Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: RAJMONT: řešení pro indukční ohřev (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 21.04.2010
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

RAJMONT: řešení pro indukční ohřev


RAJMONT: řešení pro indukční ohřev
Česká firma, která je úspěšná i v nelehkých podmínkách ekonomické recese. Ke svému prosazení nepotřebovala nic jiného, než důvtip, um a výdrž. Vlastní vývoj, vlastní objekt, distribuce výrobků do celé Evropy. Nemělo by se o našich úpěšných firmách psát více?
Miroslav Minařík, ze dne: 21.04.2010

Při indukčním ohřevu prochází ohřívaný materiál přes vodou chlazenou pracovní cívku (tzv. induktor), jež je napájena proudem o středním (3 až 20kHz) nebo vysokém kmitočtu (100 až 500kHz) ze středofrekvenčního nebo vysokofrekvenčního generátoru. Vlastnosti této moderní technologie přímo předurčují nezastupitelnost indukčních ohřevů v strojírenské praxi, neboť bez těchto předpokladů by nebylo možné některé současné konstrukční celky a sestavy vůbec realizovat.

Firma Rajmont vyvinula vysokofrekvenční a středofrekvenční zdroje pro indukční kalení, ohřev, žíhání nebo pájení v mnoha výkonových hladinách. Polovodičové generátory řady HFR a SFR slouží také jako přímá náhrada za zastaralé elektronkové a tyristorové jednotky. Pracovní kmitočet těchto generátorů zůstal zachován s tím, že je možné nové řešení uzpůsobit dle požadavků zákazníka v dané aplikaci.

Napájení jednotky střídače zajišťuje moderní spínaný zdroj založený na „inteligentních“ IGBT modulech. Použití plně polovodičové koncepce (tranzistory MOSFET a IGBT) a mikroprocesorové řízení s sebou přináší výhody, jako vysoká účinnost, teoreticky nekonečná životnost (tranzistor nestárne), malá spotřeba chladicí vody, okamžitý náběh do plného výkonu, až 1000x lacinější opravitelnost v případě havárie oproti stávajícím a dnes již dosluhujícím zařízením.

Spolehlivost výrobků Rajmont s.r.o. oceňují zákazníci jak v Čechách, tak po celé Evropě. Kromě průmyslu pracují naše zařízení ve vědeckých ústavech a vysokých školách. Samozřejmostí je i technické poradenství včetně vývoje technologie indukčních ohřevů. Vyráběná zařízení jsou zahořována na technicky unikátním testovacím zařízení ve výkonové laboratoři na plném výkonu, a to včetně opakovaných destrukčních zkoušek, kde musí před expedicí obstát. K zákazníkovi jsou tedy dodávána plně provozuschopná a připravená na nástrahy průmyslového použití. Každý zákazník si může „svoje„ zařízení před převzetím a expedicí vyzkoušet a prověřit jeho plnou funkčnost.

Pracují na dalších vývojových úkolech za podpory Ministerstva průmyslu a obchodu. Spolupracují s portálem Elektrika.cz, kde se ochotně dělí se zkušenostmi v odborných diskusích.

Více na www.rajmont.cz

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.