Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: R4M: Musí být firma velká, aby se vyplatila její digitalizace? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 20.04.2020
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

R4M: Musí být firma velká, aby se vyplatila její digitalizace?


R4M: Musí být firma velká, aby se vyplatila její digitalizace?
"My jsme jen malá firmička. Nemáme tolik peněz na investice do digitalizace", říká jednatel společnosti zaměstnávající 18 pracovníků. Nevím, kde se bere předsudek, že digitalizovat nějaký proces je závislé na velikosti firmy. Ve skutečnosti jsou zcela jiné příčiny. Možná neznalost možností, nechuť zkoušet nové způsoby, jistota vedoucí pozice na trhu. Přesto se digitalizuje. Někdo úspěšně, jiný nikoliv. Jak to?
Miroslav Minařík, Tým portálu Elektrika, ze dne: 20.04.2020



Nejsem zastánce digitalizace stůj co stůj. Model maloměstského způsobu "když oni, tak my taky ..." je cesta spíše ke ztrátám, než k pokroku. Vlastně platí to stejné jako v podnikání. Neopisovat bez rozmyslu. Pokud se kolem sebe rozhlédneme, můžeme spatřit bezpočet společností, které digitalizují vše, o čem na seminářích a třeba sociálních sítích pojednávají nekonečné rozpravy mnozí specialisté. Proč to velké většině nefunguje?

Z mého pohledu se často zapomíná na skutečnost, že to, čemu říkáme "přidaná hodnota", neopisuje nikdo a neposkytuje žádný software ve svém menu. Know-how pro které jste žádaní není často viditelné, nevymýšlí ho úředník ve své pracovní době a už vůbec nemá vliv na velikost organizace. Přesto všechno to zase tak velké tajemství není. 

Poslechněte si Leoše Blažka, jak popisuje digitalizaci v procesech výroby rozvaděčů ...




Co z toho vyplývá? Nehleďte na velikost společnosti. U velkých korporací je to podstatně složitější, než u malých komunit. Ptejte se sami sebe které procesy vašeho byznysu by se daly automatizovat, digitalizovat. Ptejte se jak. Hledejte nové cesty. Třeba naleznete novou, digitální alternativu dříve, než konkurence ... 

Sledujte jedinečný technologický videoseriál #R4M na Elektrika.TV!

Více dílů technologického videoseriálu R4M naleznete zde!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
R4M# Ready for Matrix - , - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.