Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Revize v ELCADu


Document Actions
Revize v ELCADu
Systém ELCAD je výkonnostní systém, který nabízí oproti systémům nižších tříd celou řadu propracovaných a důležitých nástrojů pro zpracování elektrotechnické dokumentace. Jedním z nástrojů je ...
Soňa Křibská, ze dne: 23.11.2006
reklama

Systém ELCAD je výkonnostní systém, který nabízí oproti systémům nižších tříd celou řadu propracovaných a důležitých nástrojů pro zpracování elektrotechnické dokumentace. Jedním z nástrojů je správa revizí, která by měla být nedílnou součástí projektové dokumentace. Elektrotechnické schéma je více než obyčejný dokument, pro které by měly být zaznamenány poslední provedené změny. ELCAD rozpoznává a zaznamenává všechny provedené změny na výkrese a vytváří jejich přehledné začlenění do projektu.

Zaznamenává změny u těchto činností:
• přidání, odstranění nebo vyměnění symbolu,
• přidání, odstranění nebo změna vložených textů,
• změna editačních informací symbolu (změna typu výrobku, označení přístroje apod.),
• přidání nebo odstranění spoje,
• změna typu čáry nebo spoje,
• změna zakončení spoje.

Struktura revizí
Každý výkres může mít prakticky neomezený počet revizí. Revize jsou přehledně seřazeny ve stromečku podle doby vytvoření a svého označení. Revize nesou stejné označení jako daný výkres. Revize jsou automaticky označovány, například vzestupně podle abecedy nebo číselné řady. Po vytvoření výkresu se vytvoří výchozí stav, tzv. nultá revize, od které se zaznamenávají změny. Výchozí stav se vytvoří i při prvním vytisknutí výkresu.

Sledování změn
Revize lze jednoduše porovnávat mezi sebou nebo provést porovnání mezi revizí a aktuálním výkresem. Výsledek srovnání změn je zobrazen přímo na obrazovce nebo je rovnou vytisknut. V místech provedených změn je přehledně vyznačeno o jaké změny se jedná. Takto lze přímo ze stromečku porovnávat libovolné dvě revize.

Výchozí stav                              Provedené změny

V objektovém stromě je možné zapnout zobrazení jen revizí případně jen výkresů. U každé revize je zobrazen její název a komentář. Podle těchto parametrů lze přímo ve stromečku vyhledávat.

Vlastnosti revize
Každý revizní stav je vlastně samostatný dokument, který má své vlastnosti (datum vytvoření, autora, …). Kromě prohlížení vlastností revize, je možné jejich automatické zobrazení v razítku výkresu případně dalších odvozených dokumentech.

Zároveň je pro každou revizi zaznamenám její protokol s detailním popisem provedených změn. Například u nově vloženého symbolu je jeho jméno a souřadnice jeho umístění.

Informace ohledně revizí se stávají součástí výkresu a proto se využívají pro zobrazování v razítku a v generovaných seznamech.

ELCADview

ELCADview umožňuje prohlížení projektů vytvořených v systému ELCAD včetně zachování všech inteligentních funkcí (navigace přístrojů, potenciálů, vyhledávání atd.). Zároveň jsou možné všechny výše popsané funkce s revizemi (porovnávání, tisk, zobrazení vlastností, atd).

Závěrem lze jen konstatovat, že s důsledností kontroly změn a jejich zaznamenávání se stane ELCAD nepostradatelným pomocníkem při tvorbě a správě elektrotechnické dokumentace.

Ing. Jiří Klohna

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Jindřich Babarík BAEL
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Tajemství rychlé práce i tak zručného elektrikáře. Zručnost není pouze otázkou hbitých prstů, ale také dostatečných vědomostí, co a kdy použít za nástroj. Například odizolovací nářadí Quickstrip, nářadí k upevnění krycích dutinek pro laněné vodiče ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933