a kdy použít za nástroj. Například odizolovací nářadí Quickstrip, nářadí k upevnění krycích dutinek pro laněné vodiče ...
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933