Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Revize a údržba nevýbušných elektrických zařízení


Document Actions
Revize a údržba nevýbušných elektrických zařízení
Víte, že pro revize nevýbušných zařízení platí nejen normy, ale i nařízení vlády č. 406/2004Sb.? V nové normě byl vypracován zvláštní postup pro revize těchto zařízení, který více zohledňuje povahu prováděných revizí a větší nebezpečí vnějších vlivů z hlediska poruchy nevýbušných elektrických zařízení a nedostatečné údržby.
Komerční sdělení, ze dne: 25.02.2010
reklama


Revize nevýbušných zařízení musí být na rozdíl od revizí normálních elektrických zařízení zaměřeny především na kontrolu vlastností nevýbušných zařízení, na kterých závisí bezpečnost proti výbuchu. Porušení těchto vlastností totiž může vést k výbuchu, jehož následky mohou být velmi vážné a mohou vést ke zranění osob a ztrátě životů a obrovským škodám na majetku. Z výše uvedených důvodů byl vypracován zvláštní postup pro revize těchto zařízení, který více zohledňuje povahu prováděných revizí a větší nebezpečí vnějších vlivů z hlediska poruchy nevýbušných elektrických zařízení a nedostatečné údržby.

Nová norma zahrnuje provozy s nebezpečím výbuchu hořlavých plynů a par hořlavých kapalin a rovněž i provozy s nebezpečím výbuchu hořlavých prachů.

Před zahájením revize musí být v každém případě k dispozici protokol o určení vnějších vlivů s vyznačenými zónami s nebezpečím výbuchu. Bez tohoto dokumentu nelze revizi vůbec zahájit. V protokolu o určení vnějších vlivů musí být pro plyny a páry minimálně uvedena skupina výbušnosti a teplotní třída (měly by být uvedeny všechny bezpečnostní parametry podle ČSN EN 60079-10) a pro hořlavé prachy musí být minimálně uveden údaj o tom, zda jde o prach vodivý nebo nevodivý a musí být uvedeny teploty vznícení prachu ve vrstvě a v rozvířeném stavu ve vzduchu.

Další důležitým dokumentem pro provádění revize je dokumentace o ochraně proti výbuchu podle nařízení vlády č. 406/2004 Sb., ve které by měla být obsažena technická část, hodnotící úroveň ochrany jednotlivých zařízení ve vztahu k dnes platným normám a závěry s uvedením potřebných technických organizačních opatřeních pro zajištění dostatečné úrovně bezpečnosti. Pro revize může být tento dokument významným příspěvkem a vodítkem pro revizního technika, stejně jako dokumentace od výrobce zařízení, která by měla být k dispozici před zahájením revize.

Kromě výše uvedené dokumentace by měly být k dispozici:

  • záznamy dostatečné k tomu, aby nevýbušné zařízení mohlo být udržováno a revidováno v souladu s jeho typem ochrany (návody k instalaci, údržbě, seznam a umístění zařízení, povolených náhradních dílů, certifikátů, technických informací);
  • kopie předchozí revizní zprávy;
  • záznamy o provedených opravách.

Pro provádění revizí mají být využity plány prohlídek, které jsou v normě zpracovány pro dále uvedené typy ochrany:

  • Pevný závěr
  • Zajištěné provedení
  • Zařízení s typem ochrany „n“
  • Závěr s vnitřním přetlakem „p“ a „pD“
  • Jiskrová bezpečnost „i“, „iD“ a „nL“ (omezená energie)
  • Ochrana závěrem „tD“

Tyto plány obsahují výčet kontrol, které je nutno při revizi provést (nelze vybírat pouze některé části plánu).

Při výchozí revizi a následných periodických revizích je jedním z nejdůležitějších úkolů revizního technika stanovit odpovídající interval revizí. Pro čisté vnitřní prostory je možno bez obav volit dvou až tříletý interval revizí, obtížnější situace je však u venkovních instalací. Obecně lze říct, že čím horším okolním podmínkám je zařízení vystaveno, tím kratší interval revizí by měl být stanoven.

Při výchozí revizi se doporučuje stanovit interval na jeden až dva roky a v polovině této doby předepsat ještě výběrovou revizi, pro kterou vybere revizní technik zařízení, které je dle jeho názoru umístěno v nejnepříznivějším místě z hlediska působení vnějších vlivů. Tato výběrová revize má za úkol pouze ověřit, zda byl správně stanoven interval revizí. Výsledkem této výběrové revize může být rozhodnutí o zkrácení nebo prodloužení původně stanovených intervalů. Toto rozhodnutí musí být podloženo objektivními důkazy, zjištěnými při výběrové revizi.

Vzhledem k tomu, že detailní kontrola všech vlastností typu ochrany je dosti náročná jak technicky, tak i časově a některé revize by znamenaly odstavení celého provozu, byly na rozdíl od revizí normálních elektrických zařízení stanoveny tři úrovně revizí.

Nejvyšší úroveň zahrnuje detailní prohlídku všech zařízení, systémů a instalací a při této prohlídce je nutno otevřít všechny závěry a provést detailní prohlídku, zkoušky a měření, týkající se daného typu nevýbušného zařízení. Tato úroveň je předepsána pouze pro výchozí revize a pak vždy, kdy se objeví velký počet závažných nedostatků na některém ze zařízení v revidovaném objektu, což svědčí o špatné, neodborné nebo žádné údržbě. U zařízení může být dodána revizní zpráva od výrobce (pro rozváděče, apod.) a osvědčení o jakosti a kompletnosti výrobce, které dává záruku, že každý výrobek byl přezkoušen a byly zkontrolovány všechny parametry z hlediska ochrany proti výbuchu. Tyto dokumenty mohou být při výchozí revizi zohledněny a mohou být využity pro revizní zprávu.

Střední úroveň revize zahrnuje zběžnou prohlídku, která zahrnuje vnější podrobnou prohlídku zařízení. Při této úrovni se nemusí otevírat závěry, doporučuje se však tuto prohlídku vždy spojit s výběrovou detailní prohlídkou. To znamená, že se všechna zařízení podrobně prohlídnou zvenku a několik vybraných zařízení se otevře a provede se na nich detailní prohlídka. Většinou se provádí
detailní prohlídka na zařízeních s rychlouzávěry, které obsahují vypínače, odpojovače ochrany a relé a prvky, které slouží k nastavování.

Nejnižší úrovní je revize, které zahrnuje pouze vizuální prohlídku zařízení, při které lze zjistit pouze některé zjevné hrubé nedostatky, jako jsou poškozené kryty svítidel, chybějící šrouby v pevném závěru, nezaslepení nepoužitých vývodek, použití nevhodného zařízení pro danou zónu a podobně. Tato úroveň revize se doporučuje používat pouze výjimečně v případech, kdy je instalováno větší množství stejných zařízení na těžko přístupných místech (svítidla, spojovací krabice apod.) a je vždy pouze jako doplňková.

Pro opakované periodické revize se doporučuje volit zběžnou prohlídku, kombinovanou s detailní výběrovou prohlídkou.

V nových normách došlo nebo v nejbližší době dojde ke změnám v rozdělení zařízení do skupin:

  • Skupina I – doly
  • Skupina II – povrchové aplikace s hořlavými plyny
  • Skupina III – povrchové aplikace s hořlavými prachy (2009)

Pro povrchové aplikace s plyny a prachy zůstane rozdělení na skupiny výbušnosti IIA, IIB a IIC, pro povrchové aplikace s hořlavými prachy byly vytvořeny nové podskupiny IIIA – hořlavá vlákna, IIIB – hořlavé prachy nevodivé a IIIC – hořlavé prachy vodivé – toto rozdělení se pomalu začne objevovat i na nových zařízeních, u starých by údaje o vhodnost pro jednotlivé typy prachů měly být uvedeny v návodu k použití.

Pro všechna nevýbušná zařízení platí, že je nutno nejprve zkontrolovat:

  • zda je zařízení vhodné pro daný prostor (danou zónu – podle kategorie zařízení)
  • zda je skupina zařízení správná (srovnání se skupinou plynů, uvedenou v protokolu o stanovení prostředí)
  • teplotní třída zařízení je správná (srovnání s teplotní třídou plynů, uvedenou v protokolu o stanovení prostředí)
  • označení obvodů zařízení je správné
  • označení obvodů zařízení je k dispozici.

Další důležitou kontrolou je, zda na zařízení nejsou žádné neschválené změny – kontrolou záznamů z oprav (opravované zařízení by mělo mít připojen štítek opravny) a zda nejsou viditelné neschválené změny (neoprávněné zásahy do zařízení – nezaznamenané v dokumentaci).

Další prohlídky a kontroly jsou již specifické pro daný typ ochrany.

Ing. Jan Pohludka

Více informací z oblasti naleznete zde ...

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Pokud vaše pracovní náplň spadá do oblasti energetiky, nebo se jen zajímáte o přístroje či služby pro vn/vvn, mohl by vás zaujmout sortiment české společnosti IVEP, obzvláště pak nové kompaktní odpojovače určené právě pro vysoké a velmi vysoké napětí ...
Hlavním důvodem vývoje nového typu krabice byl zájem zákazníků o zásuvku pro instalaci na omítku, ale bez krycího víčka. To v některých prostorách není z hlediska požadavků na ochranu před vniknutím cizích předmětů a vody nutné ...
Jak vést datová vedení bezpečně v průmyslových prostorách? Pokud potřebujete umístit do prostoru krabici, vzniká několik problémů. Zatížení, krytí IP, dostatečný prostor pro případné práce s vedením. V tomto videospotu se seznámíte s řešením KM Rack z AMPERu 2010. Nezapomeňte, že všude nelze použít běžné podpodlažní krabice určené do administrativních prostředí!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933