Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Revize prodlužovacích přívodů podle normy ČSN 33 1600 ed.2 (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 27.02.2015
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Revize prodlužovacích přívodů podle normy ČSN 33 1600 ed.2


Kabelové navijáky, odpojitelné a prodlužovací přívody a jejich příslušenství se musí podle normy podrobit zkouškám podle situací, při nichž by mohlo dojít k ohrožení. Ustanovení se týká především prodlužovacích přívodů, které bývají zdrojem poměrně značného nebezpečí úrazu elektrickým proudem nebo vzniku škod na majetku. Jak postupovat při revizi prodlužovacího přívodu?
Leoš Koupý, ze dne: 27.02.2015



Kabelové navijáky, odpojitelné a prodlužovací přívody a jejich příslušenství se musí podrobit zkouškám, a to podle situací, při nichž by mohlo dojít k ohrožení. U přívodu s ochranným vodičem musí jeho odpor odpovídat kapitole 6.4.3. Izolační stav musí odpovídat hodnotám v tabulce 2.

Ustanovení se týká především prodlužovacích přívodů, které bývají zdrojem poměrně značného nebezpečí úrazu elektrickým proudem nebo vzniku škod na majetku. Právě proto, že se nejedná o spotřebič v pravém slova smyslu, je nebezpečí hrozící od prodlužovacích přívodů často podceňováno. Popišme si proto, jak při revizi prodlužovacího přívodu postupovat:

Prohlídka


U svépomocí vyrobených nebo zjevně opravovaných prodlužovacích přívodů je vhodné navíc zkontrolovat, zda byly dodrženy následující zásady:

Obrázek  - Příklad provedení prodlužovacího přívodu pro spotřebiče třídy II




Toto je ukázka sborníku L.P.Elektro číslo 75 (zde)
 Pro členy BENEFIT clubu LPE je k dispozici celé znění sborníku (zde)!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Sborníky L.P.Elektro - Nad Přehradou 1372/2, Brno - 515 535 900 - info@lpelektro.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.