Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Pokud narazíte na názvy svítidel HALSPOT I LED, HALSPOT II LED, TUNNEL LED nebo třeba FARMER I LED PRO, pak jde o produkty svatobořické dílny! Svatobořice nejsou zrovna průmyslovou oblastí. Ba naopak, tamní oblast proslavuje Svatobořické čevené ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

Revize zdrojů malého napětí podle normy ČSN 33 1600 ed.2


Document Actions
Článek
U míst vnějšího připojení k bezpečnému malému napětí, které je generováno ve spotřebiči, se ověřuje, zda není překročena mezní dovolená hodnota bezpečného malého napětí. V důsledku tohoto ustanovení se kontroluje výstupní napětí dobíjecích zdrojů, napáječů různých elektrických zařízení a dalších zařízení. Jak probíhá například revize síťového dobíjecího zdroje k mobilnímu telefonu?
Leoš Koupý, ze dne: 6.03.2015
reklama


U míst vnějšího připojení k bezpečnému malému napětí, které je generováno ve spotřebiči, se ověřuje, zda není překročena mezní dovolená hodnota bezpečného malého napětí.

Důsledkem tohoto ustanovení je nutnost kontrolovat výstupní napětí například dobíjecích zdrojů, napáječů různých elektrických zařízení (mobilních telefonů, notebooků) apod. Měřením výstupního napětí se jednak ověří, že kontrolované zařízení neprodukuje vyšší, než bezpečné napětí (AC 50V, DC 120V) a zároveň se provede zkouška chodu porovnáním naměřeného výstupního napětí s údajem na typovém štítku spotřebiče.

Příkladem může být revize síťového dobíjecího zdroje k mobilnímu telefonu:

Prohlídka
  • kontrola neporušenosti izolace;
  • kontrola popisů a označení vývodů, vypínačů kontrolek apod. zejména u těch prvků, které by mohly mít vliv na bezpečnost provozu;
  • u složitějších nebo neznámých spotřebičů se doporučuje nahlédnout do návodu k použití.
Měření
  • Měření spojitosti PE vodiče a unikajícího proudu u spotřebičů třídy I.
  • Měřením dotykového proudu na vodivých částech spotřebiče se ověří stav vnitřní izolace mezi vstupní (síťovou) a výstupní částí.


Obrázek 1 -  Měření dotykového proudu síťového zdroje


  • Měřením výstupního napětí zdroje se ověří, zda zdroj skutečně produkuje pouze malé bezpečné napětí, tj. do 50V AC nebo 120V DC.
Poznámka: Vyskytují se i dobíjecí zdroje, kde výstupní napětí je elektronikou připojeno až po připojení nabíjených akumulátorů (LithiumPolymer).

Zkouška chodu
  • Prověří se funkčnost kontrolek, vypínačů apod.
  • Měřením výstupního napětí se prověří, zda zdroj produkuje napětí udávané na jeho typovém štítku.


Toto je ukázka sborníku L.P.Elektro číslo 75 (zde)
 Pro členy BENEFIT clubu LPE je k dispozici celé znění sborníku (zde)!
 
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933