Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Revize na dálku: Když technika nahrazují fotografie (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 24.09.2023
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Revize na dálku: Když technika nahrazují fotografie


V dnešní době digitálních technologií a instantních komunikací je snadné na jedné straně obdivovat rychlost a efektivitu, s jakou se dají vyřešit různé situace. Což se od dnešních digitálních nástrojů vlastně vyžaduje. Na druhé straně se však naskýtá otázka, zda je v některých případech rychlost na úkor důkladnosti na místě. Takovým případem je provádění revize elektrických instalací na dálku. Co když se za podrobnou inspekcí a měřením skrývá jen několik fotografií pořízených někým jiným? Je možné důvěřovat elektroinstalaci, kterou nikdy nespatřil žádný revizní technik? Je možné, aby byl někdo tak odvážný, aby podepsal dokument o stavu zařízení, aniž by jej kdy viděl nebo testoval?
Reportér, ze dne: 24.09.2023



V sociálních médiích se objevují komentáře lidí, kteří jsou zděšeni praxí některých firem, které poskytují revize „od stolu“. Je to alarmující nejen z hlediska bezpečnosti, ale také z hlediska profesionální integrity a etiky.

Není to jen o tom, zda je zařízení v provozuschopném stavu. Je to o důvěře. Když si lidé najímají odborníka na revizi, důvěřují mu, že provede svou práci důkladně a svědomitě. Pokud je tato důvěra zrazena, může to mít fatální důsledky.

A jak na to reagují odborníci? Většina z nich zdůrazňuje, že by nikdy neprovedla revizi, aniž by byli fyzicky přítomni. Aby mohli provést správnou inspekci a měření, musí být na místě, vidět a dotýkat se zařízení. Je to základní princip jejich práce a odpovědnosti.

Zákon č. 250/2021 Sb. a nařízení vlády č. 190/2022 Sb. jasně stanovují, že revizní technik musí být přítomen při provádění revize. Ale jak to ve skutečnosti funguje v praxi?

Ačkoliv je zřejmé, že většina revizních techniků dělá svou práci poctivě a svědomitě, několik špatných výkonů může poškodit pověst celého odvětví. A je na nás všech, abychom se postavili proti takovým praktikám a chránili nejen své domovy a zařízení, ale také důvěru v profesionály, na které se spoléháme.

V konečném důsledku je důležité si uvědomit, že rychlost a pohodlí by nikdy neměly převážit nad bezpečností a důkladností. A je na nás všech, abychom se ujistili, že se tak děje.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.