Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Revize počítačů a PC sestav (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 13.11.2009
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Revize počítačů a PC sestav


Revize počítačů a PC sestav
I počítač je třeba revidovat. Jak si ale počínat, když počítač ve funkci třeba serveru nelze vypnout? Pomůže nám náhradní postup (ČSN 33 1610 kap. 6.2.2 b), používaný pro revize spotřebičů, které nelze v termínu pravidelné revize odpojit od sítě a je nutno revizi provést za provozu spotřebiče.
Komerční sdělení, ze dne: 13.11.2009

Obecné zásady

Prohlídka

Měření – náhradní postup (ČSN 33 1610 kap. 6.2.2 b)
Novelizace ČSN 33 1610 z 3/2005 stanovuje tzv. základní a náhradní postup měření při revizi. Náhradní postup se používá pro revize spotřebičů, které nelze v termínu pravidelné revize odpojit od sítě a je nutno revizi provést za provozu spotřebiče. Typickým příkladem jsou revize počítačů, serverů apod. Provede-li se měření náhradním postupem, je nutno revizi opakovat základním postupem v nejbližším možném termínu, kdy bude možno spotřebič odpojit od sítě.


Měření spojitosti PE bez odpojení PC sestavy od sítě


Měření dotykového proudu PC sestavy


Měření – základní postup (ČSN 33 1610 kap. 6.2.2 a)
Měří se každý spotřebič sestavy zvlášť po odpojení datových vedení a na každém spotřebiči se provedou následující měření:

Měření - alternativní postup
Vzhledem k tomu, že výše uvedený postup měření PC sestavy, kdy je nutno jednotlivé části vzájemně rozpojit a po revizi zase propojit, je zdlouhavý a hrozí i nebezpečí omylu při opětovném propojování sestavy, lze navrhnout tzv. alternativní postup měření, který sice nemá oporu v normě, ovšem bezpečnost spotřebičů PC sestavy jím lze ověřit stejně kvalitně.

Měří se PC sestava jako celek s tím, že pokud výsledek některého měření je nevyhovující, je nutno bezpečnost spotřebičů v sestavě ověřit samostatně.


Měření spojitosti PE u PC sestavy


Měření unikajícího a dotykového proudu PC sestavy

Zkouška chodu
Během měření unikajícího proudu, kdy je PC sestava v provozu, se provede zkouška chodu, při které se prověří funkčnost kontrolek, vypínačů, pravidelný chod jednotlivých spotřebičů apod.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ILLKO, s.r.o. - Masarykova 2226, Blansko - 516 417 355 - illko@illko.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.